Hírek
Színes közösségi programok a „Rizlingország” hírű Reziben
Rezi 2023. augusztus 17. csütörtök
 
Rezi közismerten szőlészetéről-borászatáról nevezetes község, innen kapta a „Rizlingország” becenevet, amihez különleges táji szépség, várával történelmi emlék társul.

A település miliőjében ahhoz illő hagyományos programok kapcsolódnak. A nyári szabadidős rendezvények közt idén is helyet kapott több gyermektábor. Cserép Gábor polgármester ezekre visszatekintve elmondta, hogy helyi és környékbeli diákok számára egy héten át tartó bentlakásos környezetvédelmi tábornak adott otthont Rezi, a Zala vármegyei Polgárőr Szövetség támogatásával. A Laky Demeter Turistaházban volt a szálláshely és a foglalkozások is ott zajlottak. A témakörök közlekedési és bűnmegelőzési ismereteket is felöleltek, rendőri előadásokkal. Ugyancsak egy héten át kínált élményeket gyermekeknek a vártábor, Rezi híres történelmi emlékhelyén sátoroztak le a résztvevők. A program a nemzeti identitást, a kultúrát és a hagyományápolást erősítő események sorával, a szombathelyi székhelyű Tiszta Formák Alapítvány támogatásával valósult meg.

Gyermekeket szólított meg augusztus elején a 4 napos Pajta Műhely is, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Program keretében. A turistaházban nemezelés, fafaragás, gyöngyfűzés, szövés-fonás, agyagozás, rajzolás-festés, kosárfonás alkalmi műhelyében dolgozhattak a résztvevők. Volt továbbá néptánc foglalkozás, kenyérsütés, túra a Csornakúti erdészházhoz, zenei előadás, népi hangszer bemutató, s ismerkedés Rezi helyi értékeivel. Gyermekkoncertet adott Laposa Julcsi népzenész, rezes hangszereken pedig nyári dallamokat szólaltatott meg a Chanson Brass fúvósegyüttes.

A Rizlingország név alatt a minap méltán a bor kapott főszerepet, a gazdák bemutatóival „Válaszd a hazait” címmel második alkalommal tartottak családi pikniket helyi termékek felhozatalával, kulturális eseményekkel a Szőlészeti Borászati Hagyományok Házában, a Leader program támogatásával. Augusztus 18-án az opera és operett irodalom gyöngyszemeinek ékével zenés színházi est lesz a turistaházi pajtamúzeumban: 18 órától meghívott vendégművészek lépnek fel, az esemény keretében tartják meg az idősek napi ünnepet is. Augusztus 20-án18.15-kor a turistaházban a Csobogó Együttes ad „Megmondom a titkát” címmel koncertet Mihálka Jenő néhai zenepedagógus emlékére, aki nyugdíjas éveire költözött Rezibe, s járult hozzá a helyi muzsikus élet erősítéséhez.

Őszidei jeles esemény lesz szeptember 10-én a Leader programmal támogatott Szüretünnep, majd 19-én a Betakarító nap a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat Program keretében, a kísérő műsorban fellép Agárdi Szilvia énekes és Kiss Gy. László tárogatóművész. Október végén egy hetes festőtábornak ad helyet Rezi.

Támogatott beruházásokról szólva Cserép Gábor polgármester elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében idén a ravatalozó felújítására nyertek anyagi forrást, jelenleg újabban beadott igény elbírálására várnak, nyertes esetben belterületi utak felújítása indulhat.

H. Á.

További Rezi hírek
Rezi 2023. november 15.
A természet arca és a látványával ébresztett gondolatok együtt teszik igazán széppé a környezetünket. Rezi élete ebben a varázslatos miliőben zajlik.
Rezi 2022. november 15.
Rezi kulturális életének immáron hagyományos őszi programja a festőtábor, az alkotók találkozója a Laky Demeter Turistaházban.
Rezi 2022. szeptember 19.
Rezi önkormányzata „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című HUNG-2021/8380. pályázat segítségével kádármúzeumot hoz létre a községi szőlőhegyen.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.