Hírek
Mire figyeljünk, ha segíteni szeretnénk?
2020. március 21. szombat
Betegség, az otthon elvesztésének veszélye, kilátástalan élethelyzet: térségünkben is vannak olyan családok, akiknek súlyos problémával kell szembenézni.

Szerencsére vannak jó szándékú emberek, akik segítenek. De a legnagyobb segíteni akarás és jó szándék mellett is van néhány olyan szabály, melyet be kell tartani a segítséget kapónak, gyűjtést szervezőnek, s vannak dolgok, melyekre egy adományozónak sem árt figyelni.

Hogy mi minden lehet fontos kérdés, arra a gyenesdiási Könyvel-Velem kft. mérlegképes könyvelője, Csite Andrásné adta meg a válaszokat. Lehet, hogy sokaknak száraznak tűnnek a jogszabályok, de ha egy jótékonysági egyesület, alapítvány, egyházi szervezet gyűjtést szervez, először érdemes elolvasnia azt a kormányrendeletet (350/2011. (XII.30), mely a civil szervezetekre vonatkozó ezzel kapcsolatos előírásokat szabályozza. A szakember elöljáróban ennek lényeges elemeit ismertette. Szólt arról, hogy ebben megtalálható az adakozással és ennek gyűjtésével kapcsolatos valamennyi fogalom definíciója is. Többek között az, hogy az adomány olyan pénzbeli vagy természetbeni juttatás, melyet ellenszolgáltatás nélkül ad valaki. Az adománygyűjtőnek tudnia kell igazolnia személyazonosságát, be kell mutatnia meghatalmazását és annak az okiratnak a hiteles kivonatát, mely a szervezet törvényszéki nyilvántartását igazolja. A gyűjtést szervezőknek pontosan ismertetni kell, hogy mire fordítják az összegyűlt pénzt, s a gyűjtés nem járhat mások zavarásával, azaz ha valaki elutasítja a támogatás nyújtását, akkor nem lehet többet megkeresni ezzel a céllal. S azt is jó tudni, hogy korrekt adománygyűjtéstől távol áll az adomány nagyságának meghatározása, hiszen az adományozás önkéntes, ki-ki lehetőségeihez mérten nyújtson segítséget.

- Adományt több módon lehet gyűjteni. Egyrészt az adománygyűjtő nevével és elérhetőségével ellátott, zárt gyűjtőládában.    Felnyitásakor a gyűjtő legalább kettő képviselőjének jelen kell lenni és jegyzőkönyvet kell készíteni a láda állapotáról és az adomány mennyiségéről.

Interneten és telefonos adománygyűjtő számokon is megvalósítható a gyűjtés. Ezekben az esetekben is gondoskodni kell az adományozott azonosíthatóságáról. Erre jellemző, hogy rövid idő alatt nagyon sok ember érhető el és viszonylag kicsi összegekből jelentős mértékű adomány összegyűlhet. Napjainkban szívesen használják az adományozás e módját, mivel mobiltelefonnal szinte már mindenki rendelkezik, így gyors és egyszerű.

Az is előfordul, hogy jótékonysági vagy iskolai rendezvényeken árusított termékeket magánszemélyek állítanak elő, magánszemélyek árusítják, akik nem tekinthetők az áfatörvény alanyának, mivel a végzett tevékenység nem tekinthető gazdasági tevékenységnek. Ebből következően nem kell az eladásokról bizonylatot kiállítani, hanem a befolyt összeg – jegyzőkönyv alapján – egy összegben számolható el bevételként.

Az 1% felajánlása megszerzéséért folytatott kampány is adománygyűjtésnek minősül. Adóbevallási időszakban a bevallással egyidejűleg minden adózó rendelkezhet az általa választott egyház, vagy civil szervezet támogatásáról. A helyes választásban segít a birosag.hu civil szervezet adatbázis, figyelemmel kísérhető a választott civil szervezet honlapja, valamint sajtóorgánumok és más személy ajánlása. Az 1 százalék kiutalást kapott szervezeteket a kapott támogatás felhasználásáról a NAV ellenőrzi – sorolta a tipikus eseteket és adott részletes tanácsokat Csite Andrásné.

Ám nem csak szervezetek indíthatnak gyűjtés céljai eléréséért, az is előfordul – nem is ritkán – hogy magánszemélyek kérnek segítséget.- A társadalom érzékenységét jelzi, hogy bajba jutott, beteg embertársukon próbál így segíteni szűkebb és tágabb környezete. Ebben az esetben az ellenszolgáltatásmentes adományozást feltételezzük. Felmerül a kérdés, ebben az esetben kell-e adózni a rászorulónak. Ha egy magánszemély nyilvánosan, bárki által hozzáférhető módon közzétett felhívás alapján gyűjt adományokat jótékony célra, úgy azután sem személyi jövedelemadó, sem ajándékozási illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik. Ez illetékmentes vagyonszerzés. Ám erre is vonatkozik a bejelentési kötelezettség az adóhivatal felé az esetben, ha a közadakozás tényéről okiratot állítottak ki, vagy annak összege a 150 ezer forintot meghaladja - hívta fel a figyelmet a szakember.

Adománygyűjtések során viszonylag gyakori eset, hogy vannak olyan idős, nyugdíjas segíteni akarók, akiknek nincsen bankszámlájuk, így nem tudnak utalni. A segítséget váró bankszámlaszámának ismeretében megoldás lehet, hogy a bankszámlával nem rendelkező adományozó egy pénzintézetben (Takarékszövetkezet, bankfiók) közvetlenül készpénzben befizeti az összeget az adományozott bankszámlájára. A másik lehetőség az összeg személyes átadása, ezért ajánlott, hogy a gyűjtést szervezők közzétegyenek egy telefonszámot, amelyen ennek módját, helyét, idejét lehet egyeztetni.

A gyenesdiási könyvelőiroda az évek során tapasztalatot gyűjtött az adományozással és adománygyűjtéssel kapcsolatosan. Az a tapasztalatuk, hogy azok a civil szervezetek kapnak sok adományt, amelyek az adományok felhasználásáról tájékoztatják az adományozókat. Érdemes a tájékoztatásra nagy hangsúlyt fektetni. Egyébként a már említett jogszabályban előírás is, hogy az összegyűlt támogatás felhasználásának nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie. - Könyvelőként tapasztaljuk, hogy a felajánlások hasznosan, jó célt szolgálva kerülnek felhasználásra - emelte ki Csite Andrásné. 

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.