Hírek
Sokoldalú komfortosításba fektet be Esztergályhorváti
Esztergályhorváti 2022. július 20. szerda
 
Sikeres pályázatok révén és önerővel együtt több épületfelújítási, energetikai korszerűsítési és útépítési beruházást valósított meg az utóbbi időszakban Esztergályhorváti önkormányzata.

A napokban a megújult Jókai és Iskola utcát adták át ünnepélyes keretek közt.

- Célunk, hogy a programunkban vállaltak szerint mind több önkormányzati kezelésű utca is megújuljon, erre most újabb nyertes pályázat révén kerülhetett sor - mondta az avató ünnepségen Brunner Tibor polgármester. Majd az anyagiakról szólva ismertette: a munkálatokra belügyminisztériumi pályázaton nyert el 20 millió forintot a település, 3,5 milliót önerőből biztosítottak.

Mindkét utcában a teljes aszfaltburkoláson túl a csapadékvíz-elvezető árokrendszer is megújult, a padkát zúzott kővel terítették. Az ünnepélyes átadáson részt vett Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Elismeréssel szólt az önkormányzat eredményes településfejlesztő munkájáról, a falu épülése, szépülése jegyében a lakossághoz intézett jókívánságait kifejezve vágta át a nemzetiszínű szalagot a polgármesterrel együtt.

A két utca megújulásával több ugyancsak közelmúltbeli fejlesztéssel járó települési arculatformálás folytatódott. Nemrég készült el az önkormányzati hivatali épület energetikai korszerűsítése, közel 20 millió forint pályázati forrásból. A polgármester elmondta, hogy a műszaki tartalom felölelte a födém szigetelését, a nyílászárók cseréjét, új fűtési és világítási rendszer készült, napelemeket szereltek fel, s megtörtént az akadálymentesítés is. Az első ütemben az a rész újult meg, ami többek közt a könyvtárat, falugondnoki irodát, orvosi rendelőt is magába foglalja. Hamarosan sor kerül a többfunkciós épületegyüttes rekonstrukciójának második ütemére, amihez 36 milliós pályázati támogatás áll rendelkezésre.

- Ugyancsak régi álmot tudunk valóra váltani a 60 éves kultúrházunk felújításával - emelte ki Brunner Tibor. - Ez a Magyar Falu Programra benyújtott sikeres pályázat révén 25 millió forintból készül el. Örvendetes továbbá, hogy sor kerülhetett a templom felújítására is, ez összesen 15 milliós munkát jelent, ami pályázaton elnyert 9,3 millió forintból, valamint érsekségi önerővel, s ezen kívül adományok révén biztosított.

Esztergályhorváti az épített környezet fejlesztése mellett személyes gondoskodásokkal is törekszik lakosságának komfortjára.

- Célunk, hogy a falu minden tekintetben élhető és vonzó legyen - tette hozzá a településvezető. - Az eredmény látszik a lélekszám növekedésével beköltözések, születések révén. Fiatalokat érintően már korábban hozott rendelet szól a „Babakötvény Esztergályhorváti Ifjúsági Program” bevezetéséről. Ennek értelmében gyermekek születésével, óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez járul hozzá az önkormányzat. A digitális oktatás idején a Mosolykommandó Alapítvány segítségével több millió forint értékben 20 darab kifogástalan állapotú asztali számítógépet tudtunk ajándékba adni olyan családoknak, ahol az iskolás gyermekek nem megfelelő eszközellátottság miatt egyébként csak alkalmanként tudtak volna kapcsolódni az online tan­órákhoz. Településünkön technikai jelzőrendszeres szociális segítségnyújtás működik, a hozzá való csatlakozáshoz az egyedül élő időseket igényük szerint jeladó készülékekkel láttuk el. A teljes lakosság helyi dolgokról való tájékoztatására pedig megalapítottuk az Esztergályhorváti Hírmondó újságot. Az egyelőre negyedévenkénti megjelenéssel indított lap első számát a lakók nemrég vehették kézbe, a tartalom az elmúlt évek főbb történéseit foglalja össze.

Hagyományos őszi programja lesz a településnek az idén immáron harmadik alkalommal megrendezésre kerülő két napos szüreti fesztivál, szeptember 10-11-én. Együtt Esztergályhorvátiért jelmondattal szólítják a lakókat, közösségeket idén is a felvonuláson való részvételre. Invitálnak a rendezvény látogatására, az érdeklődők a szórakoztató kulturális műsor mellett betekintést nyerhetnek a hajdani szüretünnepi szokásokba. Brunner Tibor hozzátette, hogy az esemény idejére várhatóan elkészül a már említett kultúrházfelújító munka, az épület avatását a fesztivál keretében tervezik megtartani.

H. Á.

További Esztergályhorváti hírek
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Esztergályhorváti 2023. október 18.
Pályázattal támogatott önkormányzati épület felújítása, a rendezvénypark folytatódó fejlesztése, a nemrég lezajlott hagyományos szüret­ünnep és az első alkalommal rendezett lecsófesztivál adta élményekkel frissülő közélet jellemzi Esztergál
Esztergályhorváti 2023. július 18.
Immáron négyéves hagyomány a Családi nap rendezése Esztergályhorvátiban, ezúttal elsőként futballmérkőzéssel is összekötötték az eseményt.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.