Hírek
Élénk közélet színes útjain kulturális programokkal, ünneplésekkel érkezett az őszbe Balatonszentgyörgy
Balatonszentgyörgy 2022. november 15. kedd
 
Az állami ünnepek méltó megtartása, több hagyományőrző program, s egy újonnan indított jótékonysági gyermek sportesemény is kiemelten jellemezte Balatonszentgyörgy őszbe hajló kulturális közéletét.

A közelmúltbeli rendezvényekre Fazekas Borbála, a művelődési ház vezetője pillantott vissza, elmondva: Szent István államalapítására a templomban emlékeztek meg Ungvárszki Imre plébános által celebrált szentmisén, majd Simon-Kádár Kamilla anyakönyvvezető tartott ünnepi beszédet. A Köszönjük Magyarország program keretében augusztus végén zenés program kínált igényes szórakozást a művelődési házban Koroknai Árpád vendégeskedésével, az énekes híres musical- és rockslágereket hozott a közönségnek. A folklórt színes műfaji körítéssel hozta a Kis-Balaton Táncegyüttes műsoros estje, a rendezvényen meghívásuknak eleget téve vendégeskedtek az erdélyi Györgyfalva hagyományőrzői, s ott volt a Zalaapáti Harmonika Zenekar. Fergeteges produkciókkal pezsdítette a hangulatot a színpadi műsor, majd táncház vette kezdetét, Németh Dénes és zenekara hajnalig húzta a talpalávalót.

Az ősz is változatos programokat tartogatott a település lakóinak és a környékbelieknek. Szeptember 3-án első alkalommal rendezték meg a Kis Betyár futás! jótékonysági sportnapot a balatonszentgyörgyi Margaréta Óvoda alapítványa javára. A résztvevők 1000 méteres, 6 és 10,5 kilométeres távok megtételére nevezhettek, az út teljesíthető volt futva, kerékpárral, görkorcsolyával, de meg lehetett tenni akár sétálva is. Nevezési díjként a becsületkasszába adakozhattak a résztvevők tetszés szerinti összeggel. A startot megelőzően az Üstökös Családi Kompánia adta elő a Betyármese című játékot, az interaktív előadásnak a bátrabb gyermekek részesei is lehettek. A vállalt kihívások teljesítését követően pedig helyi vállalkozók gulyásétellel és palacsintával látták vendégül a résztvevőket.

Az októbert a tradicionális szüretünneppel köszöntötte Balaton­szentgyörgy, felvonulók remek hangulatban járták körbe a település utcáit, majd a menetelőket estebéddel várták. Mindeközben kvízjáték is zajlott, a témakörében borfelismerő versenyen is megmérettetve.

A programok célzottan szóltak a gyermekekhez és az idős korosztályhoz. A népmese napja alkalmából az óvodások részére mesemondó versenyt szerveztek, a szépkorú lakosságot műsoros vacsoraesten látta vendégül az önkormányzat. Az időseket köszöntötte Farkas László Nándor polgármester, személy szerint külön is üdvözölve a jelen lévő legidősebb hölgy és férfi vendéget. Énekes, táncos műsorral hangulatemelő szórakozást nyújtott Tótpál Szilvia énekművész a növendékeivel együtt, majd retro báli hangulatban folytatódott az ünnepség bulislágereket megszólaltatva, Babai Norbi és Kozma Viki előadásában.

Október hónap történelemben jegyzett napjain emlékeztek az aradi vértanúkra, az 1956-os hősökre. A hónap végén, halloweenhez közeledve egy tökös délutánra hívták a gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket is. Műhelymunka témája volt a tökfaragás, majd parkban tartott kincsvadászaton a kincskeresők kincset érő nyertes tombolaszelvényekre lelhettek.

Az őszi hónapot az immáron nyolcadik alkalommal tartott őrtűzgyújtó est zárta a székely autonómia napja jegyében, jelezve a székelyföldi honfitársak törekvése mellett tanúsított szimpátiát és kiállást. Az estét színesítette a Kis-Balaton Táncegyüttes fotókivetítés mellett adott „Hazám a Kárpát-medence” című műsora.

Egy nagy léptékű fejlesztés megvalósulása is alkalmat adott az ünneplésre: Balatonberénnyel és Vörssel konzorciumban 470 millió forint uniós pályázati forrásból elkészült a balatoni bringakörutat a Kis-Balatonnal összekötő kerékpárút. A 3 település képviselete körében tartott avatáson részt vett Révész Máriusz, az aktív Magyarországért tevékenykedő felelős államtitkár, Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője és Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

Értékmentés jegyében indult Balatonszentgyörgy népi építészeti múltját őrző tájház rekonstrukciójának előkészítése, amiről Farkas László Nándor polgármester szólt a következőkben:

- Az elvégzendő munkák felmérésére a Népi Építészeti Program keretében már nyertünk kétmillió forintot, ennek felhasználásával a régi építéstechnológiai elemzésekkel, statikai felmérésekkel készült el egy olyan dokumentáció, aminek alapján a rekonstrukció elvégzésének támogatására pályázati anyagot tudtunk készíteni. A munkálatokra 25 millió forintos igényt céloztunk meg - mondta el az elbírálásra váró pályázat benyújtása kapcsán a településvezető.

H. Á.

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2024. május 8.
Jeles téli és tavaszi programokat követnek Balatonszentgyörgyön a nyári események: június 1-jén délelőtt bölcsődét avatnak, délután a Falunapi Vígságokat rendezik.
Balatonszentgyörgy 2023. december 12.
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.