Hírek
Fejlesztések „mozaikjai” Balatongyörökön
Balatongyörök 2024. május 8. szerda
Képletesen, s valóságosan is értelmezhető Balatongyörök „mozaikszerű” fejlődése. Számos területen folynak beruházások, köztük a Szépkilátónál egy mozaik asztal készült, mellyel a környező tanúhegyeket bemutató régi információs táblát váltot

A nemrég befejezett, továbbá folyamatban lévő építkezéseket a következőkben vette sorra Biró Róbert polgármester:

- A napokban adtuk át a 71-es út mellett az északi oldalon megépült csapadékcsatornát, ami a körforgalomtól a Szépkilátóig vezet. Ez egy másfél éven át tartó munka volt, 190 millió forint költséggel. A beruházást az eredetileg elnyert 116 milliós pályázati forráson felül megítélt pótigényünk kormányzati teljesítésének köszönhetően tudtuk elvégezni. A zárt rendszerű alépítmény nyomvonalán, kavicsos úton már biztonságos a gyalogos közlekedés, célunk, hogy pályázati lehetőséggel mielőbb burkolt felületű járda épülhessen. Várhatóan május végére elkészül a Petőfi utcáról a balatoni Soós-öbölhöz vezető lépcsősor, a régi lepusztult betonlépcső teljes cseréjével. Nem csak esztétikailag jelent ez megújulást, a használat is kényelmesebb lesz, a lépcsőszakaszok közt kis pihenőterek kerülnek kialakításra sok-sok növényzettel.

Biró Róbert elmondta, hogy az öböl az egykori tulajdonos család nevét viseli, a kis partszakasz 1927-től közel 30 éven át a villájukhoz tartozott. A természetbarátok kedvelt helye kerékpáros pihenővel, parkosított környezetével, közvetlenül a balatoni bringakörút mellett.

- Ezt a beruházást közel 29 millió forinttal támogatta a Balaton Fejlesztési Tanács - folytatta a polgármester. - A költségek 20 százaléknyi önrészének vállalásával az öböl-part közösségi funkciójának minőségét is javítjuk tájépítészeti térrendezéssel. Utcabútorok lesznek kihelyezve, a beruházás célja továbbá a zöldfelület megújítása, mind egészségesebb környezet kialakítása. A község fásítási programját folytatva pedig az utcákban idén 100 fa elültetésére kerül sor.

A településvezető beszélt arról, hogy útfelújításokra idén önkormányzati saját anyagi erőből 55 millió forintot tudnak költeni, ez három területet érint: a Temető úton a szilárd burkolat hiányzó szakaszát aszfaltozzák, hasonlóképpen teszik rendbe a Petőfi szobor megújult környezetében az útburkolatot, továbbá a Zsölleháti köz lesz aszfaltozva. Ezek a munkák június végéig készülnek el.

- Bízunk abban, hogy Balatongyörök egyik legfrekventáltabb helyszíne, a Szépkilátó fejlesztése újabb pályázati segítséggel tovább folytatódhat - emelte ki a településvezető. - A most megújított mozaik terepasztalon olvasható Eötvös Károly örökbecsű gondolatainak e helyről szóló egy részlete: „Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor ezt a tündérországot megláttam. Megálltam, mintha lábam gyökeret vert volna…” Konzorciumi partnerként részt veszünk a Bakonyerdő Zrt. turisztikai fejlesztést célzó pályázati programjában, aminek révén csaknem 100 milliós önkormányzati fejlesztés lesz elvégezhető. Kész tervdokumentációnk van a szépkilátói parkoló mellett nyilvános vizesblokk megépítésére, folyamatban van az új kerékpáros pihenőtől a felső sétányig vezető járda létesítésének tervezése.

Szeptemberben az utóbbi tíz év legnagyobb volumenű beruházása kezdődhet meg a TOP Plusz pályázat keretében elnyert 300 millió forintból.

- Támogatási kérelmet nyújtottunk be a helyi és térségi turizmusfejlesztési felhívásra. Ennek alapján „A turisztikai szolgáltatások színvonalát emelő infrastruktúrafejlesztések Balatongyörökön” című programunkkal a település központi tere, a Kossuth és a Petőfi utca templom körüli szakasza, a parkolókból bevezető közlekedési terek teljes alépítményei, valamint felületei újulnak meg.

A munkálatok magas színvonalú zöldterületi fejlesztést, utcabútorozást is magukba foglalnak. Jelenleg a tervek felülvizsgálata, a tulajdonosi hozzájárulások megszerzése zajlik. A közbeszerzési eljárás sikeres lefolytatása után várhatóan szeptemberben adhatjuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, és a jövő év pünkösd ünnepére már a megújult tér szolgálhatja a helyi lakosokat, a nyaralótulajdonosokat és a községünkbe érkező vendégeket - tekintett előre Biró Róbert polgármester.

Horányi Árpád

További híreink
Zalaapáti 2024. május 8.
Pályázati támogatásokkal megalapozottak Zalaapáti idei fejlesztései, a közéletet pedig színes rendezvények pezsdítik.
Vörs 2024. május 8.
A fejlesztésért tett önkormányzati munka Vörs utóbbi évtizedében mintegy félmilliárd forint értékű gyarapodást eredményezett.
Bókaháza 2024. május 8.
A rendezett környezet lelki nyugalmat ad, az erre való igény munkára serkent. Bókaháza közéletét a település építése, szépítése iránti kívánalom és az érte való törekvés jellemzi.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.