Hírek
Sok strandoló, túl hosszút lépő vendég, őszünnep Balatonedericsen
Balatonederics 2018. szeptember 17. hétfő
 
Jó nyári idényt zárt Balaton­ederics, épségben került elő a Hosszúlépések bortúra éjszakáján eltévedt vendég, a falu készül már a Szent Mihály napi szüreti őszünnepre.

Minderről beszélt többek közt az idei szezon kapcsán Töreky Lászlóné, a település polgármestere. - A strandot fejlesztő befektetések megtérülése látszik a bevételeken, pedig július közepén még álmodni sem mertem, hogy nyereséget hozhat az idei nyár - tekintett vissza a polgármester asszony. - A forgalom növekedéséhez ugyan minden adott volt, ami tőlünk telik, ám a jó idő kezdetben hiányzott. Nem volt más lehetőségünk, mint a drukk. De nem csak ebből vették ki sokan a részüket, ezúton is köszönöm mindenkinek, akik a június 9-re virradó éjszakai vihar okozta károk után munkájukkal segítették a strand fogadókészségének a helyreállítását. Erre a napra terveztük az ünnepélyes strandnyitót, a helyi összefogással, sokak munkájának köszönhetően délidőre sikerült rendet tenni, a programból a főzőversenyt meg lehetett tartani. Ezt követő napokban érkezett hozzánk a Kék Hullám Zászló verseny minősítő bizottsága. Az elnyert 3 csillagos eredmény a fejlesztéseken túl az említett szép összefogásnak is köszönhető, ezért külön is büszkék lehetnek erre az edericsiek. A július 20-a utáni kánikulai napok aztán segítettek, hogy a vendégek mind nagyobb számban megtapasztalják a strandunk minőségi szolgáltatásait. Kezdtünk közelíteni a tervezett bevételhez, majd pedig a szezon végére túl is szárnyaltuk azt. A termelt nyereségnek már megvan a helye.- Már az aggaszt bennünket, hogy kevés a parkolóhely, fákat kell ültetnünk, játszótéri eszközöket kell vásárolni, felújításra szorul a kerítés, és a régi kabinok is felújításra várnak - sorolta a településvezető. - Vannak, akik keresik a temperált vizes medencét, a melegvizes tusolót, de ezek még nincsenek.Természetesen a strandoláson túl is találtak szórakozási lehetőségeket Balatonederics vendégei.

A polgármester asszony felidézte, hogy rekord számú résztvevőt fogadtak a Hosszúlépések éjszakai bortúrán. Ezúttal túl kalandosra is fordult az út, egy személy ugyanis észrevétlenül lemaradt a csoporttól, majd rossz irányba indult a társai után. Az eset egy időre riadalmat is keltett, keresni kezdték, de végül baj nélkül érkezett vissza a vendég, aki elmondása szerint Sümegen találta magát, ahonnan aztán visszafordult. Augusztusban pár napot töltöttek Szarvaskő testvérfalu delegáltjai Balatonedericsen, a jó időt kihasználva strandoltak is, majd ajándék belépővel vártúrára invitálta meg őket Szigliget. Az edericsiek a Csipkebogyó fesztiválra utazva viszonozzák majd a látogatást.

Közeleg a szüretünnep, amit idén a Szent Mihály nap jegyében tartanak meg szeptember 29-én. Várják a rendezvényre a környékbeli településekről is a vendégeket, a korábbiaktól eltérően azonban idén térségi társszervezői nem lesznek a programnak. Az esemény részleteiről, műsoráról Balatonederics honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

- De nem csak az ünneplésekre való készülődés ad munkát - tért a hétköznapokra Töreky Lászlóné. - A nyár eleji esőzések után rendbe tett hegyi útjainkat ismét kikezdte a víz. Egy nagy felhőszakadás következtében a lakott területet is szinte elöntötte a hegyről lezúduló áradat, fél óra alatt hullott le 45 milliméter csapadék, amivel nem bírtak az árkok. Most a vis major keretre nyújtottunk be pályázatot 6 hegyi utat érintően. A járhatóvá tétel addig is megtörtént ideiglenesen, hiszen a szüretidő miatt ez elkerülhetetlen volt, de szükséges a tartósabb megoldás. Sajnálatos módon az utak helyreállítása mindennapos feladattá vált a rendszeres nagy esőzések miatt. Az ősszel kezdődik egyébként a 2019 októberéig tartó vízrendezési beruházás a községünkben 75 millió forintos pályázati forrásból, ez a munka a legkritikusabb helyeket érinti.

Balatonederics önkormányzata a családok tanévvel kapcsolatos kiadásait is igyekszik enyhíteni. A helyben lakó általános iskolások 10 ezer forintot, a középiskolások és a felsőfokú tanulmányokat folytató balatonedericsi lakosok 15 ezer forint iskolakezdési támogatást kapnak. A község általános iskolájába más településekről bejárókat is támogatják, számukra az önkormányzat megvásárolja az utazási bérletet.

Szöveg: Horányi Árpád 

További Balatonederics hírek
Balatonederics 2019. szeptember 22.
A strand forgalmával jellemezve kitűnő szezont zárt Balatonederics, mindeközben a beruházások közt befejeződött a közétkeztetést nyújtó konyha felújítása.
Balatonederics 2019. április 18.
immáron 28. alkalommal rendezik meg a Húsvéti Locsolófutást április 22-én.
Balatonederics 2019. február 19.
Nagy lehetőségek előtt áll Balatonederics, idén valósulhatnak meg azok a beruházások, amelyekre már több éve vártak.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.