Hírek
Szobrot állított Földvár a településalapítónak
Balatonföldvár 2019. július 3. szerda
Széchényi Imre testvérével, Viktorral 123 évvel ezelőtt a semmiből, építette meg, hozta létre Balatonföldvárt

Széchényi Imre testvérével, Viktorral 123 évvel ezelőtt a semmiből, az egykori Földvár pusztából építette meg, hozta létre a mára a Balaton déli partjának gyöngyszemévé vált Balatonföldvárt – emlékeztetett Holovits Huba balatonföldvári polgármester a szoboravatón.

Balatonföldvár alapítójának, gróf Széchényi Imrének, Radnay Béla készítette mellszobrát 1907-ben állították és avatták fel a mai Széchényi Imre utca és a Motel utca sarkán. Ezt a szobrot 1947-ben ledöntötték. A régi Széchényi Imre szobor talapzatát a város 2012-ben, az eredeti formájában visszaállíttatta. Erről azonban mostanáig hiányzott Széchényi Imre mellszobra, amit Szabolcs Péter szobrászművész alkotott újra.

A csodálatos villasorok, az egyedülálló Kvassay sétány, a hatalmas rendezett parkok, a Balaton legnagyobb kikötője, a mintaszerűen kialakított közlekedési hálózat mind, mind Széchényi Imre gondosságát és előrelátását dicséri – mondta Holovits Huba. – Széchenyi István után nincs még egy magyar, aki annyit tett volna az ország gazdasági fellendüléséért, mint Gróf Széchényi Imre. Földműves iskolát alapított, mezőgazdasági iskolák egész sorát indította minisztériumi finanszírozással. Hitelt szerzett a fonyódi szőlősgazdáknak, melynek segítségével homokos talajon telepítették szőlőültetvényeiket. Ezért a hálás parasztok Széchényi Imre feleségéről, Andrássy Máriáról nevezték el ezt a területet Mária-telepnek (ma Balatonmária).

A földvári polgármester arra is emlékeztetett: az elmúlt 9 év alatt több mint 4 milliárd forintnyi vagyonnal gazdagították a várost, turisztikai attrakciók sorát létesítették (látogatóközpont, kilátó, strandok, kerékpárutak, stb.), megújították az intézményeket, a városházától a közösségi házon át a szabadtéri színpad most tervezett korszerűsítéséig.

A városnapon dísz­polgári címet kapott Andorka Sándor, aki gazdálkodó szervezetek vezetőjeként, önkormányzati képviselőként, sportegyesületi vezetőként, valamint nemzetközi hírű kézilabdás szaktekintélyként tett sokat Balatonföldvár hírnevének öregbítéséért. Balatonföldvárért díjat vehetett át dr. Lédermayer Ferenc fogorvos.

F. I.

További híreink
Vonyarcvashegy 2024. március 13.
A korai tavaszodás korai szépítkezést hozott Vonyarcvashegy életébe, de jól hasznosultak azok a korábbi fejlesztések is, amik a Lido strand négy évszakos szolgáltatásait biztosítják.
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.