Hírek
Pezsdíti, színesíti közösségi életét Szentgyörgyvár
Szentgyörgyvár 2022. május 17. kedd
 
Idén a hagyományok mellett új közösségi rendezvények is gazdagították már Szentgyörgyvár közéletét.

A település névadójának, temploma védőszentjének napja lett újólag a rég elhalványult Szent György-napi búcsúünnep, majd a Hévíz-Balaton-Zalai Domb­hátak Leader Egyesület keretében a „Turisztikai vonzerőnövelő programok Szent­györgy­váron VP6-19.2.1.-42-5-17” kódszámú pályázati támogatással szerveztek első ízben borászati tanulmány­utat Pannon­halmára, Hungarikum pályázat segítségével pedig a hagyományos népi termésjósló programokat színesítik tovább.

- Április 24-e Szent György napja, egykoron az ezt követő vasárnapon volt a búcsúünnep, amit már régóta nem tart a falu - említette Ádovics István polgármester. - Kicsit nosztalgiázva, de a mai igényekre tekintettel idén ez alkalomból közösségi rendezvényt szerveztünk. Szerencsés alkalom, hogy a Szent György-nap ez évben vasárnapra esett, egy délutánt betöltő eseménysorozat zajlott le. A program szentmisével indult, s ahogy szokás volt régen a búcsúi vendégeskedés, erre a napra időzítettük a hagyományaink közt visszatérő elszármazottak találkozóját is. Szent György-napja szorosan kötődik a gazdálkodáshoz, erre tekintettel bortermő helyként összekötöttük az ünneplést a Szőlőjövések könyve felfektetésével. Ez annyit jelent, hogy Szent György-napon a tőkéről egy levett vesszőnek a rügyeit berajzoltuk a könyvbe. Így majd az évek során lesz mindig összehasonlíthatóság, hogy az adott esztendőben hol tart az ültetvény fejlettsége. Szórakoztató programként volt körhinta, népi játékokban is részt lehetett venni. Este a Megarox Társulat operett-musical és rockopera előadása zárta a napot. Az országos, s a határokon túli fellépések sorával 12 éve működő együttes nagy sikert aratott a széles repertoárjából való válogatással. „Szórakozva szórakoztatunk” jelmondatuk szerint ragadták magukkal a közönséget.

Ádovics István elmondta, hogy a már említett Leader támogatással Szentgyörgyvár Sármellékkel közös Otelló Baráti Köre és Zalaszántó szőlész-borász képviselete tett nemrég mintegy 40 fővel kétnapos tanulmányi kirándulást Pannon­halmára és környékére.Egy társszervezethez utaztak, hegyi közösségi helyet tekintettek meg, tapasztalatszerzés céljával ismerkedtek annak funkcióival. A sikeres Hungarikum pályázat pedig a szőlős-boros hagyományokhoz kötődő rendezvényeik finanszírozását segíti: így tudták megtartani év elején a Vince-napot, az elnyert összegből fordítottak a Szent György-napi rendezvény költségeire, majd az Orbán-nap, s az őszi Márton-nap megtartásának kiadásait is a kapott támogatásból fedezik.

H. Á.

További Szentgyörgyvár hírek
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
Szentgyörgyvár 2023. december 12.
Négy év alatt önkormányzati épületek korszerűsítésére mintegy százmillió forintot költhetett Szentgyörgyvár, s nagy összeget fordíthattak utak, járdák és árkok felújítására is. Harmadik alkalommal volt házigazdája a település az országos ér
Szentgyörgyvár 2023. július 18.
Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal ad otthont a Margófeszt kulturális napok programjainak Szentgyörgyvár.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.