Hírek
Az ország legnagyobb székelykapuja Ságváron
Ságvár 2019. június 22. szombat
Az elmúlt két évben 1,5 milliárd forintnál is több pályázati támogatást nyert el Ságvár – összegzett a június 1-jei falunapon Kecskés Gábor polgármester.

– Aranybetűs ünnepe ez Ságvárnak, a mai átadásokban a következő évek öröme, fejlődése is benne van – összegzett Zöld Gellért helyettes államtitkár.

– A ságváriak hisznek a jövőben, ezt is mutatják az elkészült fejlesztések – toldotta meg Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Ságvár díszpolgára.

Megtartó erő is az új bölcsődei rész
A 65 éve nyílt Bóbita óvodában kezdődött az ünnepségsorozat, mely ma már óvoda és bölcsőde, a most elkészült 134 millió forintos megújulásnak köszönhetően. Kecskés Gábor polgármester sorolta az avatón: 117 milliós TOP-os pályázati támogatás révén (a többi Ságvár és a társ önkormányzatok önereje) 300 négyzetméternyi új épület készült el rekord idő alatt, hiszen 2018. novemberében indult a kivitelezés. Új bölcsődei csoportszoba létesült és tornaszoba (e kettő régi álma a településnek), a régi épület teljes felújítása, tetőcserével és gépészet-megújítással. Hárommillió forintból szereztek be eszközöket, felszereléseket, kétmillióból területet vásárolt az önkormányzat, hogy az udvar is bővülhessen. Társadalmi munkában készül az új udvarrész, s ahogyan Kecskés Gábor említette, erre már nincs forrása a falunak, ötmillió forintra pályázatot fognak benyújtani.– Az új bölcsődei rész megtartó erőt is jelenthet a községnek – így a polgármester. – Más településekről is várjuk az ideköltöző fiatalokat, elvégre egy kistelepülés mégiscsak otthonosabb, mint egy városi betonrengeteg…– Ezzel a beruházással a ságvári képviselő-testület azt is kifejezte, hogy fontos számára a jövő, az ifjúság nevelése – állapította meg Szabóné Szóládi Tünde óvodavezető.

Kecskés: „Benne van a ságváriak lelke...
”Hatalmas, díszes, faragott székelykapu mostantól a ságvári vásártér főbejárata. – Ez nem csak egy egyszerű kapu, bejárat, vagy faragott fa, hanem sokkal több annál – mondta Kecskés Gábor, már a szintén megújult vásártéren. – A 79 éves Leitert András somi népművész egy évnyi munkájával készült el az ország legnagyobb, köztéren álló székelykapuja. E kapuban benne van a ságváriak lelke; hazaszeretetünk, ragaszkodásunk a magyarságunkhoz. Azokra a székelyekre is gondolunk, akik megőrizték múltjukat, múltunkat. Mi, ságváriak büszkék vagyunk a falunkra, a magyarságunkra; azt szeretnénk, hogy az idejárók, akik áthaladnak e székelykapu alatt, ugyanezt érezzék a szívükben és vigyék haza a lelkükben.

Hat méter széles, 950 méternyi aszfaltút, 430 méter járda, csapadékvízelvezetés, füvesítés, új vizesblokkok – sorolta a közel 140 milliós, szintén TOP-os, a vásárteret és az odavezető utcát érintő pályázati támogatás részleteit a ságvári polgármester, hozzátéve: piaci asztalokat gyártottak, juharfákat ültettek és 31 kapubejárót alakítottak ki saját forrásból. Az elmúlt egy év fejlesztéseit is sorolta a falunapi megnyitójában. Járdaépítésre és a felnőtt háziorvosi rendelőre 20-20 millió, közparkra 30 millió, telekvásárlásra 20 millió forintot költöttek, a 65-ös út ságvári belterületi szakaszának korszerűsítése 460 millió forintba került, iskolai felújításokra 260 millió jutott a falunapon átadott beruházásokon túl.

A református parókiánál 250 millióból fogyatékkal élők nappali ellátója épül és zajlik a közbeszerzési eljárása a félmilliárdba kerülő Ságvár-Som kerékpárútnak.– Számos pályázaton 2018-ban és 19-ben összesen 1,7 milliárd forintot nyertünk – összesített Kecskés Gábor. – Van hát okunk az ünneplésre, hajrá Magyarország, hajrá Ságvár!  

Ságvárért kitüntetés
A 2019-es falunapon Ságvárért kitüntetést kapott Boda Csaba iskolaigazgató és Kissné Juhász Gabriella, a Ságvárért Egyesület elnökhelyettese. Elismerést vehetett át Kecskés Gáborné is.

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.