Hírek
Múlt és jövő. Hagyományokra épülő ünnepek, jövőbe mutató fejlesztések
Zalavár 2019. október 11. péntek
A múlt őrzése mellett a jövőre is gondolnak: az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg, s még megannyi terv van.

Az ezer éves bencés apátság eszmeiségét, Cirill-Metód örökségét máig őrzik Zalaváron. A múlt őrzése mellett a jövőre is gondolnak: az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg, s még megannyi terv van.Több mint tíz éves közigazgatási gyakorlattal kezdte az önkormányzati ciklust öt éve Horváth Ildikó, Zalavár polgármestere, azzal a meggyőződéssel, hogy összefogással lehet elérni eredményeket. A korábbi tapasztalatok és tudás mellett új kihívásokat is rejtett az új feladatkör.

Elmondta, hogy jól működő önkormányzatot vett át, ám a gazdasági helyzet azóta jelentősen javult. Akkor 9 millió, ma 20 millió forint van az önkormányzat számláján.

Az egyik legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelentette, ám mind a hivatal, mind a lakosság számára jelentős lépés volt, hogy közös önkormányzati hivatalt alakítottak ki Alsópáhokkal. Azt is felidézte, hogy 2017-ben két képviselő azt kérte, oszlassa fel magát a képviselő-testület, de a többség folytatni akarta a munkát. Az elmúlt öt évre visszatekintve több fejlesztésről számolt be a településvezető.

Az egyik legelső beruházás a közvilágítás korszerűsítése volt, ennek folytatását is fontosnak tartja a polgármester. Ezt bérleti konstrukcióban valósították meg. A korábbi havi 130-150 ezer forintos havi energiaköltség a korszerűsítés révén körülbelül 50 ezer forintra csökkent.Az energetikai korszerűsítésekről szólva egy sikeres pályázatról is említést tett a polgármester, melynek kivitelezése még előttük áll.

- A TOP pályázaton nyert településünk 33,5 millió forintot a Dózsa György utcai többfunkciós épület (óvoda, könyvtár, orvosi rendelő, védőnői szolgálat) hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére és a fűtéskorszerűsítésre. Utóbbi fejlesztés egy részét már megvalósítottuk az óvodánál: a fűtési rendszer átalakítására 2,9 millió forintot előlegeztünk meg, amit a pályázatban elszámolhatunk - ismertette Horváth Ildikó.

Több más sikeres pályázatról is be tudott számolni.- Az idei évben megépült a járda, 13,6 millió forintos támogatással, sőt, önerőből folytatni is tudtuk, hogy egységes képet mutasson a faluba bevezető utunk. 1 millió 250 forint ráfordítással – ez szintén pályázati siker - a főzőkonyhában kicseréltük a nyílászárókat és egy új kondenzációs kazán is került ide. 429 ezer forintot nyertünk közművelődési fejlesztésekre: új hangosító rendszert vásároltunk és a művelődési ház teraszának tetejét alakítjuk ki – sorolta Horváth Ildikó.

A Magyar Falu programban orvosi eszközökre 2,9 millió forint támogatás jutott Zalavárra. A Szabadság utca keleti oldalának járdaépítés anyagtámogatására 4,8 millió forintos, közterületek karbantartásához szükséges eszközökre pedig 14,9 millió forintos pályázatot nyújtottak be.

Ugyancsak e program keretében 4,9 millió forint összeget igényeltek temetőfejlesztésre: egy új halotthűtő kerülne ide és illemhelyet is kialakítanának. A Polgármesteri Hivatal felújítására is nyújtottak be 30 millió forintos pályázatot. Az óvoda és udvarának fejlesztése, a játszótét megújítása összesen 20 milliós támogatást remélnek. Az önkormányzat pályázott identitástudat erősítésére, 20,3 millió forint értékben – ez tartaléklistára került. A településen folyamatos a szociális tűzifa program pályázat, és van közmunkaprogram is.

A Magyar Falu Programban az Egyházközség is nyert támogatást: 20 millió forintot a parókai felújítására.A bibliotéka is megújult, 1,4 millió forint ráfordítással a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, illetve a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár jóvoltából.

Mindezek mellett több, elbírálásra váró pályázat is van. A Balaton Fejlesztési Tanácsnál fasormegújításra és virágszigetek kialakítására igényelt az önkormányzat 4,8 millió forintot, központi költségvetési pályázat segítségével – 16 millió forint ráfordítással – a művelődési ház tetőjét újítanák fel.A falu hírnevét öregbítette két siker: 2017-ben az „Év praxisa a Kárpát-medencében” versenyben a legjobb tíz közé került a háziorvos dr. Németh András és egészségügyi csapata, a Zalavári Óvoda pedig elnyerte az Örökös Zöld óvoda címet.Azt szomorúan említette a polgármester, hogy a csökkenő gyermeklétszám miatt jövőre már nem működik a felső tagozat az iskolában; ám ennek visszaállítására is vannak ötletek.

Arról is szólt, hogy az utóbbi években több család költözött Zalavárra. 2017- ig csökkent a lakosságszám, ám az akkori 901 fővel szemben ma már több mint 930-an lakják a falut.

S ha már a lakosságról beszéltünk, a közösségi élet is szóba került. A hagyományos rendezvények mellett újakkal is színesedett Zalavár élete. A zalavári búcsú napján Kézművesek utcájában nézelődhetnek, vásárolhatnak a résztvevők. A hagyományos rendezvények mellett, mint az Idősek napja, az adventi vásár, új események is gyökeret eresztettek, mint a települési gyermeknap, a Márton-napi libás felvonulás, a falu Mikulás-napi rendezvénye, a babaköszöntő és a falukarácsony. A falunap korábbi Kondér-Tündér főzőversenye pedig átalakult gombócos ételek főzőversenyévé. A tavaly első alkalommal megrendezett Aranytorkúak találkozójára több településről érkeztek fellépők.

A helyi rendezvények sorában pedig nemzetközi szinten is kiemelkedőek a várszigeti Cirill-Metód megemlékezések.- Őrizzük a történelmi múltunkat. A szlovák, bolgár, orosz közösségek, a Magyar-Szlovák Katonai Tábori Püspökségek évente ellátogatnak hozzánk. Tavaly kulturális együttműködési megállapodást írtunk alá a Fővárosi Szlovák Önkormányzattal – emelte ki Horváth Ildikó.

Arról is szólt, hogy Zalavárt 2012 óta kérték, csatlakozzon a csehországi székhelyű Cirill-Metód zarándokúthoz. 2017-ben erre jó esély volt, nagy lehetőség lett volna a településnek, de többszöri kérés és próbálkozás után sem szavazta meg a képviselő-testület.

Horváth Ildikó azonban reménykedik abban, hogy Zalavár még inkább felkerülhet a nemzetközi térképre, így tervét nem adja fel. A település egykori magtárépülete kiválóan alkalmas lenne rá, hogy ott kialakítsanak egy rendezvényteret, közösségi helyet és egy olyan bemutatótermet, mely a várszigeti múltat tárja a látogatók elé. A zarándokúthoz való csatlakozás nemcsak a magtár épületét is érintő konkrét pályázati támogatást jelenthetett volna (ehhez látványterv is készült), hanem hosszútávú bevételi forrást a településnek.

 Település egykori magtárépülete - felújjtási látványterv

Az ezer éve alapított bencés apátság emlékét is őrzik. Az egykori monostor régészeti feltárásához az önkormányzat kivonta az erdőt a művelési ágból – ennek költsége 3,2 millió forint volt, a kitermelt fa értékesítéséből azonban mintegy 4,7 millió forint folyt be az önkormányzat költségvetésébe.

A település jelenét Horváth Ildikó úgy összegezte: múltunkban a jövőnk.

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.