Hírek
Megújuló zöldfelület, módosított szociális ellátás Zalaapátiban
Zalaapáti 2022. október 18. kedd
 
Minden települést az arculata és a lakóinak jóléte tesz mind élhetőbbé. E két irányba tett újabb jelentős lépéseket idén Zalaapáti önkormányzata.

Vincze Tibor polgármester az indíttatásra utalva elmondta, hogy a község utcáiban egykor díszlő, közel azonos időben elültetett mintegy 4-5 ezer tuja zöme mostanra betegségük, elszáradásuk miatt megmenthetetlen állapotba került. A zöldfelület megújítása érdekében elkerülhetetlenné vált az állomány kivágása. A más fajokkal való pótlás első üteme 12 milliós beruházást jelent, a finanszírozást a Balaton Fejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázati forrás segíti 10 százalék önkormányzati saját erő vállalásával.

Az arculatformálást jelentő beruházási programon túl az erősödő infláció, az energiaválság pedig a helyi szociális ellátásokról szóló rendelet felülvizsgálatát tette szükségessé a megváltozott anyagi támogatási módok és nagyságrendek kiigazításával.

- Az erről szólóan 2015-ben hozott rendeletünk számos módosítást ért már meg, idén szeptember végén újonnan megalkotott rendeletet fogadtunk el - mondta a polgármester - A hivatali szakapparátus több hónapon át tartó munkával, széles szakmai körültekintéssel, más önkormányzatoknál alkalmazott gyakorlatokat is figyelembe véve, a helyi viszonyokhoz igazodva jól átlátható, érthető rendelettervezetet készített elő, mely a képviselő-testület elfogadásával október 1-jével lépett hatályba.

Bővült a szociálistámogatási rendszer

A legfőbb változásokat a következőkben foglalta össze a polgármester:

- A Zalaapáti Ifjú Polgára Program juttatásait, amiket gyermekszületéskor, a helyi óvodáztatás majd iskoláztatás kezdetekor és a nyolcadik osztály befejezésekor kapnak a szülők, átlagosan 30 százalékkal megemeltük. A rendszeres juttatások között az eddigi lakásfenntartási támogatás szélesebb kört felölelő „települési lakókörnyezet fenntartási és rezsitámogatás” elnevezéssel került az új rendeletbe, s a havi összegét 4 ezer forintról 8 ezerre emeltük. Az igénylők ezt kérhetik közvetlenül a megjelölt közüzemi szolgáltató számlájára, vagy bankszámlára való utalással, illetve készpénzben is. Új támogatási formaként jelent meg a fűtési költségekhez való hozzájárulás, amivel az önkormányzat a téli hónapokban megnövekedett kiadásokat enyhíti. Október 15-től április 15-ig adható havi 10 ezer forint összegben, a maximális mértéke így összesen 60 ezer forint.

A rendeletben foglaltak alapján a fűtési támogatási kérelmet szeptember hónapban kell benyújtani, mely határidő jogvesztő. Tekintve azonban, hogy a rendelet idén októbertől hatályos, most első alkalommal november 30-ig lehet élni az igényléssel. Aki október végéig benyújtja a kérelmet november 15-től, aki azt követően a végső határ­időig kérelmezi a támogatást, december 15-től lesz jogosult. A fűtési támogatási összeg is kérhető közvetlenül a közüzemi szolgáltató részére történő átutalással, kérheti a kedvezményezett a bankszámlájára, vagy felvehető készpénzben.

- Rendeletünk mindemellett kitér továbbá a szociális rászorultság alapján megállapítható más egyéb eseti, illetve rendszeres település támogatásokra természetbeni, vagy személyes gondoskodást nyújtó ellátásra - tette hozzá a polgármester. - Ezek közt szerepel továbbra is a beiskolázási, települési gyermeknevelési, temetési, ápoláshoz kapcsolódó, valamint a gyógyszertámogatás kérésének lehetősége. Fontos, hogy a támogatást kérelem alapján, a rendeletben meghatározott feltételeknek megfelelve tudja nyújtani az önkormányzat. Az igényléssel kapcsolatos minden kérdésben készségesen állnak rendelkezésre a hivatali munkatársak.

Vincze Tibor elmondta még, hogy az önkormányzat a szokott módon idén is sikeresen vett részt a szociális tűzifa pályázaton, 119 köbméter beszerzésére nyertek anyagi forrást. A benyújtott igényeket elbírálva háztartásonként 2-2 köbmétert szállítanak ingyenesen a rászorulók részére.

A Balaton Fejlesztési Tanács által kiírt, zöldfelület megújításáról szóló pályázat elkészítésére az önkormányzat szakvezetőt kért fel.

- A település fásítása, cserjék telepítése az önkormányzat szándékai szerint több lépcsőben történik meg, már 2020-ban elkezdődött az országfásítási programhoz kapcsolódva, két utca beültetésével - mondta Zalaapáti zöldfelület megújító munkájáról Ráczné Páldy Eszter, a keszthelyi Forma Zrt. táj- és kertépítész tervező munkatársa. - A most támogatást nyert pályázat segítségével a település főutcájának fásítására kerülhet sor, ezzel több közpark, zöldterület lesz összekapcsolva, így kialakul egy összefüggőbb zöldfelületi rendszer.

A tervező beszélt arról, hogy először is számos helyi tényezőt kellett figyelembe venni az ültetési helyek megjelölése során.

- Alkalmazkodni kellett a közműrendszer, a felsővezetékek elhelyezkedéséhez, a járda nyomvonalához, közúti űrszelvényhez, így egy keskeny sávot lehetett kijelölni az ültetéshez, igen körültekintő munkával.

A helyiek lakossági fórumon ismerhették meg a fásítási elképzelést, és mondhatták el véleményüket, amiket a tervező a szakmai szempontok mellett figyelembe vett.

A főút mentén140 fát ültetnek

- Több lakó ültetett fát a háza elé, ezek megtartását figyelembe vettük - hangsúlyozta a tervező - Minden befolyásoló tényezőre tekintettel, összesen 140 fa lesz elültethető. A fásítási területet ültetési szakaszokra osztottuk, azokba más és más fajok kerülnek. A kiválasztásban többféle szempont volt mérvadó: így az esztétikai elv, a szinte végeláthatatlan hosszúságú főút mentén a látvány változatosságának biztosítása, a már tapasztaltan hosszú élettartam, a jó klímaalkalmazkodás. Számoltunk továbbá a növényegészségügyi jellemzőkkel is, a fajok különféle kártevőkre, betegségekre való érzékenysége nem egyforma. Ez a heterogenitás biztosítja, hogy amennyiben károkozó jelenik meg, az nem terjed el a teljes területen, s védekezésre is csak szakaszonként lesz szükség. Kiemelt helyeken különleges díszítőértékű egyedi fák telepítése történik meg.

Ráczné Páldy Eszter elmondta továbbá, hogy a fajta szortiment összeállításánál figyelembe vették a Főkertészek Szövetsége aktuális ajánlásait. A növényanyag több faiskolából lesz beszerezve, olyan fajok kerültek kiválasztásra, melyeket nem kell csonkolni, vezetékek miatt visszavágni. Az új állományt díszkörte, díszcseresznye, gömbjuhar, díszalma, svédberkenye és piros virágú galagonya fogja alkotni, továbbá egyedi darabok közt szerepel kiskoronájú hárs, fehértarka levelű juhar, vöröslő korai juhar, oszlopos gyertyán és páfrány­fenyő. A növényanyag beszerzése folyamatban van, a csemeték 10-14 centiméteres törzskörméretűek, a telepítés hamarosan kezdődik a zalaszántói Robinia ABP Kft. kivitelezésével.

- Az önkormányzat hosszú távú koncepcióterv alapján koordinálja a település zöldfelületének megújítását, van már újabb kész pályázati anyag is, ezekkel felkészülve arra, hogy megfelelő kiírás megjelenésére hamar lehessen reagálni - tette még hozzá a tervező.

A közelgő október 23-i megemlékezésre Zalaapáti az állami ünnepek megtartásának helyi gyakorlata szerint készül. Ezzel kapcsolatosan a polgármester hangsúlyozta, hogy a kialakult hagyományok szerint az ünnepeket mindig annak napján rendezik meg. Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából október 23-án, vasárnap a 9.30 órai szentmise után, 11 órakor tartanak megemlékezést a Deák Ferenc utcai Hősök kertjében. Ünnepi beszédet mond Varga Gábor Szabolcs, a Keszthelyi Vajda János Gimnázium igazgatója.

Horányi Árpád

További Zalaapáti hírek
Zalaapáti 2024. május 8.
Pályázati támogatásokkal megalapozottak Zalaapáti idei fejlesztései, a közéletet pedig színes rendezvények pezsdítik.
Zalaapáti 2024. február 14.
Gálaműsorral ünnepelte megalakulásának huszadik évfordulóját a zalaapáti Boróka Táncegyüttes.
Zalaapáti 2023. december 12.
Anyagiakban az elmúlt bő két évtized legszűkebb esztendejét zárja idén Zalaapáti önkormányzata.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.