Hírek
Megújult a karádi oroszlán
Karád 2018. június 28. csütörtök
 
Karád felújíttatta első világháborús oroszlános emlékművét.

Karádról sokan áldozták vérüket a száz éve véget ért első világháborúban; 119-en nem tértek haza a faluba a hadszínterekről. Tiszteletükre már 1926-ban emlékművet állítottak, amit most újíttatott fel az önkormányzat. A település 2,5 millió forint támogatást nyert a felújításra. Az áldozatok nevei korábban betonba voltak öntve, ezt kicserélték carrarai márványra, és abba vésték a neveket. „A községi emlékművön az első világháborúban elesett 119 katona nevét örökítették meg, és ez a 119 név 119 karádi családot jelent, akiket hatalmas veszteség ért – mondta a felújított emlékmű avatóján Schádl Szilárd polgármester. – Az elesettek nagy részét idegen országban, jeltelen sírokba temették. A hozzátartozók szeretteik elvesztése iránti fájdalmát tovább növelte, hogy nem tudták, rokonuk hol van eltemetve, a sírokat nem gondozhatták. Az emlékművek ápolása és a méltó megemlékezések szervezése azonban az önkormányzat feladata”.

A „Karád újratöltve” Facebook-oldalon a felújítás részleteiről is írtak. Ebből idézünk: „Egy hónap, két ember, több száz kiló felhasznált anyag, mérhetetlen türelem és kitartás. Ennyi kellett mindössze, hogy Karád oroszlánja újra a település dísze lehessen. Rengeteg munkánk van benne, elfáradtunk tisztességesen, de innen nézve már hihetetlen jó érzés… Első körben az egész szerkezetet le kellett tisztítani és fertőtleníteni, amihez Salamon Péter barátunk gép­parkját és szakértelmét hívtuk segítségül. Az így megtisztított felületen már teljes futásukban kirajzolódtak a repedések, és láthatóvá vált a törések súlyossága. Erre akkor azt mondtuk, hogy utolsó órás. Meg kellett állítani a repedések továbbfutását, ezért az alaptest a törött részek újraépítése után fémhuzalos betonvarrást kapott, az oroszlánt pedig résfeltöltő anyaggal injektáltuk…az oroszlánt a lehető legpontosabb idommegtartás mellett fehér kőporral vontuk be. Közben készült a Carrarai márványba vésett névsor...Végül pedig az Önkormányzat közreműködésével a lábazati tartógyűrű köré súlytámfalas rögzítés épült, hogy a lehető legbiztosabban stabilizálva legyen a szerkezet.

Megújult a kerítés is, bár ez, és a virágosítás már a település érdeme. Ezzel el is érkeztünk az átadó ünnepséghez, ahol énekekkel és áldással köszöntötték Karád új büszkeségét. Kígyóztak a kézfogások, meg is hatódtunk a sok gratuláció és elismerés hallatán...köszönjük mindenkinek, aki segítette a munkánkat!”

További Karád hírek
Karád 2019. február 26.
Nyolc éve kezdődött, idén tavasszal fejeződik be a karádi katolikus műemléktemplom teljes külső és belső felújítása.
Karád 2018. május 1.
Folyik a karádi műemlék katolikus templom belső felújítása, közben előkerült az Árpád-kori templom maradványa is.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.