Hírek
Komfortosító fejlesztések Balatonmáriafürdőn
Balatonmáriafürdő 2017. december 7. csütörtök
Következetes településfejlesztő munkával újabb lépések történtek meg a kitűzött célok eléréséért, hogy a stabil működés mellett tovább növekedjen a település komfortja.

- Bevételeink folyamatosan nőnek, vannak forrásaink a pályázati önrészek biztosítására - említette az anyagi alapokat Galácz György polgármester. - Jelentős fejlesztések történtek idén, az előző évi elhatározások szerint teljesültek a vállalásaink. Egy beruházási folyamat első szakasza készült el a hajóállomással szemközti 2 hektáros, önkormányzati területen 50 százalékos önerővel járdaszakasz, parti sétaút épült. Ezen a területen, sport- és szabadidőközpont létesül majd, erre mintegy 800 milliós anyagi forrásigénnyel pályázati anyag készül, érintve a szabadstrandi szolgáltatások színvonalának emelését is. Terveink szerint itt működhet majd a vitorlás iskola, kiszolgáló épületkomplexum, a szabad strandhoz vizesblokk létesül, kültéri fitness eszközök lesznek telepítve, játszótér, mini golfpálya készül.

Mintegy 100 millió forint jutott idén az útfelújításokra, s nettó 42,2 milliót költöttek a fizetőstrandi létesítmények fejlesztésére. - A Hullám és a Dózsa György utcán a kritikus szakaszok lettek rendbe hozva, továbbá a strandok előtti tereket újítottuk fel - folytatta a polgármester. - Az említett két utca a balatoni kerékpárkörútnak is része, így a most fel nem újított szakaszokon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. fogja elvégezni a szükséges javításokat. A strandon több új létesítmény készült, melyek révén növekednek az ottani sportolási lehetőségek, megújultak a játszótéri elemek, fedett, zárható kerékpártároló épült, a vagyonbiztonságot szolgálva készült el egy 32 férőhelyes értékmegőrző szekrény. Akadálymentesítés történt a mozgáskorlátozottak mind kényelmesebb strandolása érdekében, számukra egy vízbe beemelő szerkezet is telepítve lett.

Kiküszöbölik a belvízkárokat Az infrastrukturális beruházások közt kiemelt a két ütemben és több tervezési szakaszra osztva, bruttó 312 milliós pályázati támogatással elkezdődött csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése. Galácz György polgármester erről szólva elmondta, hogy a már folyamatban lévő építési fázis keretében a Rákóczi utca és környéke, a Vilma utca csapadékvíz elvezetése, valamint a Gróf Széchényi Imre téri zárt csapadékcsatorna kiváltása, továbbá a Dózsa György utcán padkafolyókák kiépítése történik meg. Az építés keretében 1045 folyóméter csapadékvíz-csatorna, 237 méteren vízelvezető folyóka épül jövő év március 31-ig. A közbeszerzési eljárás nyerteseként a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. jelképesen egy ipari fejvédő sisak ünnepélyes átadása keretében vette át a munkaterületet, s ezzel egyidőben felvonultak a gépek.

 

-

Településünknek vannak olyan részei, ahol záporok idején a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékvíz a megfelelő elvezetési lehetőség híján jelentős károkat okoz - hangsúlyozta a beruházás szükségességét a polgármester. - A Balaton vízszintje szabályozásának engedélyezett 110 centiméteres mértéke következtében a talajvíz is megemelkedett, a magasabb fekvésű helyekről lefolyó esővíz miatt elöntéssel veszélyeztetett területeink vannak, ennek következményei a vízkárok. A polgármester a további munkafolyamatokról elmondta, hogy a II. ütem 2018 tavaszán indulhat, mely többek között a Rákóczi, Keszeg, Akácfa, Őrház és Faluház utcák csapadékcsatorna építését és a Gróf Széchényi Imre tér csapadékvíz átemelő létesítését foglalja magába. Kiemelt cél, hogy a település egészén megelőzhetők legyenek a belvíz által okozott problémák. A korábban kiépített gyűjtőhálózat a környező területekről érkező és a belterületre hullott csapadékot összegyűjti, az építési program megvalósulásával a víz eddig nem biztosított továbbvezetése oldódik meg. A kiöntés veszélyének elhárításával a mellékárkok feliszapolódása is elkerülhető lesz, ezzel csökkennek a rendszer fenntartási költségei. A megépülő fedett árkok a csapadékosabb időjárás esetén a vizet folyamatosan el tudják vezetni, a szikkasztó árkok pedig a kevesebb csapadékot az alacsonyabb talajvízszint mellett elszivárogtatják.

2018 a folytatás esztendeje lesz A vízrendezési beruházás mellett más fejlesztések révén is tovább gyarapodik Balatonmáriafürdő a következő évben. - A község központi részén, a Rákóczi és a Csatornapart utca rekonstrukciójára kerül sor - mondta el a településképet is alakító munkáról a polgármester. - szélesebb gyalogos sétány épül, a gépjárművek számára egyirányú forgalomszabályozás lesz, parkolóhelyeket létesítünk, a kerékpárosoknak biztosított lesz a kétirányú közlekedés. Az egészségügyi szolgáltatások terén sor kerül a védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztésére, továbbá a vidékfejlesztési program keretében pályáztunk a községházi épület valamint a Keszeg utcai Csillagvirág Művészeti Modellóvoda épülete energetikai korszerűsítésének támogatására. Ez nyílászárók cseréjét, külső falak szigetelését, a fűtési és az elektromos rendszer korszerűsítését jelenti.

Napirenden van a kápolna felújítás, melyre az egyházközséggel közösen nyújtottunk be pályázatot. Galácz György beszélt még arról, hogy a folyamatban lévő vasútfelújítás további mérföldköves lépést jelent a község életében. - Az építkezéshez kapcsoltan alakuló infrastruktúra több tekintetben igen előnyösen érint bennünket - mondta. - Akadálymentesítik az átjárókat, egy plusz gyalog­átkelő is létesül. Lesz továbbá egy új megálló, a történelmi korra visszautalóan Balatonmáriafürdő Hullámtelep néven. Ugyancsak a régi korra emlékeztetően nevezzük át a Balatonmáriafürdő Alsó megállót, az a Szőlőtelep nevet kapja.

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.