Hírek
A kultúra miliőjében él és fejlődik Balatonederics
Balatonederics 2019. szeptember 22. vasárnap
 
A strand forgalmával jellemezve kitűnő szezont zárt Balatonederics, mindeközben a beruházások közt befejeződött a közétkeztetést nyújtó konyha felújítása.

- A tavalyi szezon előtt indítottunk pályázati segítséggel egy nagyobb strandfejlesztési programot, ami szépen gyümölcsözve élénkíti a település turizmusát - említette Töreky Lászlóné. - Az eredmény mutatkozik a forgalom növekedésével és a szakmai elismeréssel is, ami ugyancsak büszkeségünk. Idén másodszor neveztünk a strandok Kék Hullám Zászló minősítő versenyébe, s egy fokozatot javítottunk is a tavalyi eredményen, 4 csillagos jelölést kaptunk. A védjegy rang, a vonzerő fontos része, ezt tartjuk szem előtt a tervezett tovább fejlesztések megvalósítását illetően is.

A település életében a másik jelentős elem a programkínálat.- Több sajátos, tradicionális rendezvényünk van, amiket a helybeliek és a vendégeink egyaránt számon tartanak - folytatta a polgármester asszony. - A nyár közepén nagy sikerrel zajlott le a hagyományos Hosszú Lépések Éjszakája bortúra, ez egy pincelátogató borkóstolós séta, amin idén is vagy százan vettek részt. A minap pedig immár a szezonzárás jegyében a Szent György-hegytől a Balatonon át a Lesencékig címmel 24. alkalommal rendezett szüreti fesztivál zajlott le térségi összefogással, vendégeskedéssel.A már negyedszázados jubileumához közeli esemény 7 falu közös ünnepe, idén a központi helyszín Lesenceistvánd volt, ahol fogadták a Balaton­edericsről, Hegy­ma­gasról, Rapos­káról, Nemes­vitáról, Lesence­faluból és Lesence­tomajról sereglőket.

A nagyszabású felvonulást megelőző napon a házigazda település kultúrházában a Balaton-felvidéki Borvidék hegyközségi elnöke, Németh Iván, a boros programokhoz illő előadást tartott „Szőlőhegy Lesencéktől a Balatonig” címmel, majd a vendég Jó Laci betyár közreműködésével verseny folyt a Lesencei betyár és Répa Rozi név elnyeréséért. - Mi a tájházunknál gyülekeztünk, vendégeink is voltak a szlovákiai Abraham testvértelepülésről - pillantott vissza Töreky Lászlóné. - A nemesvitaiak is csatlakoztak hozzánk, majd a további két irányból érkező hegymagasi és raposkai, valamint a lesencefalui és tomaji csapattal a Piroskeresztnél egyesülve érkeztünk meg az istvándi sportpályára. Onnan a Tapolcai Fúvószenekar és a Balaton-felvidéki Radetzky Huszár Egyesület kíséretével közös helybeli felvonulás toborozta a látogatókat a szórakoztató programokra. Köszöntötte a rendezvényt Tóth Csaba polgármester, mint házigazda, és Fenyvesi Zoltán, térségi országgyűlési képviselő. A programok minden korosztályt megszólítottak a játék­udvartól a gasztrosátorig tartó kínálattal. A kulturális műsorban felléptek a települések művészeti csoportjai, a tapolcai Batsányi Táncegyüttes, koncertezett a Fonográf Emlékzenekar és a Holdviola Együttes. Tűzijáték, majd szüreti bál koronázta az eseményeket.

Ugyancsak tradicionális program lesz szeptember 29-én a Szent Mihály ünnep a Magyarország Szeretlek rendezvényeinek keretében.

A mindennapokat illetően Balatonederics fejlődésében idén mérföldkövet jelentett a közétkeztetést nyújtó, 250 adagos konyha felújítása. Az épület rekonstrukciójára és főzési eszközök beszerzésére összesen 33,5 millió forintot költöttek. A jövőről szólva pedig a következőket mondta a polgármester asszony, szólva az önkormányzati választásokról is. - Több beruházás van folyamatban, illetve előkészítés alatt: mindenszentekre tervezzük a Hősök Emlékműve felavatását, a 75 millió forintos vízrendezési munka indítására a közbeszerzési eljárás zajlik, elbírálás alatt van a Leader pályázattal célzott Kék túra útvonal meghosszabbítása. A Magyar Falu program keretében az óvodai játszótér fejlesztésére várunk támogatást. Szeretném mindezeket a feladatokat tovább vinni, az eddigiek szellemében folytatni a településvezetői munkát. Ezért úgy döntöttem, hogy indulok az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért.
Horányi Árpád  

További Balatonederics hírek
Balatonederics 2019. április 18.
immáron 28. alkalommal rendezik meg a Húsvéti Locsolófutást április 22-én.
Balatonederics 2019. február 19.
Nagy lehetőségek előtt áll Balatonederics, idén valósulhatnak meg azok a beruházások, amelyekre már több éve vártak.
Balatonederics 2018. december 13.
A lassan búcsúzni készülő évre visszatekintve sok munkával, jó eredményekkel és kikapcsolódásokra módot adó programokkal teli időszakot tudhat maga mögött Balatonederics.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.