Hírek
Fejlesztések kapuját nyitja a tavasz Balatonedericsen
Balatonederics 2019. február 19. kedd
 
Nagy lehetőségek előtt áll Balatonederics, idén valósulhatnak meg azok a beruházások, amelyekre már több éve vártak.

Sikeres pályázat révén 100 millió forinton felüli támogatással, továbbá önerővel infrastrukturális és jóléti beruházások kezdődhetnek el hamarosan. További pályázatok elbírálására is vár az önkormányzat, s készül a község vezetése a Magyar Falu Programban való részvételre, újabb anyagi támogatási igényekkel - Töreky Lászlóné polgármester ezen örömteli bejelentéssel kezdett beszélni a településfejlesztés aktualitásairól.

- Községünk 75 millió 160 ezer forintot nyert el vízrendezési munkálatok elvégzésére, ami teljes összegben fedezi az előkészületben lévő beruházás költségét - emelte ki Töreky Lászlóné. - A nyaranta jellemző intenzív esőzések több alkalommal okoztak súlyos problémákat, ezek elkerülésére szeretnénk tartós megoldást találni. Volt rá eset, hogy nagy felhőszakadás következtében a lakott területet szinte elöntötte a hegyről lezúduló áradat. Az idén sorra kerülő munka a legkritikusabb helyeket érinti. Jelenleg az engedélyezési eljárások zajlanak és a közbeszerzés lefolytatásának előkészítésén dolgozunk, a munkálatok várhatóan a nyáron indulhatnak.

Ugyancsak nyári feladat lesz a főzőkonyha felújítása, amihez 30 millió 400 ezer forint pályázati forrás áll rendelkezésre, további 3 milliós önerő biztosításával együtt.- Az építkezés június 20-tól augusztus 20-ig tart, s mivel a konyha szerves egységet alkot a tagóvoda épülettel, a két hónapra szólóan az óvodai gyermekelhelyezést átmeneti megoldással kell biztosítani - mondta a kapcsolódó feladatról is szólva a polgármester asszony. - Műszaki tartalmat illetően a gyermek- és köz­étkeztetést ellátó konyha épületének energetikai korszerűsítésére, valamint új felszerelések beszerzésére kerül sor. Az önkormányzat a nyári óvodai elhelyezést az igénylők számára utaztatással együtt, a lesencetomaji székhelyóvodában biztosítja. Az ottani konyha veszi át erre az időre az edericsi szociális étkeztetési célú főzést, a konyhánk személyzetének ideiglenes foglalkoztatásával együtt. Tekintve, hogy ebben az időszakban iskolai étkeztetés nincs, a kapacitás lehetővé teszi az ellátást.

Több egyéb fejlesztési célú pályázat elbírálása van folyamatban, amelyekről a település vezetője a következőket mondta el:- Turisztikai célú, Leader pályázatot adtunk be a Válluson át vezető kéktúra útvonal Balaton felé történő meghosszabbítására. A lesenceistvándi Kő Orra lábától tervezünk útvonal létesítést, ami a balatonedericsi stranddal való összeköttetést teremti meg. Ebben érintett Lesencefalu és Nemesvita is, a települések ugyancsak pályáztak a saját területükön végzendő munka költségeinek elnyerésére. Van beadott támogatási igényünk a testvértelepüléseink meghívásával egy közös nyári találkozó megrendezésére. Ebben magyar részről érintett a Heves megyei Szarvaskő, külföldről a szlovákiai Csallóköz és Abraham. Ugyancsak várjuk annak a két pályázatnak a pozitív elbírálását, amelyek segítségével az I. világháborús emlékmű, továbbá a temetőkertben lévő katonai sírok felújítását tudjuk elvégezni. Előzetes információk szerint a Magyar Falu Program pályázati kiírásaiban több olyan célterület is szerepelni fog, amelyek nálunk fontosak lehetnek a község előremenetelében. Gondolunk itt a művelődési ház, a szolgálati lakás felújítására, óvodafejlesztésre, a zöldfelületeink kezeléséhez szükséges gépek beszerzésére.

Az új évet a helyi vállalkozók, civil szervezetek és segítők megvendégelésével kezdte a képviselő-testület, a találkozó célja volt az önkormányzati tervekkel és a vállalkozók szándékaival kapcsolatos kötetlen konzultáció. A napokban zajlott le az iskolai Szülői Munkaközösség által szervezett farsangi bál. Tart még az ősszel indult papírfonó kézműves műhelyprogram, a résztvevők heti egy alkalommal találkoznak Somlainé Jeney Szilvia, a tagiskola vezetője által irányított foglalkozásokon. - Télvíz idején is éli közösségi életét a falu - hangsúlyozta Töreky Lászlóné, s a soron következő események részleteiről is említést tett: - Az iskolánk tanítónői évek óta megrendezik az asszonyfarsangot, de nem zárják ki a férfiakat sem a mulatságból. Felelevenítve a húshagyókeddi hagyományt, a hét éve kezdődött „Húshagyat” rendezvényen farsangvégi szokások elevenednek meg. A fánkról, az italokról a vendégkör és az önkormányzat együtt gondoskodik. Erre a rendezvényre várjuk március 5-én a falu lakóit és a távolabbi érdeklődőket is. A férfiak pedig ugyancsak tradicionálisan a nőnap alkalmából köszöntik fel műsorukkal a lányokat, asszonyokat, erre idén március 10-én kerül sor.
Horányi Árpád

További Balatonederics hírek
Balatonederics 2019. szeptember 22.
A strand forgalmával jellemezve kitűnő szezont zárt Balatonederics, mindeközben a beruházások közt befejeződött a közétkeztetést nyújtó konyha felújítása.
Balatonederics 2019. április 18.
immáron 28. alkalommal rendezik meg a Húsvéti Locsolófutást április 22-én.
Balatonederics 2018. december 13.
A lassan búcsúzni készülő évre visszatekintve sok munkával, jó eredményekkel és kikapcsolódásokra módot adó programokkal teli időszakot tudhat maga mögött Balatonederics.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.