Hírek
Új időszámítás a Művészetek Völgye életében
Kapolcs 2020. október 5. hétfő
Sikerrel zárult a Völgyhétvégék eseménysorozat, indul a MűvészVölgy Kúria projekt. A Művészetek Völgye Fesztivál 30. jubileumának dátuma 2021. július 23. - augusztus 1.

A Művészetek Völgye Fesztivál idén ünnepelte volna 30. jubileumát, a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt és a következő évre tolódott. Szeptemberben és októberben négy hétvégén át könnyed kulturális eseménysorozat várta a Kapolcsra látogatókat. Sok zenész és zeneiparhoz kapcsolódó szakember számára a Völgyhétvégék volt az idei évben a kapaszkodó.

Az elmaradt Művészetek Völgye kapcsán rengeteg látogató keresett meg minket kérdésekkel, kérésekkel, a fesztiválipar szereplőivel pedig folyamatosan kapcsolatban vagyunk, velük is sokat egyeztettünk az idei évről. Mindent mérlegelve döntött úgy a csapat, hogy egy kis őszi rendezvénysorozattal igyekszik pótolni a hiányt.” - mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Völgyhétvégék koncertjein, kiállításain, túráin, előadásain, filmvetítésein, beszélgetésein, kézműves programjain összesen napi ötszáz fő vehetett részt. Egy-egy hétvégére megnyitottak a Művészetek Völgye kedvenc udvarai, a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Folk Udvar, az NKA Hangfoglaló Udvar, a Muharay Udvar, a Világzenei Udvar és a Kaláka Versudvar.

Az ÉltetőVölgy két hétvégén helyi termékekkel töltötte meg a fesztivált, a MANK Artporta három hétvégén keresztül az önkifejezés új művészeti formáival ismertette meg a közönséget. Két koncertet hozott a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány.

Kapolcs új főterén lépett fel többek között az Erik Sumo Band, a Bagossy Brothers, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt, Hobo, a Csaknekedkislány, a Csík Zenekar, a Random Trip, a 30Y, az Ivan and the Parazol és az Anna and the Barbies. Itt mutatkoztak be a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei, akik saját szerzeményüket adták elő élőben egyedülálló módon a Nemzeti Filmintézet két némafilmjének zenei aláfestéseként. Kiállítással várta a látogatókat Debreczeny Zoltán, Gombor József, Silye Júlia, a Manó Udvar, a MANK és az Artpool Művészetkutató Központ, az alkotók személyesen is végig jelen voltak. No kamu! kiállításával érkezett a HENT, akik tippeket adtak a hamis termékek elkerüléséhez és válaszoltak a látogatók szellemi alkotásokkal kapcsolatos kérdéseire.

A Pest-Buda Udvarban a koncertek mellett beszélgetéseket tartottak városfejlesztésről, turizmusról, a pandémia hatásairól, a Művészetek Zöldje Udvar pedig természetvédelmi és környezetvédelmi kérdéseket boncolgatott játékos módon. A kapolcsi katolikus templom komolyzenei koncerteknek adott otthont, az evangélikus templomba pedig a Magyar Írószövetség költözött. Az Aktív Magyarország és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásával a környék szépségét és természeti adottságait bemutató kirándulásokat szervezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, debütált a Digitális Vándor túra applikáció, volt futóverseny és e-bike túrák minden nap.

Oszkó-Jakab Natália: “Azt vettük észre, hogy a közönség és a fellépők is annyira éheztek a kulturális együttlétre, hogy nagyon mélyen beleengedték magukat a programokba. Gyönyörű alkotások születtek, pörögtek az aktív programok, interaktívabbak lettek az előadások. Sok tanulsága van az idei évnek, amit szeretnénk hasznosítani a 30. Művészetek Völgye szervezési folyamataiban. Nehéz a jelenlegi bizonytalanságban előre tervezni, de megyünk előre és több megvalósítási tervvel készülünk.”

A 30. Művészetek Völgyét 2021. július 23. és augusztus 1. között rendezik meg, a megszokott keretek között: nyári 10 nap az összművészetiség jegyében.

Kapolcson addig sem áll meg a kulturális élet. A falu új főterén található, újonnan felújított MűvészVölgy Kúria októbertől havi rendszerességgel ad otthont kis létszámú előadásoknak, beszélgetéseknek és szerzői esteknek, valamint helyi képzőművészetek kiállításainak. A már biztos fellépők között szerepel Jónás Vera, Lovasi András, Szabó T. Anna, Csemer Boglárka, Varró Dániel és Grecsó Krisztián

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.