Hírek
Margózással avatták fel Szentgyörgyvár kultúrházát
Szentgyörgyvár 2021. szeptember 14. kedd
 
Országos hírű rangos program rendezésével nyitotta meg kapuit Szentgyörgyvár két lépcsős beruházásban kívül-belül megújult kultúrháza.

Az épület a kulturális közösségi élet méltó színhelyévé vált, ahol a szellemi értékek érvényesülni tudnak. A Magyar Falu Programban elnyert pályázatok révén összesen mintegy 45 millió forintot költhetett az önkormányzat a rekonstrukciós munkákra. Az 1968-1970 között létesült épület új fénye nemcsak küllemében, hanem funkciója tartalmában is megjelent már az avatással együtt. Az ünnepélyes átadáson részt vett Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet Zala megyei igazgatója, az épületet Bóka Tibor plébános szentelte meg.

- Öröm, elismerés és megtiszteltetés, hogy egy olyan eseménnyel nyithattunk, ami eddig Budapesthez kötődött - mondta Ádovics István polgármester. - Az egy évtizedes múltú Margófeszt néven ismert irodalmi zenés fesztiválról van szó, a rendezők most a jubileumi jegyben kerestek vidéki helyszínt. Személyes ismeretség folytán kerültünk kapcsolatba a rendezvényt szervező Valuska Lászlóval, az önkormányzat a Szentgyörgyvárért Egyesületet is bevonva kezdte meg az előkészületeket.

Nemcsak a megújult kultúrház jelentette az alkalmas helyszínt, hanem maga a település is a természeti adottságaival, a Margófeszt műfaji sokszínűségéhez mindenben megfelelő miliővel.

- A programok 4 helyszínen zajlottak nagyon jó látogatottsággal. - folytatta a polgármester. - A kultúrház és udvara mellett zajlottak programok a közeli templomkertben, a Széchenyi-pincénél, valamint annak szomszédságában elkészített alkalmi nagyszínpadon. A rendezvény nyitónapján mintegy ezer látogató fordult meg, a további eseményeken is nagy létszám jellemezte az érdeklődést.

Volt több koncert, hangszeres szólójáték, beszélgetős program, Alkotótárs címmel írói találkozó, monodráma előadás, slam poetry, kiadói workshop a Jelenkor munkatársaival. Itt lett bemutatva a Hévíz irodalmi folyóirat szerzőinek munkájával újonnan napvilágot látott Hajószakács című kortárs gasztronómiai antológia. A fürdővárosról elnevezett kéthavonta megjelenő periodika az egyetlen olyan irodalmi kiadvány, melynek szerkesztősége rendszerességgel gondoz gasztrokulturális rovatot Hajószakács elnevezéssel. A szerzők az önálló különkiadásban olvasható konyhatörténeti írásokból, ínyes esszékből, hasnovellákból adtak szó szerinti ízelítőt.

- A Margófeszt egy új színt hozott a kulturális életünkbe, sok helybeli látogatta a programokat, megmozgatta az érdeklődést a Bödőcs Tiborral való találkozás lehetősége. Sokan érkeztek távolról, akik eddig még nem is jártak a mi falunkban - jegyezte meg Ádovics István. - A rendezvénynek jó a helyi visszhangja, hamarosan fogunk tartani egy közös kiértékelést, szeretnénk, ha a jövőben is juthatnánk házigazda szerephez.

Újabb jeles napra is készül Szentgyörgyvár, szeptember 26-án a helyi értékek napját tartják meg, aminek programjáról a következőkben szólt a polgármester:

- Erre az eseményre hívjuk a településünkről elszármazottakat, hogy együtt tekintsünk a helytörténelem jegyeire. Nyertes Hungarikum pályázat segítségével bővült a helyi értéktárunk és fejlesztettük annak bemutathatóságát. Elkészült továbbá Szentgyörgyvár helytörténeti kötete, melyben 1900-tól a rendszerváltásig lett feldolgozva a múlt. Ennek bemutatása mellett egy információs pontot nyitunk meg, mely felhívja a figyelmet a helyi értékbizottság által számba vett épített és természeti örökségekre. Ezek megjelennek fotókon, s kialakítunk egy sétányt, aminek mentén a természeti és épített értékeink elérhetők, a helyszíneken a hozzájuk kapcsolódó leírásokból jobban megismerhetők lesznek.

Horányi Árpád

További Szentgyörgyvár hírek
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
Szentgyörgyvár 2023. december 12.
Négy év alatt önkormányzati épületek korszerűsítésére mintegy százmillió forintot költhetett Szentgyörgyvár, s nagy összeget fordíthattak utak, járdák és árkok felújítására is. Harmadik alkalommal volt házigazdája a település az országos ér
Szentgyörgyvár 2023. július 18.
Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal ad otthont a Margófeszt kulturális napok programjainak Szentgyörgyvár.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.