Hírek
Múltjára és jelenére is büszke lehet Szentgyörgyvár
Szentgyörgyvár 2021. június 15. kedd
 
A járványügyi korlátozások oldása Szentgyörgyváron nem csak lehetőséget ad a közösségi rendezvények megtartására, a településen időközben elkészült nagyberuházás alkalmat is ad az ünneplésre.

Kívül-belül megújult a kultúrház, belső munkálatok ugyan még folynak, de várhatóan júliusban megtörténhet a felavatás. Az épület két ütemben lebonyolított beruházás révén adhat hamarosan méltó otthont a kulturális közösségi életnek, melyben a szellemi értékek tudnak érvényesülni. A Magyar Falu Programban elnyert pályázatok révén összesen mintegy 45 millió forintot költhettek a munkákra, a Hungarikum pályázaton való eredményes részvételnek köszönhetően pedig a településtörténelem mentén számba vett értékek bemutatása kap kiemelt szerepet. Mindezek kifejezik, hogy Szentgyörgyvár a fejlesztéseivel és hagyományainak megbecsülésével együtt múltjára, s jelenére is büszke lehet.

- A kultúrház 1968-1970 között létesült, azóta jelentősebb felújítására nem került sor. Ez már erősen mutatkozott az épületen, a funkcióhoz méltó állapotba hozása és a település arculatának javítása is indokolta a rekonstrukciót - mondta Ádovics István polgármester. - A fő műszaki tartalmat az energetikai korszerűsítés jelentette, el lett végezve a falak szigetelése, a nyílászárók cseréje, a tetőfelújítással beépíthető teret nyertünk, továbbá sor került az épület akadálymentesítésére. A belső munkálatokra elnyert pályázati támogatás segítségével a szerelvényezések, festések történtek meg, az emeleti részen is alakítottunk ki vizesblokkot, a berendezéshez szükséges új bútorokat, függönyöket tudtunk vásárolni.

A beruházás teljes befejezésének idejére készül el a Hungarikum pályázattal megvalósuló azon fejlesztés is, amivel a helyi értékekre fókuszálnak.

- Létrehozunk egy információs pontot, mely felhívja a figyelmet a Szentgyörgyvári Értékbizottság által számba vett épített és természeti örökségekre - tette hozzá a polgármester. - Mindezeket összekötve sétányt alakítunk ki, melyen a helyek elérhetők, s az ott hozzájuk kapcsolódó leírásokból jobban megismerhetők lesznek.

Mindezeknek nincs szűkében Szentgyörgyvár. A sorban szerepel a település névadó szentjével védett templom, a „vár” jelzőt adó 15. századbeli erőd helyszíne, az egykori legeltető állattartást idéző pásztorbot, a Széchenyi pince, a csillag alakú magtár, a szépen rendbe hozott Nemestóthy kriptatemplom. Továbbá a megcsodálható lipicai ménes, a Köszvényes patak parti hóvirágmező, valamint a szőlőhegy a sok-sok egyediségével és élő hagyományaival. A maga valóságában pedig csak alkalmakkor látható helyi értékként a grillázstorta, amit készítenek elsőáldozásra, bérmálásra, évfordulókra és más ünnepekre is, formázva cukormázzal megfestett csodaszép kosarakat, szíveket, hintót, galambokat vagy épp húsvéti bárányokat. Jelképeik is ezek annak, hogy a szentgyörgyváriak máig szeretik a süteményeket. Gyakran művészi elkészítésüket a legügyesebb asszonyok vállalják.

- Az építkezésekkel sem akarunk alábbhagyni - adott hangsúlyt a további fejlesztési terveknek Ádovics István: - A polgármesteri hivatali épület és a vele egy fedél alatt lévő szolgálati lakás felújítására pályázunk, majd a kultúrházat szeretnénk hozzáépítéssel bővíteni. Környezetrendezéssel egy komplex településközpont jöhet létre, s így valamennyi intézményünk nívós állapotba kerül azzal együtt, hogy az orvosi rendelőt már korábban rendbe hoztuk. Az év második felében elnyert pályázati pénzből 30 milliós ráfordítással a faluközponttól délre csapadékvíz- elvezető rendszert építünk ki. Most van előkészítés alatt egy újabb pályázat is, aminek segítségével az Alsópáhok felé vezető hegyi út aszfaltozásának elvégzését tervezzük a még hiányzó szakaszon.

Horányi Árpád

További Szentgyörgyvár hírek
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
Szentgyörgyvár 2023. december 12.
Négy év alatt önkormányzati épületek korszerűsítésére mintegy százmillió forintot költhetett Szentgyörgyvár, s nagy összeget fordíthattak utak, járdák és árkok felújítására is. Harmadik alkalommal volt házigazdája a település az országos ér
Szentgyörgyvár 2023. július 18.
Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal ad otthont a Margófeszt kulturális napok programjainak Szentgyörgyvár.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.