Hírek
Újra Helikoni Ünnepségekre érkezik a dunántúli diákifjúság
2024. február 14. szerda
Április 25-27. között rendezik meg a dunántúli középiskolás korosztály legnagyobb művészeti seregszemléjeként ismert Helikoni Ünnepségeket Keszthelyen.

A hagyományosan kétévente megrendezésre kerülő kulturális találkozó 2020-ban a járvány miatt kimaradt, 2022-ben már változatlanul folytatódhatott, 2023-ban pedig az Európa Kulturális Fővárosa Program segítségével egy rendkívüli eseménnyel, a helikoni találkozások ünnepével erősítette meg a város a tradíciót.

A rendezvény szervezését a korábbiak szerint a Goldmark Károly Művelődési Központ végzi, a Helikon iránti elkötelezettségükről adnak számot a város közművelődési, oktatási intézményei, múzeumai is, helyet adva a helikoni programoknak. A nagy létszámra tekintettel, kvártély biztosításával térségi települési magánszállásadók is segítséget nyújtanak Balatonedericstől Balatonszentgyörgyig. A fővédnök idén is az alapító gróf Festetics György Bécsben élő leszármazottja, dr. Festetics György lesz, a rendezvény megnyitását jelképező helikoni lángot ismét ő lobbantja fel.

A középiskolák már a múlt év őszén tájékoztatást kaptak a tervekről és a nevezési feltételekről, nemrég megnyílt a Helikon online nevezési felülete is. A művészeti kategóriák, amikkel jelentkezni lehet, a színjátszás, a vers- és prózamondás, a komoly- és a könnyűzene, a tánc, valamint a folklór műfajokat ölelik föl. A Helikoni Ünnepségek nem csak egy verseny. Hagyományrendszerét számos apró részlet alkotja és adja ­össze emléktárgyakkal, koncertekkel, előadásokkal, melyek mind hozzájárulnak a sokak által várva várt rendezvény sokszínűségéhez, a helikoni eszméhez. Mint immáron sok év gyakorlata jegyzi, a Helikoni Ünnepségek útmutatás lehet egy művészeti pálya választásához, de megannyi emlék, kapcsolat és benyomás forrása is. És ezek dacolnak az idővel, azaz megmaradnak, a diákok magukkal viszik, továbbadják és mesélnek róla, átívelnek időn és távolságon is. A nevezések számával kapcsolatban még nincsenek pontos információk, de remélhetően mintegy kétezer diákot és kísérőiket fogadhat, köszönthet a város.

Egy verseny rangját nagyban meghatározza a produkciók értékelését végző zsűri összetétele. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, profi művészeket, közismert előadókat sikerül megnyerni a zsűrizés feladatára, így garantálható, hogy ez idén is így lesz. A versenyprogramok a háromnapos rendezvény első két napján, több helyszínen, reggeltől késő estig folyamatosan zajlanak majd. A zsűri értékelésére és a minősítésre az utolsó nap dél­előttjén kerül sor, majd a kategóriánkénti fődíjakat, a különdíjakat és a legsikeresebb iskolának járó vándorserleget a délutáni záró rendezvényen, a Helikoni gálán adják át.

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.