Hírek
A nyár és az őszelő víg napjai Balatongyörökön
Balatongyörök 2023. augusztus 17. csütörtök
 
Balatongyörök jellemzően gazdag kulturális kínálatát idén tovább gazdagítja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz való csatlakozás, ahhoz elnyert támogatások segítségével.

A Györöki Kultúr­Morzsázó címmel elindított eseménysorozat számos élményt kínált az érdeklődőknek. Visszatekintve Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Műve­lő­dési Ház vezetője elmondta, hogy kiemelkedő látogatottsága volt az Art Piknik beszélgetéseknek, ahol többek közt vendégül látták Gárdos Péter írót, Kiss László csillagászt és Nyáry Krisztián írót, irodalomtörténészt. Az Én és a hangszerem elnevezésű zenés eseményeken találkozhatott a közönség Pély Barnával, Bebével, Takáts Tamással és Horváth Kornéllal is. Újdonság volt a Szőlő­hegyek  szakrális öröksége a Nyugat-Balatonnál című sorozat, mely 5 település: Balaton­györök, Két­hely, Hollád, Lesencefalu és Zalaszántó szőlőhegyi kápolnáit mutatta be, különböző rendezvények keretében. 

Nagy érdeklődésre tartottak számot Balaton­györök hagyományos programjai is. Villányi Éva ezek közt kiemelte a gasztrokulturális események sorába tartozó, főszezon közepén megrendezett négynapos Györöki BorKorzót és az annak „kistestvéreként” számon tartott augusztusi boros napokat könnyűzenei koncertjeivel, gyermekprogramjaival. Mindkettő tradicionálisan kedvelt célpontja úgy a helybelieknek, mint a településre látogató turistáknak, amit az idei forgalom is jól igazolt. Az augusztusi boros program részeként kuriózum volt a Modern Art Orchestra együttes Bartók 15 magyar parasztdalát feldolgozó műsora táncosokkal és szólistákkal közösen. Az előadás a klasszikus zenét, a népzenét és a kortárs jazzt ötvözte a tánccal. A kulturális eseményeket szervező művelődési intézmény vezetője hangsúlyozta, hogy a 15 éve indított JazzFiesta koncerteknek is kialakult a törzsközönsége, szeretik az emberek ezeket az estéket, a műemlék templom melletti kis térről szállnak a dallamok, a zenekedvelők a színpad előtt kihelyezett padokon ülve, vagy a szomszédos éttermek teraszán akár vacsorázás közben élvezhetik a kellemes muzsikát. A koncertsorozat augusztus 17-ei zárónapján a keszthelyi Boombatucada dobosaival indul a műsor, majd a Dés László, Free Sounds Quartet koncertje következik, amit a Révész Richárd latin szeptettje követ Yulaysi Miranda és egyéb művészek közreműködésével.  

A mozgalmas szezont követően is több kulturális programot kínál Balatongyörök. A Pajta program keretében augusztus 24-én Alapi István zenésszel lesz közönségtalálkozó, 26-án pedig a klasszikus zene kedvelőinek ígér kellemes szórakozást a Simándy József Emlékest. A neves tenoristára, Balatongyörök dísz­polgárára emlékezik a település Denk Viktória és Gulyásik Attila operaénekes, Harazdi Miklós zongoraművész műsorával. Augusztus 31-én Villegas Vitézy Zsófia, kolumbiai nagykövet lesz Balatongyörök vendége, szeptember 1-jén pedig Mucsi Zoltán színművésszel találkozhatnak az érdeklődők. Szeptember 2-án a Szüreti Mulatság és halászléfőző verseny zárja a mólónál az idei nyári szezont.

További Balatongyörök hírek
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
Balatongyörök 2023. szeptember 20.
A balatongyöröki KultúrMorzsázó programsorozat keretében az Én és a hangszerem című találkozók nyár végi vendége volt Koncz Zsuzsa és Bródy János, akik 60 éve először szerepeltek együtt a településen.
Balatongyörök 2023. június 21.
A balatongyöröki ­Bertha Bulcsu Művelődési Ház szervezésében idén folytatódik a tavaly útjára indított Györöki KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.