Hírek
Húszéves fennállását ünnepelte a zalaapáti Boróka Táncegyüttes
Zalaapáti 2024. február 14. szerda
Gálaműsorral ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját a zalaapáti Boróka Táncegyüttes.

A két évtizedes működés a szereplésekkel gyöngyszemek sorát jelenti a település kulturális életében, s annak hírvivője is. A jubileum jegyében adott gálaműsor alkalmával a folklór csoportot létrehozó Kiss-Molnár István külön köszöntötte az alapító és a már visszavonult táncosokat, s tekintett vissza a múltra. Idézte: akkoriban 14 hölgy alkotta az együttest, a folyamatos utánpótlás-neveléssel a 2000-es évek végén már néhány férfi tagja is volt a csapatnak.

- A Zala Megyei Művészeti Fesztivál 2009. évi néptánc szakági döntőjében első helyezést ért el a Boróka, majd több önkormányzati kitüntetésben részesült, Zalaapáti kultúrájáért, közösségéért díjak adományozásával - emlékezett vissza a Boróka kapott elismeréseire Kiss-Molnár István, s beszél arról, hogy többször jártak külföldön, köztük az olaszországi Riminiben egy nemzetközi néptáncfesztiválon képviselték Zalaapátit, Zala megyét, Magyarországot. Az évek során az együttes több táncosa, lányok és fiúk kiemelt arany minősítést is szereztek a megyei néptáncversenyeken.

A múltat és a jelent jegyzi: a Boróka Táncegyüttes házigazda szerepével tíz évadot ért meg a Kiss-Molnár István és Pozsegovits Borbála művelődésszervező által 2003-ban életre hívott Zalaapáti Folklórfesztivál, ami tulajdonképpen nagyszabású megyei néptáncfesztivál volt.

A csapat jelenleg 11 férfi, s 15 női táncosból áll, az utánpótlás csoport pedig 14 fős. Rendszeresen részt vesznek a megyei néptáncantológiákon, illetve néptáncfesztiválokon. Évente mintegy 30-35 műsort adnak, de volt olyan esztendő is, amikor 57 fellépésük volt. A művészetteremtő munkából adott kerek évfordulós születésnapi műsort nagyszámú közönség tisztelte meg, köztük a térségben tevékenykedő több néptánc pedagógus, koreográfus és néptáncos. A Táncra kelve címmel tartott mintegy másfél órás önálló est újabb mérföldköves jelet tett az együttes sikereinek sorozatához. Az első húsz esztendő nívójának további hosszú távú biztosítékát láthatta a közönség az utánpótlás Kisboróka Táncegyüttes 15 perces bemutatójában, mely a nagy csapat műsorára hangolta fel a közönséget. A gála széles repertoárból adott ízelítőt: kalotaszegi, dél-alföldi, kalocsai, moldvai, sárközi, szilágysági, nyárádselyei és természetesen zalai táncok elevenedtek meg. A műsorban közreműködött a Cserta Táncegyüttes, a Csádé Zenekar, Kovács Péter népzenész.

A műsor keretében Kiss-Molnár István köszöntötte az alapító és a már visszavonult táncosokat. Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere méltató szavaiban biztosította a csoportot a további támogatásról, kifejezve, hogy a falu büszke az együttesre, s születésnapi tortát adott át ajándékul. Az aktív és az egykori Boróka-táncosok közösen ünnepelték a születésnapot.

Horányi Árpád

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.