Hírek
Dolgos napok mellett élénk közösségi lét Alsópáhokon
Alsópáhok 2023. május 16. kedd
 
Külterületi útfelújításokkal folytatódnak idén Alsópáhokon a beruházási munkák, a dolgos napok mellett pedig immáron visszanyerte helyét a korábbi járványhelyzet miatt szünetelt közösségi élet.

Czigány Sándor, a település polgármestere közelmúltban befejezett, folyamatban lévő és indítandó fejlesztésekről, élénkülő közéletről szólva jellemezte Alsópáhok napjait. Miután tavaly a Magyar Falu Programban elnyert pályázati támogatás révén két nagyobb feladat teljesült: fel lett újítva az Árpád utca burkolata a csapadékvíz-elvezetésének kiépítésével együtt, valamint a temetőben a ravatalozó előtti teret burkolták és fedetté tették, idén a Vidékfejlesztési Programban nyert pályázati forrásból a zártkerti utak javítását folytatják.

- Április végén elkészült a külterületünkön az Alsópáhok-Szentgyörgyvár közötti út aszfaltozása, így a két települést összekötő teljes nyomvonal immár szilárd burkolattal fedett - emelte ki a 2023-as évben elsőként elkészült munkát Czigány Sándor, hangsúlyozva annak jelentőségét: - Nagyon fontos útszakaszról van szó, gyermekek járnak Szentgyörgyvárról hozzánk iskolába, sokan a hévízi munkahelyüket tudják így kerülőút nélkül megközelíteni. Ugyancsak stratégiai jelentőségű a belterülethez más nyomvonalakon kapcsolódó zártkerti utak hasonló fejlesztése, ezzel a céllal májustól induló munkákkal a Kolping Hoteltől nyugatra lévő Kátyán-hegyen két út kap aszfaltburkolatot. A pályázati anyagi forrás felhasználásának harmadik ütemében a Közép-hegy és az Alsó-hegy elnevezésű területen újítunk fel utakat, aminek révén jelentősen javulnak az ottani ingatlantulajdonosok, állandó lakosok közlekedési körülményei.

További támogatások is segítik a település fejlesztését.

- A Magyar Falu Programban egyelőre két nyertes pályázatunk van, így folytatni tudjuk a belterületi járdaépítést, a keszthelyi útelágazónál lévő Csali-parktól Sármellék irányába a keleti oldalon készül el egy szakasz, s fejlesztjük a közterület fenntartó gépparkunkat, ágaprítót, rakodógépet szerzünk be idén. TAO támogatással befejezzük a sportcentrum kerítésének építését, így a létesítmény a keleti oldalon is teljesen zárt lesz, ez a munka a nyáron készül el - sorolta a polgármester. - Saját erő is rendelkezésre áll a fejlesztéshez, így a volt termelőszövetkezeti telep mellett vezető úton, a Kátyán-patak feletti hidat újítjuk fel rövidesen. Ez a mezőgazdasági területek gépekkel való megközelíthetősége szempontjából nagyon fontos, magánterületen való átjárás lesz kiküszöbölhető. Az önkormányzat további járdafelújításokra kíván pályázatot benyújtani, az ehhez szükséges terveket készítik elő.

A közéletben a civil szervezetek újbóli aktivitásával visszatérőben van a járványhelyzet előtti időkre jellemzően pezsgő élet, aktuális újdonságokkal együtt.

Czigány Sándor elmondta, hogy az önkormányzat eredményesen vett részt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program pályázatán, ennek köszönhetően a Páhok-Kapo(l)cs Alkotóház rendez programokat műhelyfoglalkozások, bemutatók tartásával kertészeti, természetvédelmi, kulturális témakörökben.

Két művészeti csoport működése idén jubileumi évéhez érkezett: a 20 éves fennállását ünneplő Allegrezza Kamarakórus  meghívott társegyüttesekkel tartotta meg nemrég a születésnapot. Ugyancsak két évtizedes múlt áll a Nefelejcs Nyugdíjas Klub mögött, a közösség őszre tervezi ennek megünneplését. Az 1999-ben alakult, hétszeres Arany Páva Nagydíjas, s 2020-ban KÓTA-díjjal kitüntetett Bodzavirág Népdalkör a minap hatodik alkalommal volt a házigazdája a KÓTA Arany Páva Nagydíj Gálának.

Az Alsópáhokért végzett munkából minden civil szervezet kiveszi részét, erről szólva Czigány Sándor utalt az Önkéntes Tűzoltó Egyesület tevékenységére, a többek közt rendezvények lebonyolítását segítő polgárőrség munkájára, a zalai III. osztály keleti csoportjában játszó futballcsapat újabb bajnoki címére, amivel a 2022-23. évi bajnokságot nyerték, a vöröskeresztes szervezetre, mely idén is pályázik a Humanitárius Település cím elnyerésére.

Czigány Sándor közelgő eseményként szólt arról, hogy a helyi értékeket bemutató Alsópáhoki Sokadalom rendezvény új, színes tartalommal, június 10-én lesz megtartva.

Horányi Árpád

További Alsópáhok hírek
Alsópáhok 2024. március 13.
Egy településért sosem lehet elegendőt tenni, csak sokat, hiszen az újabb és újabb tennivalók folyamatosan jelentkeznek.
Alsópáhok 2023. december 12.
A karácsony közeledtének ideje, ünnepe évről évre elhozza a békesség, a gondoskodás, az emberi egymásra figyelés jelentőségének üzenetét.
Alsópáhok 2023. október 18.
Alsópáhok lakói a jövő év júniusa elején lehetőséget kapnak, hogy „megadják az 5-öst” Czigány Sándor polgármesternek.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.