Hírek
Az igények szerinti arculatformálással fejlődik Egeraracsa
Egeraracsa 2019. szeptember 17. kedd
 
Egeraracsa lakói a tősgyökeres helybeli Dancs Lászlónak 5 éve szavaztak bizalmat, hogy polgármesterként kézbe vehesse a község fejlesztését.

A ciklus hamarosan lejár, a település vezetője már döntött: szeretné folytatni a falujáért eddig végzett munkát. - Számvetést készítettem, s ezzel együtt fogant meg bennem, hogy újra felajánljam a szolgálatomat - mondja Dancs László.
- A fejlesztési célok a pályázati lehetőségek kihasználásával együtt lettek kitűzve, más egyéb módon nem is tudunk beruházási forrásokhoz jutni.

Hivatalba lépésemkor, 2015-ben az Új utca betonalappal ellátott teljes aszfaltozása volt az első nagyobb munka. De fontosnak tartottuk azt is, hogy legyen a településünknek jelképe: helytörténeti kutatást végeztetve lett megalkotva Egeraracsa címere és zászlaja a jelen önkormányzati ciklus elején.

A következő évben sor kerülhetett a közvilágítás korszerűsítésére, ami a falu egészét érintette. A régi lámpatestek cseréje az energiahatékonyabb működés révén költségvetési megtakarítást is eredményezett. A zártkerti területekre kezdettől gondot fordítunk, a sikeres pályázatok segítségével 2015-től minden évben történtek fejlesztések. Területeket vásároltunk meg az ingatlanokat már nem hasznosító tulajdonosoktól. Művelésbe vonással őshonos gyümölcsöst hoztunk létre cseresznye, meggy és körte csemeték telepítésével. A múlt évben hegyi pincét is vettünk, ahol bormúzeum lett kialakítva, s ott létesítettünk egy miséző helyet. A cél, hogy ezt programokkal bevonjuk a közösség szolgálatába, de turisztikai nevezetességként is szánunk neki funkciót. Az elképzelésünk találkozott magánszemélyek kezdeményezésével is, 2018-ban fénykeresztet állítottak, így már egy kis komplexumról beszélhetünk. A faluban tavaly a temetőbe vezető út lett felújítva, a ravatalozó előtti tér kőburkolatot kapott, a temetői közvilágítás is elkészült, szeretnénk hamarosan urnafalat létrehozni, ehhez is pályázati segítséget céloztunk meg.

A 330 lakosú település életében változó létszámmal ugyan, de fontos a közmunkaprogram. - Ilyen foglalkoztatással burgonya és fóliás paprika termesztése folyik - említette a polgármester. - Az értékesítés lakossági körben történik a kereskedelmi árakhoz képest kedvezményesen, s szállítunk az üdülőtérségi hotelek konyháinak. Feldolgozás is történik, létrehoztunk zöldségfeldolgozót, savanyító részleget, közösségi húsfeldolgozót, száraztészta gyártót. Van baromfitelepünk fogolyszínű magyar kettős hasznosítású tyúkokkal, évente keltetéssel 500 naposcsibét értékesítünk a lakosság számára.

A közmunkaprogram finanszírozásával tudtunk település fenntartási célra erőgépet és egyéb munkaeszközöket vásárolni. A pályázati források közösségi programokat is szolgálnak, amint Dancs László elmondta EFOP pályázaton 10 millió forintot nyertek 3 évre szóló felhasználással. Ebből vásároltak már sörpad- és asztalgarnitúrát a rendezvények lebonyolításához, segíti az anyagi erő a nagyobb rendezvények, így a falunap, a szüreti fesztivál színvonalas lebonyolítását.

Tavaly indult kezdeményezés szerint a falunap meghívott vendégei az onnan elszármazottak. Idén született meg Egeraracsa dala, melyet Sláger Tibó zalai komponista írt és zenésített meg.

A kulturális életről szólva a településvezető kiemelte továbbá a Sziporkák felnőtt művészeti csoport működését, helybeli eseményeken való szerepléseik mellett vendég fellépéseket is vállalnak. Az önkormányzat évente szervez számukra egy jutalomkirándulást, ahova személyesen kíséri el őket a polgármester.

- A fejlesztési pályázatok forrásaiból végeztünk játszótér felújítást, készült felnőtt fitnesz park, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése van soron, fel fogjuk újítani a most raktári célt szolgáló régi szolgálati lakást, mely a közösségi élet színtere lesz - sorolta tovább Dancs László.

- Tavaly újult meg az egészségház, s következik a községi imaház külső és belső rekonstrukciója, napelemes energetikai fejlesztéssel együtt. Törődünk az emlékeinkkel, nemrég létesült ’56-os, I. világháborús és Gulág emlékmű az imaház udvarán. Nagy lépést céloztunk meg az egészségügyi alapellátást illetően: a Magyar Falu Program pályázati alapjára 150 millió forintos támogatási igényt nyújtottunk be, teljesen új orvosi szolgálati lakás építésére. Az ellátás régóta helyettesítéssel van megoldva nálunk és a körzethez tartozó Zalaszentmártonban és Dióskálban. Szeretnénk betölteni a státust, de kellenek hozzá a feltételek. A bírálati eredményre váró pályázatok közt említette még a polgármester a Kossuth és a Petőfi utca teljes aszfaltozásához, a Fő út és az Ady út menti járda felújításához szükséges támogatási igényt, egyebek mellett pályáztak a közterület fenntartó géppark további fejlesztésére.

- Megvannak tehát az újabb ciklusra szóló tervek, úgy gondolom, hogy a már elértekre lehet alapozni a megvalósítást, ezt szeretném bizonyítani a következő ciklusban - mondta Dancs László.

Horányi Árpád

További Egeraracsa hírek
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.