Hírek
Hangárfesztivállal költözik Sármellékre a hadimúlt
Sármellék 2019. július 3. szerda
Különleges programmal áll elő hamarosan Sármellék: július 13-14-én a volt szovjet katonai repülőbázison megelevenedik a hadimúlt.

Felvonulnak a haditechnika járművei, eszközei, amelyeknek nem csak kiállítását, hanem többek bevetését is láthatják majd az érdeklődők. Mindezek közt lesznek tankok, rohamlövegek, egyéb páncélosok. A közönség oly közelről megismerheti ezeket az eszközöket, hogy akár a honvédő feladatokat ellátók helyébe is léphetnek, persze békés körülmények között: lesz alkalom harckocsikázásra, sétarepülésre egy Li-2-es géppel.

Az az eseménysorozat költőzik most Sármellékre, aminek korábban eddig Tapolca volt a házigazdája. Ott idén már nem lesz Hangárfesztivál, a tapolcaiak viszont a technikákkal, hagyományőrzőkkel ott lesznek Sármelléken, s bizonyára az odaszokott nagy közönség is követi őket. - Kölcsönösen találtunk egymásra, a rendezvény kinőtte eddigi helyét, mi pedig ezzel találtunk egy új lehetőséget az adottságaink kihasználhatóságára - mondta Horváth Tibor, Sármellék polgármestere. - Pályázati úton sikerül hozzá megteremteni az anyagi forrást. Már a programmal való ismerkedés is izgalomkeltő, amit aztán a színes kísérőműsorok segítenek majd levezetni.

A fesztiváli események mindkét napon 10 órakor kezdődnek, a látogatók elsőként a kiállítással találják szembe magukat. Ezek közt megjelenik a magyar, a német, az amerikai, a szovjet katonai tábori, a francia idegenlégiós élet különböző korszakokból, lesz „surranótárs” találkozó, military börze, közelharci bemutatók zajlanak. Mindezekben közel 150 szereplő vesz részt. A nyitónapon 15 órakor indul a hadibemutató: ekkor egy elképzelt, hidegháború idején játszódó nyugati határmenti fegyveres konfliktus idézésének szemtanúja lehet a közönség. Az összecsapás a Magyar Néphadsereg, a határőrség és egy diverzáns külföldi disszidens magyarokból álló különítmény között zajlik le. Eközben ezernyi lövés dördül el, pirotechnikai effektek fokozzák a mintegy 20-25 perces hadijáték izgalmait. A kísérő műsorban szerepelnek gólyalábasok, egy világsztár is jelen lesz, este fél nyolctól Herczeg Balázs Mókus tart motoros struntrider bemutatót, kilenc órától pedig az ABBA Slovakia a retro disco világába repíti vissza a szórakozni vágyókat, két órás műsorával. A koncert után tűz­zsonglőrök vezetik a közönséget az éjszakába, ott lesz BanDj, a minden zene lemezlovasa éjjel 1 óráig nyújt szórakozást.

Másnap délelőtt 11 órakor BMW driftbemutatóra kerül sor, majd a 15 órakor kezdődő harci bemutatóval a II. Világháború végi nyugat-magyarországi harcok egy csatáját idézik meg a magyar, a német és a szovjet katonaság hagyományőrzői. Légicsata és harckocsi ütközet zajlik, ebben tankok, rohamlövegek mellett két repülőgép vesz részt szűnni nem akaró fegyverropogással, a tüzelések fényjelenségeivel. A rendezvénysorozat délután 17 órakor zárul.

Horváth Tibor polgármester elmondta, hogy az egész rendezvény lebonyolítására profi céget kértek fel, munkájuk szolgálja a látogatók biztonságát, az eseményeken való zavartalan részvételt. - A két nap alatt több ezer látogató érkezésére számítunk, őrzött fizető parkolót fogunk működtetni, a rendezvények helyszínére való belépés ingyenes lesz. Minden feltételt igyekszünk biztosítani ahhoz, hogy felejthetetlen élményt szerezzenek az ide érkezők, s ezzel is szeretnénk megalapozni, hogy hagyományt teremthessünk itt a Hangárfesztiválnak - hangsúlyozta a település vezetője.

Horányi Árpád  

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.