Hírek
Nyugtával dicsértetik Balatonszentgyörgyön az óév
Balatonszentgyörgy 2021. december 10. péntek
 
Jelentős összegű pályázati pénzekkel indultak és készültek el fejlesztések az év során Balatonszentgyörgyön, kiemelkedő volt idén az utak, a járdák rendbetételére fordított anyagi erő, a civil szervezetek is jól tudták kihasználni a pályáza

Farkas László Nándor polgármester az eddigi éves munkát tekintve úgy fogalmazott, hogy immáron nyugtával lehet dicsérni a hamarosan búcsúzó 2021-es balatonszentgyörgyi esztendőt.

- Sok pályázaton nyertünk, a Magyar Falu programra benyújtottak mindegyike eredményes volt, a civil közösségeink is jelentős összegekhez jutottak - mondta összefoglalóan a polgármester. - A Tűzoltó Egyesület 5 millió forintra tett szert gépjármű beszerzéshez, a Kis-Balaton Táncegyüttes működésre kapott 2 milliós támogatást, az Infó-ház Egyesület rendezvényszervezés céljára jutott ugyancsak 2 millió forinthoz, a Polgárőr Egyesület új telephely kialakítására kapott 6 milliót. Településünkön a közút- és járdahálózat rehabilitációja jelentette az egyik legnagyobb beruházást. Erre a Magyar Falu Program támogatásán túl jelentős önerőt is fordítottunk, s az M76-os út állami beruházásban megvalósult építésével együtt immár elmondható, hogy Balatonszentgyörgy úthálózata még egy-két kisebb szakasz kivételével bel- és külterületen egyaránt rendben van. A megkezdett járdafelújítás még tart, remélhetőleg a tavaszig ezeket a munkálatokat is be tudjuk fejezni. Intézményfejlesztés terén az újonnan létesülő 500 négyzetméteres bölcsőde építése tart, ami önerő igény nélkül, 330 millió forint pályázati forrásból valósul meg. Intézményfenntartói társulásban működik majd, az ehhez tartozó 8 település igényét szolgálva. Soron lévő további nagyobb feladatkörünk a két temető rendbetétele, ennek során önerős ráfordítással jelenleg kerítés épül, összesen mintegy 700 méter hosszúságban, a kihagyott részen urnafalas kőkerítést létesítünk. Pályázati forrásokra számítva tervezzük a temetők belső úthálózatának megújítását. A battyánpusztai temetőben új ravatalozót szeretnénk építeni, a műszaki tervdokumentáció már készen van. Hivatali apparátusunk segítséget nyújtott az egyházközségnek a templom külső és belső részleges felújítására, a torony vakolathibáinak és a belső fa rendbe hozására benyújtott pályázat elkészítésében. Továbbá 2 millió forint anyagi erővel támogattuk a plébánia fűtéskorszerűsítésének elvégzését.

Jeles eseménykén említette Farkas László Nándor a testvér települési kapcsolatok bővítését. Balatonszentgyörgy polgármestere 6 fős meghívott küldöttséggel novemberben a lengyelországi Łabowa településsel írt alá testvérkapcsolati megállapodást.

- Az erdélyi Sepsi­szent­györggyel és a felvidéki Nagy­idával vagyunk régebbről ilyen „rokonságban”. A lengyel barátainkkal közös elhatározással kialakított kapcsolat célja a kölcsönös öröm a törtélelmileg is tradicionális magyar-lengyel barátság településközi erősítése. Ahogy a két korábbi partnerségben, úgy itt is egyik fő elem a kulturális együttműködés, de fontosnak tartjuk a közigazgatás terén való tapasztalatcseréket is, mindamellett, hogy a lengyeleknél más a települések integrációjának gyakorlata, mint a magyar jogrendben. Szép, rendezett hely Łabowa és környéke, a testvér kapcsolatokhoz jó tapasztalatokat szereztünk ottjátunkkor.

Békére,szeretetre váltva

A dolgos napjaink gyakran telítődnek feszültséggel, olykor okozunk sérelmeket másoknak, vagy éppen magunkat érezzük megbántottnak. Az ünnep megélése jó tanácsadója a lelkünknek, hogy enyhüljünk meg a szívünkben, váltsunk békességre! A karácsony az emberi kapcsolatokról is szól, forduljunk egymáshoz jó szívvel, adjunk szeretetet, s a felénk jövőt fogadjuk be! Ne feledjük, hogy akadályok nélkül nem maradunk a jövőben sem, egymásra mindig szükségünk lesz, a segítő szándék vezérelje a tetteket! Erősítsük meg a barátságokat, ilyen támaszok birtokában tudunk céltudatosan tekinteni a jövőbe. Ezek beteljesülése jegyében kívánok mindenkinek meghitt, kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket, sikert a munkában, a magánéletben, s mindezek által jó egészségben eredményes, boldog újesztendőt!

Farkas László Nándorpolgármester

A polgármester Balaton­szentgyörgy helyi közösségi élete kapcsán szólt arról, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt eseményeket, mihelyt lehet, szeretnék majd pótolni. Itt kiemelte az idősek napját, bizakodásának adva hangot, hogy a farsang idején sor kerülhet a tiszteletadó összejövetel megtartására. Szociális segítségnyújtás terén napirenden van a rászorulói körben való tűzifa juttatás. Az önkormányzat 100 köbméternyit oszt ki, két részletben, első körben december közepéig, majd pedig januárban történik a házhoz szállítás.

- Fejlesztési források tekintetében számítunk a 2020-2027-es EU-s költségvetési forrásból jövőre elérhető anyagi segítségre - folytatta az anyagiakról szólva Farkas László Nándor. Egyebek közt a külsőleg már rendbetett, energetikailag korszerűsített művelődési házunk rehabilitációját szeretnénk folytatni belső felújításokkal. Még a 2010 előtt elvégzett ilyen munka további folytatása vált már esedékessé. A településfejlesztés hosszabb távra szóló lehetőségei előtt nyitunk utat a rendezési terv jövő évben sorra kerülő módosításával. Ez nagyon jelentős mérnöki csapatmunka lesz, költségeit tekintve mintegy 10 milliós ráfordítással. Sok mindent kell a jelenlegi dokumentáción módosítani. Több, idejét múlt szabályozás megváltoztatása szükséges. Vannak olyan kitételek, amiket már magasabb rendű jogszabály, illetve törvény írt felül. Ezeket a helyileg is igazítani kell a megváltozott jogszabályi háttérhez. Beépíthetőségi arányokon, kül- és belterületi viszonyokon kell változtatni, lesz ahol intézményhez tartozó ingatlanrész közterületté nyilvánítása szükséges, ezt például az iskolánál autóbusz forduló kialakításához elengedhetetlen. Kiemelten kezeljük a pályázati lehetőségek figyelését, de csak racionális, a településünk valós szükségleteihez mérten döntünk a források megcélzásáról.

Horányi Árpád

További Balatonszentgyörgy hírek
Balatonszentgyörgy 2024. május 8.
Jeles téli és tavaszi programokat követnek Balatonszentgyörgyön a nyári események: június 1-jén délelőtt bölcsődét avatnak, délután a Falunapi Vígságokat rendezik.
Balatonszentgyörgy 2023. december 12.
Számos kulturális élménynyomot hagyhattak az utóbbi hónapok eseményei Balatonszentgyörgy közhangulatán.
Balatonszentgyörgy 2023. május 16.
Programokban gazdagon indult az esztendő, s folytatódott ez a tavaszi hónapok során is Balatonszentgyörgyön.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.