Hírek
Idén a nőnappal indult a közösségi élet Balatonszentgyörgyön
Balatonszentgyörgy 2022. április 26. kedd
 
A járványhelyzet enyhülésével pezsdült a közélet Balatonszentgyörgyön.

Első tavaszi rendezvénnyel a hölgyeket köszöntötték a nőnapon. Még ugyancsak márciusban felavatták az újonnan elkészült termelői piacteret és a megújult önkormányzati hivatali épületet. Méltón emlékezett meg a település az 1848-as forradalomról és szabadságharcról.

- Az idei munka az éves pénzügyi és fejlesztési tervezéssel, s ezekkel összefüggésben a pályázatok benyújtásával kezdődött. Így telt az első két hónap, a március pedig a rendezvényekkel a közéletben is meghozta a tavaszodást – pillantott vissza gondolatban a közelmúltra Farkas László Nándor polgármester, majd részleteiben is szólt minderről.

Intézményi épületeket, valamint zömében közlekedési infrastruktúrát érintő beruházásokhoz céloztak meg jelentős pályázati forrásokat.

- A külsőleg korábban már felújított kultúrház belső rekonstrukcióját tervezzük egy TOP-os pályázattal, 130 millió forint összegben - emelte ki a polgármester. - A műszaki tartalom felöleli az elektromos berendezések, a színpadtechnika felújítását, a helyiségek rendbetételét. A munkához kapcsolódik az épület melletti emlékparkban a szabadtéri színpad felépítése, aminek helyét már korábban kialakítottuk a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán nyert támogatással, de csak most nyílt lehetőség építési engedélykérelem benyújtására. A külterületi utak javítására konzorciumban Vörssel és Holláddal adtunk be pályázatot összesen több mint 200 millió forintos munkára szólóan. Ehhez mindhárom település esetében önerőre is szükség lesz, a nyerhető támogatottság 95 százalékos. Szilárd útburkolattal lesznek az utak ellátva kellő szélességben, hogy a mezőgazdasági területeket nagy gépekkel is könnyen meg lehessen közelíteni. Cél, hogy a gépekkel ne hordják ki a sarat a főutakra, és mentesítsük a településeink belterületi útjait a mezőgazdaság forgalmától. Folytatólagos munka a Kis-Balatonig tartó kerékpárút második ütemének végzése konzorciumvezető szerepünkkel a vörsi bekötőúttól a faluhatárig. Ehhez a munkaterületet már átvette a kivitelező. Kéthely és Hollád településsel közösen a battyánpusztai településrésztől a Bari-hegyen át vezető mintegy 12 kilométeres kerékpár­út megépítésére szóló TOP-os pályázatot készítünk elő. A megvalósításhoz milliárdos nagyságrendű összeg szükséges, a táv 90 százalékán teljesen új nyomvonalat kell majd kialakítani. Ezzel összeköttetésbe kerülhet a kis-balatoni és a Balatonkeresztúr - Mesztegnyő kerékpáros útszakasz, fejlődési lendületet adva a holládi Bari-hegyi zártkerti területeknek.

Jelentős támogatásokat célzott meg Balatonszentgyörgy a Magyar Falu Programban is.

- Pályáztunk két szolgálati lakás felújítására, továbbá a piac mellett lévő épületünk emeleti részén egy közösségi tér kialakítására, ami civil szervezetek működéséhez, kiscsoportos rendezvényeik megtartásához szolgálhat - folytatta a polgármester. - A ház földszinti részét a polgárőrök használják, az alsó helyiségek rendbetételére nyertek 6 millió forintot, ugyancsak a Magyar Falu Program keretében. Járdaépítésre két pályázatot nyújtottunk be. A fejlesztési elgondolásainknak megfelelően a Berzsenyi utca északi oldalán 10 milliós Magyar Falus támogatással és önrész kiegészítéssel az önkormányzati hivatali épülettől a Csillagvár étteremig tervezünk térköves felújítást. Belügyminisztériumi forrásból pedig a folytatást szeretnénk megvalósítani, egészen a faluhatárig. Ez utóbbi munka 40 millió forint költségigényű, fele részben szükséges önrészt biztosítanunk. Pályáztunk továbbá a Balatonberénybe vezető Mise út hozzánk tartozó belterületi szakaszának felújítására. A terv Balatonberény szándékával is szinkronban van, így az út a berényi külterületi szakasszal együtt teljes egészében megújulhat.

Beszélt a polgármester a továbbiakban a már folyamatban lévő munkákról.

- Tart az iskolabővítés a Siófoki Tankerület beruházásában, több mint 400 milliós költséggel. Épül a 30 férőhelyes, két csoportos bölcsőde, amely 2023-tól az óvodai intézményfenntartó társuláshoz tartozó 8 településen élő kisgyermekes családok számára biztosítja a bölcsődei ellátást. Jelentős lépés az M76-os gyorsforgalmi út II. ütemének átadása, amivel a Sármellék irányába és onnan felénk tartó átmenő forgalom a településen mérséklődött.

Balatonszentgyörgy 2022-es anyagi helyzetét a következőkben foglalta össze Farkas László Nándor:

- Feladataink bőven vannak, a lehetőségeink a pályázati eredményeken túl függenek a központi költségvetésből kapott összegektől, a helyi gazdaság jövedelemtermelő képességétől, ami az adózással realizálódik. A temetőink rendezésének további szakaszait várhatóan a következő években tudjuk elvégezni új főkapuk kialakításával, urnafalak létesítésével, ravatalozók felújításával. Az említett M76-os út elkészülte azt is hozta, hogy a kivitelezőktől már nem várhatók további magas iparűzési adóbevételek. Szerencsére a helyi vállalkozások jól működnek, biztonságos adóforrást jelentenek.

Közösségi élet terén a tavasz első hónapjában az aktualitások mellett a lehetőség is megadatott az ünneplésekre.

- A Covid szorításából engedve idén végre megtarthattuk a nőnapot a művelődési házban. Március 8-án nagyon jó hangulatú rendezvényen köszönthettük intézményeink hölgy munkatársait, egyesületi vezetőket, képviselőasszonyokat. Mintegy 40 fő vett részt a tiszteletadó ünnepen és az azt követő szerény fogadáson. Sor került az elkészült piactér átadására, március 13-i avatással. Kistermelők, környékbeli települési polgármesterek, hatóságok képviselői, megyei és járási vezetők vettek részt az átadón. Mintegy 500 négyzetméteres területen meglévő épületek, fedett és nyitott terek lettek felújítva, lehetővé téve ezzel a kistermelői termékek helyi forgalmazását. Készült négy elkülönített belső üzlethelyiség is, amelyekben a bérlők a későbbiekben kezdik meg az árusítást. Egyelőre keddi, csütörtöki és szombati napokon a délelőtti órákban tart nyitva a piac. Tervezzük, hogy a későbbiekben havonta egy alkalommal nagyobb vásárnak is helyet adhassunk a rendelkezésre álló tereken. Az átadóünnepség keretében bemutattuk a kívül-belül teljesen megújult közös önkormányzati hivatali épületet, és jelképesen átadtuk a Magyar Falu Program keretében megújult járdaszakaszt is. Ez a járda a jövőben biztonságosabb gyalogos közlekedést tesz lehetővé az önkormányzati hivataltól a vasútállomás felé.

- Március 15-i történelmi megemlékezésünket az ünnep előtti napon tartottuk. A délelőtti szentmisét követően a művelődési házban Kocsis Dénes énekművész előadásában magyar lelket melengető hazafias dalokat hallgathattunk, majd a Kis- Balaton Táncegyüttes adott színpompás táncműsort. Ezt követően a történelmi emlékparkban a nemzeti kokárdával felpántlikázott kopjafánál helyeztük el a megemlékezés virágait. A meghívott lengyel testvértelepülésünk, az ukrán határhoz közeli Łabowa küldöttsége a háborús menekültekkel kapcsolatos rendkívüli feladatok miatt sajnos nem érkezhetett meg hozzánk. A testvértelepülési szerződés még tavaly októberben, a mi odalátogatásunk alkalmával került aláírásra, most került volna sor a viszontlátogatásra. Ezt a nyári időszakban tervezzük pótolni. Lelkiekben most is együtt voltunk. Az önkormányzati hivatal épülete előtt felvontuk a lengyel nemzeti lobogót is, jelképezve, hogy lengyel barátaink lélekben velünk vannak ezekben a nehéz, háborúval terhelt időkben is. Bízunk benne, hogy Európába hamarosan újra visszatér a béke és a népek szülőföldjükön, egymás tiszteletével, nyugalomban élhetik mindennapjaikat.

Horányi Árpád

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2024. május 8.
Jeles téli és tavaszi programokat követnek Balatonszentgyörgyön a nyári események: június 1-jén délelőtt bölcsődét avatnak, délután a Falunapi Vígságokat rendezik.
Balatonszentgyörgy 2023. december 12.
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.