Hírek
Nem hiába koccintottak a jó szezonra Balatongyörökön
Balatongyörök 2019. október 9. szerda
Idén közel 100 millió forint bevételt hozott Balatongyörökön a strand forgalma.

A Balaton napján a jó szezonra való koccintás nem volt hiábavaló, sőt: a tervezetthez képest mintegy 10 százalékkal magasabb volt a vendégszám.- Az eredmények mögött fejlesztések vannak - emelte ki Biró Róbert polgármester, aki második választási ciklusban vezeti a települést. - Nagyon fontosnak tartjuk a jövedelemtermelő beruházások erősítését, hiszen a költségvetésben ezek meghatározó források. Nagy szerepe van ebben a strandnak, az onnan származó bevételeket évek óta visszaforgattuk annak fejlesztésére. Ám a magasabb színvonalú szolgáltatások a működési költségeket is növelték.

Az idei 100 milliós bruttó bevétel a 9 évvel ezelőttinek a háromszorosa, de benne van, hogy eközben a belépő ár duplázódott, valós eredményt a forgalomemelkedés mutat, 50 százalékos növekedéssel. A kiadási kötelezettségek, az áfa befizetés után maradó fejlesztési forrás mintegy 30 millió forint. Az anyagiak évről évre való felhasználásával növeltük a zöldfelületeket, a gyep jó állapotban tartását biztosítva automata öntözőrendszer lett kiépítve, felújítottuk a vizesblokkokat, díszburkolatos sétányrendszer épült. Új bejárati épület készült, benne vizesblokk kialakítással, mely egész éven át nyitva van, télen temperált hőmérséklet biztosítja a mindenkori használhatóságot.

Az elmúlt évben a Kisfaludy program révén 40 millió forint támogatást kaptunk a tervezett további feladatokra. A segítséggel játszótereket létesítettünk, kerékpártároló épült, befejeződött a sétány építése, a vendégek által működtethető értékmegőrző készült a strand mindkét bejáratánál. A strandolás közvetlen körülményei is komfortosabbak lettek, két úszó-napozó stég felállításával. A két méter körüli vízmélységig mólószár vezet, végén mintegy 40 négyzetméteres napozó stég van, onnan lépcsőn lehet az úszáshoz merülni.

A további fejlesztésekre már készül az újabb koncepció.- Ezek alapján tudunk a továbbiakban is támogatásokra pályázni - folytatta a polgármester. - Növelnünk kell a vizesblokk kapacitást, a hátsó belépő épület újjáépítése is aktuális. A strand közepén áll a 40 éve készült 120 egységből álló kabinsor, a legértékesebb területet foglalva el. Méretét tekintve pedig nincs is kellően kihasználva. Ennek elbontásával egy szép árnyékos zöldfelület nyerhető. Új kabinok építését tervezzük a jellemzően igényelt méretben, a kerítéshez közeli gazdasági zónában, s a közműrendszer felújítás is napirenden van. Szándékunk továbbá egy önkormányzati tulajdonú vízi sporteszköz kölcsönző létrehozása, becsatlakozva ezzel a Kajak-Kenu Szövetség túrapont hálózatába. A Mozdulj Balaton strandsport programban a Balaton Fejlesztési Tanács évente 2-3 strand számára nyújt nagyobb támogatást eszközfejlesztésre, a következő szezonra mi fogunk kapni egy teqball asztalt.

A falu a közjóléti, infrastrukturális fejlesztésekkel gyarapodik.- Ezekhez is nélkülözhetetlenek a támogatási források, az önerő mellett nyertes pályázatok segítségével van mód a beruházásokra - hangsúlyozta Biró Róbert. - Évente mintegy 500-1000 méternyi útszakasz felújítására van módunk. Idén tavasszal a Csont Ferenc utcában történt burkolatjavítás, októberi kezdéssel indul az Eötvös utca Szépkilátótól a Petőfi utcáig vezető fél kilométeres szakaszának javítása. Szerepel még a programban a Temető utca nyugati irányba vezető külterületi szakaszán való aszfaltos burkolatépítés. A teljes hosszban való rendbetétellel összeköttetést tudunk teremteni a Szent Mihály-dombhoz és az ottani kempinghez vezető úttal, így Györök-Vonyarc között kikerülhetővé válik a 71-es főút jellemzően zsúfolt nyári forgalma.

A következő ciklusra szóló tervekben nagy léptékű feladatok is szerepelnek, amikről a következőket mondta el a polgármester: - Pályáztunk a Magyar Falu programban új óvoda és bölcsőde építésére a Szilváskert utcában lévő, két hektáros önkormányzati tulajdonú területen. Az óvodai ellátás 40 éves múltra tekint vissza, akkor egy volt pedagógus szolgálati lakásban kezdte működését. Majd 25 év után az önkormányzat panziójának földszinti, volt éttermi részében lett kialakítva a helye, ahol azóta is működik. Udvara kicsi, ott nincs mód a mai kor követelményeinek megfelelő fejlesztésére. Az építkezésre konyha létesítésével együtt készen vannak a tervek. Évente 5-10 közötti a születésekkel való lélekszám gyarapodás. A községben mintegy 400 üres építési telek van, a fiatalok letelepedési szándékát erősítheti a nívós nevelési intézmény, s szándékunk az is, hogy legalább alsó tagozatos iskolai oktatást tudjunk helyben biztosítani. Az óvoda jelenlegi helyén a Turisztikai Egyesület központja és egy vendégház kaphatna helyet.

Az önkormányzati bevételek szempontjából fontosak a község turizmusát is kiszolgáló fejlesztések. - Egyedi természeti adottságunk a Szépkilátó, nagy alázatot igénylő olyan tájépítészeti megoldást keresünk a fejlesztésre, ami a komfortérzetet javítja - emelte ki a polgármester. - Részesei vagyunk a Festetics Örökség programnak, ennek keretében szerepel a sétány tájba illő közvilágításának megoldása, hogy az a csillagok fényével együtt a Balatonban való esti gyönyörködtetést adja.

A BFT pályázati támogatásából egy meglévő emlékhely újulhat meg és két új kerül kialakításra, ezzel méltó emléket állítva Bertha Bulcsunak és Széchenyi Zsigmondnak. Kiemelt gondossággal ügyelünk a település zöldfelületeire, élő környezeti díszeire. A Virágos Magyarország mozgalomban részt véve szép elismeréseket tarthat számon Balatongyörök, köztük a 2015-ben európai szinten elnyert arany minősítést. Idén a Balatoni Szövetség különdíját kapta a település.

A Szépkilátóval együtt a község többi kedvelt turisztikai helyein zajlanak a kedvelt nyári kulturális programjaink. Így tradicionális pünkösdi szezonnyitó ünnep, az idén már 11. alkalommal rendezett Jazz Fiesta, az ugyancsak hagyományos Borfesztivál, a Bor és Dal Fesztivál, a technikai látványosságot is nyújtó tűzoltó napok, a bográcsozó „Háromlábú fesztivál”, a szüreti őszköszöntő, a művelődési házunkban neves képzőművészek alkotásainak bemutatóival a Nyári Tárlat egész szezonban tartó képzőművészeti kiállítás sorozata.

Biró Róbert most harmadik alkalommal indul a polgármesteri székért, korábbiakban is volt kihívója, most 4 jelölt egyike.- A 6 képviselői helyre háromszoros a pályázói létszám - tette hozzá. - A jelenlegi testületből négyen vállalták az ismételt indulást, az új jelöltek közül két fő jelezte, hogy a most működő testülettel azonos értékrendet szándékoznak képviselni.
Horányi Árpád 

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.