Hírek
A mozizás történelme ma még élőn idézhető
2017. december 9. szombat
A múltról az által van fogalmunk, hogy a becsben megőrzött tárgyi emlékek túlélik az embert.

Ünnepek idején, a ránk köszöntő szabadidőben kínált pihentető programok sokszor régi szórakoztatásokat idéznek fel. Ezek a mai kultúránk gyökereit jelenítik meg az eredeti eszköztár fejlődésével együtt, ami az adott korban mindig modernnek számító. A mozizás kezdete anno kultúrtörténeti forradalmat hozott, a felvevő és vetítő készülékek megjelenésével a technikai újdonságok révén új művészeti ág jött létre. Ma, a még nem túl idős korosztály is nosztalgiával gondol már a kerregő vetítőgépekre, amint a kultúrházi moziterem falának kicsi nyílásából egy fénysugár a vásznon megjelenítette a mozgóképeket.

A városok filmszínházaiban először megjelent szélesvásznú vetítések is elkerültek aztán alkalmanként falura is: országjáró utat téve ment nagyméretű vetítőkkel és az új filmekkel faluról falura a vándormozi. Ők már két vetítővel dolgoztak, az egymás után következő részek tekercseinek cseréjére nem kellet leállni, csupán váltották a gépek működését, így szünetek nélkül volt végignézhető a film, ahogy a nagy mozikban az már akkor általános volt.

Ezekre is emlékeztet a keszthelyi székhelyű Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület munkája, leginkább a napokban elindult kezdeményezésük. „Kiszállásos” bemutató programok szervezését kezdték el: e programjuk során a gazdag gyűjteményük egyszerűbben szállítható darabjaival ellátogatnak iskolákba, közösségekbe, ahol csak igény mutatkozik arra, s élőben bemutatják a régi mozizást. Az út első állomása volt a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola. A második osztályosok körében tartott rendhagyó technika tanórát Szávics Gyula egyesületi elnök. A korszerű digitális eszközöket jellemzően jól ismerő kisdiákok ezúttal hőskori készülékeket tanulmányozhattak, s mesefilmet is megtekinthettek a régi, tekercsekről pergő celluloidszalagos felvételek levetítésével, ami számukra az újdonság varázsával hatott. A kisdiákok a várt módon nagy érdeklődéssel, kíváncsisággal tekintettek a látnivalókra. Hiszen a technika rohamos ütemű fejlődése miatt az újabb generációk egyébként már nem is találkoznak eleik korának anno modern darabjaival.

Kumi Gábor pedagógus az eseményen elmondta, hogy szabadidős foglalkozásként gyakran vetítenek a gyermekeknek mesefilmeket. - Jó ötlet megmutatni nekik, hogy milyen technikával történt ez korábban, a szüleik gyermekéveiben - tette hozzá. A Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy életet adjon a folyamatosan feledésbe merülő eszközöknek. Ehhez gazdag gyűjteményt őriznek még működőképes darabokból. Tervük ugyan egy funkcionális múzeum létrehozása, de addig sem engedik a felszereléseket porosodni, a vándor­utas programjukkal veszik ennek elejét. 

Az egyesület a modern technikát is segítségül hívja: szándékuk a filmek digitalizálása, így hosszú távon fennmaradhatnak, s élvezhetők lesznek az egyébként feledésre ítélt régi, de ma is értékeket hordozó alkotások, köztük több helyi értékű, akár amatőr munkával készült kisfilm. Jó így újra lepergetni a régi időket, ami minden időben a jelennek is szól.

További híreink
Vonyarcvashegy 2024. március 13.
A korai tavaszodás korai szépítkezést hozott Vonyarcvashegy életébe, de jól hasznosultak azok a korábbi fejlesztések is, amik a Lido strand négy évszakos szolgáltatásait biztosítják.
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.