Hírek
Élénk közélet, folyamatos gyarapodás Sármelléken
Sármellék 2021. december 10. péntek
 
A hagyományos rendezvények megtartása és a gyarapodás öröme adott alkalmakat Sármellék őszi-téli napjaiban az ünneplésekre.

Szeptember végén a szüretünnep és lecsófesztivál vidámsága járta át a falut, a településfejlesztő munka jeles napja volt nemrég az általános iskola megújult épületének átadása, s az őszidőben több útjavításra is sor került. Decemberbe fordulva a Mikulás fogadtatásáról 10 éves hagyomány szerint egy egész csapat gondoskodott, a karácsonyváró ünnepkör meghitt hangulatban indult, a köztéri adventi koszorú első gyertyájának megnyújtásával.

- Még 2018-ban elnyert 250 milliós támogatással elvégzett iskola felújítást ünnepelhettünk a napokban - tett említést a közelmúltbeli jelentős eseményről Horváth Tibor polgármester. - A TOP-os pályázattal teljes körű energetikai korszerűsítésre kerülhetett sor. Szigetelve lett a lapostető, 50 kilovoltos napelem rendszer lett telepítve, 9 darabos hőszivattyú biztosít fűtést-hűtést, amivel a gázüzem lett kiváltva, a kazán megtartása mellett. Mindezzel hosszútávra szóló költségmegtakarítást is nyertünk, ami éves szinten 5-8 millió forint közötti kiadás csökkenetést jelent. Tankerületi pályázatnak köszönhető az épület vizesblokkjának felújítási lehetősége, erre 27 millió forintot támogatást nyújtott a Magyar Falu Program pénzalapja.

Önerőből mezőgazdasági és belterületi útfelújítási munkák lettek elvégezve. Ezekről a polgármester elmondta, mintegy 10 köbméternyi betont használtak fel kátyúzásra, illetve a burkolat nagyobb összefüggő felületű károsodási helyein teljes szélességű fedést végeztek el.

A közéletet a kultúra, a történelmi eseményekre való emlékezés, a karitatív munka aktualitásai jellemezték, amint azokra visszapillantást tett a polgármester:

- Általános iskolásaink és óvodásaink körében zenés előadás keretében lett megrendezve a magyar népmese napja, tisztelgett a település az aradi vértanuk emléke előtt, méltó rendezvénnyel emlékeztünk az 1956-os október 23-ai eseményekre. Novemberben koszorúzással tartottunk kegyeleti rendezvényt a történelmi emlékparkunkban, az I. világháborúban hazájukért halt katonák iránti tisztelettel fejet hajtva. A Humanitárius Település cím viselésének egyik fontos eleme a vöröskeresztes keretek közt szervezett véradásokon való részvétel. Erre negyedévente kerül sor, az esedékes novemberi alkalommal 46 önkénes járult hozzá így a gyógyító munkához, köztük ezúttal is voltak első véradók is. A véradóink megbecsülését kifejező köszöntésnek hagyománya van, ezt az idősek napjával együtt szoktuk megtartani, az eseményt a jövő tavaszi időszakra tervezzük.

Karácsonyváró jegyben az ünnep szimbólumai teremtenek meghitt miliőt: advent első vasárnapjára elkészült a betlehem, megtörtént a közös gyertyagyújtás. Horváth Tibor polgármester mondott köszöntőt, Bóka Tibor plébános tartott beszédet az adventi időszakról, majd megáldotta a koszorút. A résztvevőket meleg teát, forraltborral kínálták. A falukarácsonyt advent negyedik vasárnapját megelőzően tervezik megtartani, figyelemmel a járványügyi előírásokra.

- A következő esztendő nagyobb fejlesztése lesz már elnyert 60 milliós TOP-pályázati támogatással a védőnői szolgálat ellátásának helyet adó új épület emelése. Ez egy 100 négyzetméteres alapterületű ház lesz, ami az orvosi rendelő mellett létesül, a védőnői szolgálat átköltözésével az orvosi ellátásnak is tágasabb tere lesz - foglalta össze a tervet a polgármester, majd ünnepi gondolatokkal tekintett előre: - Kívánok mindenkinek meghitt körben boldog karácsonyt, jó egészséget, erőt és kitartást a kitűzött célok eléréséért, s ezzel együtt eredményekben gazdag új esztendőt.

Horányi Árpád

További Sármellék hírek
Sármellék 2024. február 14.
Évente tartott négy nagy rendezvénye közül az első mindig a farsang jegyében zajlik a Vöröskereszt Keszthely és Térségi Szervezete berkeiben működő Aranykorúak Társasága körében, aminek immáron tradicionális helyszíne Sármellék.
Sármellék 2022. december 13.
Sármellék eddigi fejlesztései jelentősen hozzásegítették a települést ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények rezsiköltségei ne sújtsák túlzott mértékben a költségvetési gazdálkodást.
Sármellék 2022. június 21.
Történelmi, néprajzi hagyományőrző rendezvények töltötték meg Sármellék közéletét a pünkösdi ünnepkörben.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.