Hírek
Híres betlehemével készül a karácsonyi ünnepekre Vörs
Vörs 2021. november 16. kedd
 
Vörsön advent első vasárnapjára készül el az Európa-hírű betlehem, a jeles ünnepi látványosság november 28-tól 2022. január 23-ig lesz látogatható.

- Az érvényes járványügyi szabályok betartása mellett fogadjuk a látogatókat - mondta Deák Tamás polgármester. - Már most van érdeklődés, több kiránduló csoport jelezte látogatási szándékát. - A betlehem minden nap 9-17 óra között tekinthető meg, kivéve december 24-ét, a szentestét megelőzően délben zár a templom, majd 22 órakor kezdődik az éjféli mise. Advent vasárnapjain 14 órakor kezdődnek a szentmisék, környékbeli vendég papok celebrálásával. Programokkal is készülünk, a vasárnapi miséket követően a helyi Bábtáncoltatók adnak hagyományőrző műsort. Advent harmadik vasárnapján a marcali ifjúsági zenekar, a negyedik vasárnapon pedig Vörs-Balatonszentgyörgy közös gitáros énekkara lép fel a misét megelőzően 13.30 órától. Településünk más nevezetességeivel is várjuk a vendégeket, meg lehet tekinteni a Tájházat, a Tűzoltó Múzeumot. Helyi vendéglátó és kereskedelmi vállalkozó rendezésében két éve első ízben kapcsolódott a karácsonyváró időszakhoz adventi vásár, ez az idei kínálati tervben ismét szerepel. Valamennyi naprakész tudnivaló a Vörsi Betlehem facebook oldalon található meg. Szabadtéren kínál ünnepi látványosságot immáron harmadik éve a településközpontunk parkjában berendezésre kerülő betlehem, impozáns épülete pályázati támogatásból létesült.

Az utóbbi napok is mozgalmasan teltek Vörsön:

- A Magyar­országon rendezett Nemzet­közi Katasztrófa­védelmi Kon­fe­rencia résztvevőinek egy 100 fős csoportját fogadtuk nemrég, a Tűzoltó Múzeum megtekintésére érkeztek. Szeptemberben jubileumi rendezvényre került sor nálunk emlékezve Gulyás Józsefre, aki a Kis-Balaton kócsagőre volt, s erre a funkcióra 100 éve lett kinevezve. Ő lett akkor hazánkban a mai szóhasználat szerinti első természetvédelmi őr. Sírja a vörsi temetőben van, ott került sor a megemlékezésre az Agrárminisztérium rendezésében. A tisztelgés jegyében lett felavatva a síremlékén újonnan elhelyezett bronz dombormű, Diénes Attila, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az eseményen az ország mind a 10 nemzeti parkjának delegációjával képviseltette magát a hazai természetvédelem, mintegy 250-en vettek részt. Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára mondott beszédet, idézte Gulyás József és munkatársai kócsagmentő tevékenységét, aminek a faj fennmaradása, az állomány növekedésének indulása köszönhető. Ezen időszakot előzményeivel és következményeivel együtt felölelő tartalmú könyvet írt Gulyás József ükunokája, Vass Krisztián, Kis-Balatoni Krónika címmel. A kötet bemutatására a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fenékpusztai látogatóközpontjában került sor, rövidesen Vörsön való bemutatót is tartunk.

Sikeres pályázatok révén jelentős fejlesztések készültek el az ősszel, illetve vannak folyamatban, amikről a következőket mondta el a polgármester:

- A Magyar Falu Program pályázaton nyert 17 millió forint támogatás segítségével történt meg a Béke utca burkolatának felújítása, teljes hosszban való aszfaltozással. Kommunális eszközök vásárlására benyújtott pályázattal 5,2 millió forintból tudunk most beszerezni fűnyíró traktort, damilos fűkaszát, ágaprítót. Tart a Balatoni bringakörutat a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárút építése, Balatonszentgyörgy konzorciumvezető szerepével indul a második ütem a Vörsre bevezető szakasszal, a falun át felfestett nyomvonalon a vasúti megállóig. Nem önkormányzati, de a települési komfortot tekintve igen fontos beruházás valósul meg ugyancsak a Magyar Falu Program kisboltok fejlesztését segítő támogatásával. E pályázat nyertese 63 millió forint összegben a Tüskevár ABC.

A polgármester beszélt arról is, hogy fellendülőben van a településen az építkezési kedv.

- Élénk az ingatlanforgalom, idén mintegy 30 telek kelt el, zömmel letelepedési szándékkal kezdődtek építkezések, többek által CSOK támogatást igénybe véve. Ez a településünk jövőjét jelenti - mondta Deák Tamás, majd beszélt még a soron lévő szociális segítségnyújtásról: - November végéig igényelhetnek tűzifát a rászorulók, pályázaton 35 köbméter vásárláshoz nyertünk támogatást. A kiosztás házhoz szállítással történik, két méteres rönkökben.

H. Á.

További Vörs hírek
Vörs 2023. november 15.
A nyár és az őszidő még friss emlékekkel van jelen Vörsön, a tél közelítő ünnepei pedig már a település híres hagyományát ébresztik az adventi program előkészületeivel.
Vörs 2023. május 16.
Április végén még a húsvéti dekorációk éltették Vörsön az ünnepi hangulatot, s eközben elindult egy három részes jótékonysági programsorozat, az idei Falunap megrendezésének javára.
Vörs 2022. november 15.
Az adventi ünnepkörre tradicionálisan megépülő, Európa-hírű látványosságot jelentő betlehem látogatására várja vendégeit Vörs, hétvégeken programokkal, egyéb kulturális eseményekkel, a település más nevezetességeit is megmutatva.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.