Hírek
A tavasz ünnepei és dolgos hétköznapjai Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2024. március 13. szerda
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.

Készülnek a Kikeleti Túra indítására, a Föld napja alkalmával köztisztasági akciót szervez az önkormányzat, várják már a nevezéseket a falunapi főzőversenyre, s mindeközben százmillió forintot meghaladó beruházások zajlanak.

- A hétköznapok a jövőről, az ünnepek a jövőért szólnak - mondta Elekes István polgármester. - Dolgozunk, hogy az életünket mind jobb körülmények közt tudjuk élni, s kell a kikapcsolódás, hogy testileg és lelkileg feltöltődjünk.

Mindezekről szólóan a településvezető a folyamatban lévő munkákat, majd a készülő programokat vette sorra:

- Terveink szerint halad a bölcsőde bővítése, a beruházás összköltségére közel 95 millió forintot nyertünk, ami magába foglalja a tervezési, kivitelezési, lebonyolítási és eszközbeszerzési kiadásokat is. A meglévő épület bővül két külön csoportszobával, a követelményeknek mindenben megfelelő kiszolgáló helyiségekkel. Nagyobb lesz az udvar is, a tágas fedett terasszal ellátott új intézmény 15 gyermek bölcsődei elhelyezését fogja biztosítani. A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek, a befejezési határidő március vége. Februárban megkezdődött a Barlang utcai járda építése a Majori utca és a Szivárvány utca közötti szakaszon, ez teljes egészében önerőből készül el közel 30 milliós ráfordítással május végéig. A beruházással a gyermekintézményekhez és a temetőhöz tartó gyalogosforgalom lesz biztonságosabb. A munkálatok a csapadékvíz-elvezető rendszer részleges átalakítását is érintik, mert az épülő járda megfelelő szélessége érdekében egyes helyeken zárt szakaszt kell kialakítani. A nagy szintkülönbségek miatt pedig néhol támfal létesítése is szükséges lesz.

Díjazott lábtoll-labdázók

A Magyar Lábtoll-labda Szövetség az évadnyitó versenyen hozta nyilvánosságra a múlt esztendő legsikeresebb játékosait, köztük Cserszegtomaj kiválóságait. A női szak­ágban a település színeit képviselők a második helyen végeztek, egyéniben Udvari Boglárka lett az év második legjobb játékosa, a páros ranglistát az Udvari Boglárka és Gyalog Csenge duó ugyancsak a második helyen zárta. Férfiak mezőnyében Palotás Dominik az egyéni ranglistán harmadik helyezést szerzett. Az év játékosai versenyben 3 cserszegtomaji jutott a TOP 10-be: Palotás Dominikot csak egy versenyző tudta megelőzni. Udvari Boglárka az ötödik, Gyalog Csenge a nyolcadik helyre jutott.Az évadnyitó versenyen is folytatódott a cserszegtomaji siker: a Belovári Panna - Gyalog Csenge - Horváth Lili - Sillinger Zsanett - Udvari Boglárka csapat a második helyet szerezte meg. A férfiak negyedik helyezése a közelmúlt legsikeresebb eredményét jelentette a Nagy Mátyás - Palotás Dominik - Román Sándor alkotta csapat teljesítményével. A szakosztály szerepel az utánpótlás évadnyitóján Dunaújvárosban, hat játékos Olaszországban a Sicilian Openen vesz részt.

Az anyagi igényű infrastrukturális gyarapodás mellett a közösségi létet jelentő szellemiség programokban nyilvánul meg, hagyományok nyomán. Közelgő rendezvényekről szólva a polgármester elmondta, hogy a Cserszegtomaji Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében március 23-án kerül sor a II. Kikeleti Túra megtartására. A résztvevőket aznap 10 órára várják a Csókakő úti boltnál, a térség kincsei nyomán visz az út, ismerkedve védett növényekkel, rovarokkal, s megtekintve két helyi felfedezésű és elnevezésű természeti képződményt: az Apalányai és az Újévi Kétliki barlangot. Május 11-én tartják a Falunapot az Európa tér melletti rendezvényparkban, a hagyományos főzőversenyre április 30-ig lehet jelentkezni.

Elekes István újabb fejlesztésekről is szólt, amikhez pályázati forrásokat céloztak meg.

- A Magyar Falu Prog­ram keretében a kultúrház korszerűsítésére nyújtottunk be támogatási igényt. A közel 50 éves épület a település kisebb létszámú kulturális, ifjúsági és hagyományőrző rendezvényeinek, klubjainak igen nagy látogatottságú helyszíne. Az agrártárca idén meghirdetett Településfásítási Programban már a nyertesek közt vagyunk, az őszi ültetési időszakra 15 csemetét: 7 kislevelű hársfát és 8 magas kőrist vehetünk majd át. Ezek 10-14 centiméter törzs-körméretűek, földlabdával együtt 2-5 méter magasak, minden fához támasztó karót, takarómulcsot és védőrácsot is kapunk.

Horányi Árpád

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.