Hírek
Önerőre és pályázati forrásokra támaszkodik Balatonmáriafürdő
Balatonmáriafürdő 2021. december 10. péntek
A jövő évre szóló tervezés időszakát éli már Balatonmáriafürdő Önkormányzata, a 2022. évi költségvetési koncepció kialakításához mintát ad az idei esztendőre jellemző pénzügyi stabilitás.

Galácz György polgármester zokszavak nélkül beszélt a település anyagi helyzetéről, ami mögött viszont igen alapos munka van. Ahogy mondta: erre a nagyon körültekintő tervezésre lesz szükség továbbra is a zavartalan működés és a fejlődés biztosítása terén egyaránt. A főbb ismérvek közt szerepel a lakosság és az önkormányzati vezetés közötti kölcsönös bizalom megőrzése, a strandok fejlesztésének folytatása, nem csak a fizetős központi strandon, hanem a többi 7 szabadon látogató helyen is.

- Amibe a munkát, a pénzt befektettük, az meg is hozta a gyümölcsét - summázott a településvezető. - A Kisfaludy-program adta lehetőségek kihasználásával végzett strandfejlesztések érzékelhetően megmutatkoztak a forgalomban. A fizetős és a szabad strandok is magas látogatottsággal működtek, erre vonatkozóan nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk a szolgáltatóktól. Fontosnak tartom megjegyezni: nem gondolkodunk olyasmiben, hogy a szabad strandjaink közül akár egyet is fizetővé tegyünk. Sokkal inkább az adottságok jobb kihasználásában látjuk a plusz anyagi erőforrások bővítését.

A fürdőidényen kívül koratavasztól késő őszig a strandok a horgászturizmust szolgálják, amiről Horváth Máté, marketing menedzser beszélt:

- Az utóbbi években azt tapasztaltuk, hogy a Balaton körül is nagy népszerűségre tett szert az úgynevezett behúzós bojlis horgászat. Idén két nagy nemzetközi verseny került megrendezésre, amelyeken, a Balatonmáriafürdőn tábort verő csapatok nagyon szép eredménnyel szerepeltek. De nem csak a versenyek idején biztosítunk lehetőséget az érdeklődőknek, március közepétől két hónapon át horgászhelyül szolgálnak bizonyos kijelölt strandjaink, s ugyanígy a nyári szezont követően szeptember 15-től, november végéig is. Ebben az időszakban a horgászok rendelkezésére áll a teljes infrastruktúra, vizesblokkal, áramvételezési lehetőséggel, kényelmes rendezett környezettel.

- A tervezetthez képest javult a költségvetési helyzetünk - emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy ebben a kiadáscsökkentéseknek is fontos szerepe van. - Mindenütt vizsgáltuk a mérséklés lehetőségeit, idén például nem alkalmaztunk idegenforgalmi ellenőröket. A bérköltséggel való spórolásunkkal nem éltek vissza a szállásadók, a bizalmi alapú önbevallás jól működött. Kényszerűségből ugyan, de maradt pénz abból, hogy a járványhelyzet miatt maradtak el hagyományos nyári rendezvények. A Mária Napok programjait megtartottuk, aminek idén is a Balatonmáriafürdő Ifjú Polgárainak köszöntése és megajándékozása volt az egyik legörvendetesebb eseménye, szokott módon az előző 12 hónapban születetteket ünnepeltük így meg. Ugyanekkor került sor az önkormányzati alapítású Balatonmáriafürdőért kitüntető címek átadásával kifejezett elismerésekre, továbbá e rendezvény keretében avattuk fel az alépítményi közművekkel együtt megújult Rákóczi utcát. A szórakoztató kulturális események gerincét pedig ezúttal is a közel 40 éves hagyományra visszatekintő nemzetközi fúvószenekari találkozója adta, számos fellépéssel. Sor került még a nyáron a település jelenét is meghatározó múltat felidéző kiállításra, köszönhetően a helyi Értéktár Bizottsága munkájának. Az 5 esztendeje tartó gyűjtő munkájuk nyomán rendezett poszter bemutató a település kezdeti felemelkedését jelentő szőlő- és borkultúrát, annak a turisztikához való későbbi kapcsolódását, a falu természeti és épített örökségeit, fontos személyiségeit, a nevükkel is fémjelzett ma működő közösségeket mutatta be. Augusztus második felében egy jeles vitorlásverseny irányította a figyelmet Balatonmáriafürdőre, az O’pen Skiff Országos Bajnokság házigazdái voltunk, a versenyen bajnoki címet szerzett a helybeli 10 éves Kónya Roland.

A lakosságért végzett szolgálat, a megbecsülés, a humanitárius munka éven át jellemző, a karácsony közeledtével ez még inkább erősödik. Az ünnep mellett ezt is jelképezi a közterületen felállított mindenki karácsonyfája, a rajta lévő kis ajándékcsomag szimbólumokkal.

- A szociális feladatainkra kiemelt tekintettel vagyunk, az idősek, a fiatalok, a rászorulók segítéséhez megfelelő alapot tudtunk biztosítani - mondta Galácz György. - A hagyományos idősek napi rendezvényt sajnos a járványügy miatt idén nem tarthattuk meg, a vendéglátás elmaradása miatt viszont magasabb összeget fordítottuk a karácsonyi juttatásra, amit pénzben kaptak az idősek. Jelentős összeggel támogatjuk a felsőoktatásban továbbtanuló fiatalokat, ennek több éves gyakorlata van, aminek a fenntartása nem szenvedett csorbát. Pályáztunk a szociális tűzifa vásárlásra is, a támogatásból 45 köbmétert tudunk kiosztani az igénylőknek. Plusz lehetőség, hogy a közterületeinken elöregedett, kivágott és így feldolgozott fát is kiosztjuk.

Az új év küszöbén a jövőért teendő lépések irányának meghatározása jelenti a fő feladatokat, amikről a következőkben szólt a polgármester:

- A napi aktuális munkák mellett már másfél hónapja dolgozunk a jövő évi gazdálkodásunkat megalapozó pénzügyi tervezésen. Számítunk a Kisfaludy programban elnyerhető strandfejlesztő támogatásokra, 3 strandunk további fejlesztése a cél a pályázat segítségével, elsődleges szempont az akadálymentesítés, de ezen felül számos egyéb, a fürdőzők kényelmét szolgáló szolgáltatásunkat szeretnénk megújítani. Várományosai vagyunk egy TOP-os pályázatnak, amivel 130 millió forintot céloztunk meg, közterület fejlesztésre. Ebből szeretnénk a településközpontban található, a nyári szezonban jelentősen megterhelt parkolónkat korszerűsíteni műanyag gyeprácsos felület kialakításával. Így tudnánk a zöldfelületet is növelni 200 gépkocsi férőhely létesítésével együtt, s a terület melletti park felújítása is ezen beruházás részeként szerepel. A Magyar Falu Program pénzalapjaira is számítunk, közterület fenntartó eszközök beszerzését célozva. A jó gazda szemével tekintünk a községre minden téren. Balatonmáriafürdő is csatlakozott a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programjához. Az EKF projekten belül benyújtott pályázatunk, pozitív elbírálása esetén, lehetőséget biztosít a minden évben megrendezésre kerülő Mária Napok elnevezésű rendezvényünk, illetve az ennek keretein belül zajló nemzetközi fúvószenekari találkozó megújítására, új programelemekkel való kibővítésére. Vannak tehát reálisan kitűzött céljaink, bízunk azok elérésében, abban, hogy tovább tudjuk építeni a jövőt. Kívánom, hogy ezzel a bizalommal élje meg mindenki a karácsonyt békességben, szeretetben, az új esztendő teljen jó egészségben, sikeresen, boldogan a munkában, a magánéletben.

Horányi Árpád

További híreink
Vonyarcvashegy 2024. március 13.
A korai tavaszodás korai szépítkezést hozott Vonyarcvashegy életébe, de jól hasznosultak azok a korábbi fejlesztések is, amik a Lido strand négy évszakos szolgáltatásait biztosítják.
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.