Hírek
Remények, lehetőségek, eredmények Balatonedericsen
Balatonederics 2018. december 13. csütörtök
 
A lassan búcsúzni készülő évre visszatekintve sok munkával, jó eredményekkel és kikapcsolódásokra módot adó programokkal teli időszakot tudhat maga mögött Balatonederics.

- Az év a reményekkel kezdődött, a teljesülésekhez igyekeztünk kihasználni minden lehetőséget, s így szép eredmények születtek nálunk - mondta az értékelés bevezetéseként Töreky Lászlóné polgármester. - A fejlesztéseket úgy terveztük meg, hogy több területen tegyük láthatóvá a munkát, a minőségjavítás érvényesüljön a településképen, jó hatással legyen a lakosság komfortérzetére, s ahol lehet, ott anyagiakkal való gyarapodást is megalapozzon. Ez utóbbinál a strandra gondolok, ami a helybeliek jóléti szolgálata mellett olyan bevételi forrása is a településünknek, ami jelentős befolyást tud gyakorolni a gazdálkodásunkra. Ennek megfelelő hangsúllyal kezdtük az idei esztendőt. A szezonra való felkészülés már kora tavasszal elindult. - Az aktuális felújítási munkák mellett pályázatok készítése, benyújtása volt a tavaszi nagy feladat - folytatta a polgármester asszony. - A strand felkészítésével idén először megmérettetést is vállaltunk, neveztünk a Bala­toni Szövetség által évente meghirdetett Kék Hullám Zászló minősítő versenybe. Megérte a sok munka, 3 csillagos fokozattal nyertük el a zászlót. Ez igen nagy érdem a településünk számára, az egész lakosság büszkesége. Balatonederics lakói többször megmutatták a közösség erejét annak érdekében, hogy a strandunk rendezett legyen. Egyik legszebb példa volt erre a közvetlenül a nyitás előtt keletkezett viharkárok felszámolása. Az igen sürgős, nagy munkában azonnal 42 önzetlen ember vett részt, dolgoztak a kidőlt fák, letört hatalmas ágak eltávolításán.

A rendkívüli események, a településfejlesztési feladatok mellett az év nem szűkölködött az ünnepnapokban. Balatonederics szórakoztató programjait több sajátos rendezvény is jellemzi. Ilyen például a húsvéti Locsolófutás, a nappali és éjszakai bortúrák sorában a Hosszúlépések napja, továbbá ugyancsak a helyi szőlészet-borászat tiszteletét jelentő Urbánadó program. Mindemellett a hagyományokat tartják a farsangi rendezvényekkel, a szüreti felvonulással, a Márton-napi lámpásjárással. Legutóbb zajlott le a Nők a Balatonért Egyesület szervezésében az Erzsébet- és Katalin-napi bál.

Advent első vasárnapja óta díszíti már a települést a köztéri adventi koszorú. A soron következő események közt pedig említette a polgármester asszony a Mikulásvárót, amire december 7-én került sor a művelődési házban. Amint a település vezetője elmondta, ez idén új színeket öltött, köszönhetően egy újonnan létrejött civil szervezetnek. Szeptemberben alakult meg a Nők A Gyermekekért (NAGY) csoport, a közösség kisgyermekek és szüleik számára rendez programokat. Kéthetente rendszeresen találkozót tartanak, időjárástól függően a játszótéren, illetve a Tájháznál. Az önkormányzat lepte meg most a „NAGY” Csoportot a Mikulásváróval. Ugyancsak jeles eseményként számon tartott Balatonedericsi Luca- napi forralt bor készítő versenyt december 8-án tartották a Tájháznál.

A munkás hétköznapok eredményeként az év során megtörtént a házasságkötő terem épületének tetőfelújítása, a művelődési házban a vizesblokkot és a nagytermet újították fel. Az újtelepi falurészen 3 helyen épült járda, összesen 1,1 kilométer hosszban. Mindenszentekre a temetőben urnafal, a ravatalozó előtt térburkolat készült el.

Immáron a következő esztendőt megalapozva indultak munkálatok az ősztől a strandon. Balesetveszélyessé vált elöregedett, kiszáradt fákat kellett kivágni, a pótláson túl több új fát ültettek el. Idén 4 fát vágtak ki, 2 csonkolással lett ifjítva. A tuskókat, a korábbi ugyancsak 4 vágáshelyen maradtakkal együtt most szétfúrták, a felület gyepesítve lett, s összesen 21 előnevelt, földlabdás, 3-4 méter magasságú fát telepítettek. A strandfejlesztés további tervében szerepel új kerítés építése, a játszótéri eszközök gyarapítása. A befektetésekre inspiráló, hogy az utóbbi kiemelt ráfordításoknak jelentős hozadékát élvezhette már idén is a település. Ezt a tendenciát szeretnék megtartani, illetve tovább erősíteni. A látogatottságot több program is emelte: kéthetente zajlottak a Mozdulj Balaton sportrendezvényei, voltak szervezett gyermekprogramok bábelőadással, a büfések tartottak bornapokat. Fontos cél, hogy ezek vonzerejét a mind nívósabb körülmények is erősítsék.

- Termékeny, eredményes évet zár Balatonederics 2018 végén - szögezte le Töreky Lászlóné. - De jó esélyekkel nézünk a jövő év elé is, hiszen a tavasszal indulhat 100 százalékos pályázati forrással a településünk 75 millió forintos költségű vízrendezési beruházása. Továbbá 30,4 millióval támogatott a gyermek- és köz­étkeztetést ellátó konyha épületének energetikai korszerűsítése, valamint új felszerelések beszerzése 3,5 milliós önrész vállalása mellett. További fejlesztési céljaink a költségvetés tárgyalásával lesznek kitűzve, a megvalósítások lehetősége, sorrendje függ attól, hogy mire lesz majd pályázati lehetőség, s milyen sikerrel tudunk azokon részt venni. A feladatok közt számon van tartva az iskolaépület régi részén a tornaszoba tetejének felújítása, a temetőben a ravatalozó előtti tér egy részének fedetté tétele, továbbá térfigyelő kamerarendszer kiépítése a településen.
Horányi Árpád

További Balatonederics hírek
Balatonederics 2019. szeptember 22.
A strand forgalmával jellemezve kitűnő szezont zárt Balatonederics, mindeközben a beruházások közt befejeződött a közétkeztetést nyújtó konyha felújítása.
Balatonederics 2019. április 18.
immáron 28. alkalommal rendezik meg a Húsvéti Locsolófutást április 22-én.
Balatonederics 2019. február 19.
Nagy lehetőségek előtt áll Balatonederics, idén valósulhatnak meg azok a beruházások, amelyekre már több éve vártak.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.