Hírek
Ha esik, ha fúj, Vonyarcvashegyen akkor is igazi a nyár
Vonyarcvashegy 2022. június 17. péntek
 
Vonyarcvashegy már a szezonnyitással jó példát adott arra, hogy a Balaton nem csak akkor vonzó, ha hétágra süt a nap.

Az esős idő ellenére sokan vettek részt a május utolsó vasárnapján rendezett strandnyitó és gyereknapi rendezvényen. A Boombatucada ütőegyüttes és a Kanizsai Gólyalábasok csapata kísérte a közönséget a strandi színpadhoz, ahol Pali Róbert polgármester mondott strandnyitó köszöntőt, s a gyermeknapi ünnep kezdő fénypontjaként pedig a már „nagyokkal” együtt Cumifát avatott.

- A bátor gyerek, aki elhatározza, hogy mivel ő már nagy, s nem cumizik többé, bármikor rákötheti cumiját a fára - mondta Robi bácsi, s akik megtették, azokhoz így szólt: - Nagyfiú, nagykislány! Majd gyere és látogasd meg a fát, a cumidat, bármikor ha erre jársz.

A strandnyitó műsorban fellépett a Vonyarcvashegyi Énekkar, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a Keszthelyi Kötélugrók együttes. Szórakoztatta a gyerekeket Tüsi bohóc, az Igricek trió „Kicsi vagyok én” címmel adott gyerekkoncertet, s a kicsikhez szólt a Tündérkert daloló Horváthné Szabó Andrea verses, dalos, bábos műsora is. Sport és ügyességi játékok pezsdítették a hangulatot: élő csocsó, rodeó bika, elektromos helikopter és más eszközök, volt ugrálóvár, játszóház, s gólyalábas oktatás is zajlott. Vízibiztonsági előadást tartott Kerekes Péter, a vízi polgárőrök vezetője, lehetőség nyílt a polgárőrséggel való motorcsónakázásra is. Az érdeklődők betekintést nyerhettek a helyi MRS Racing és az Őrzök terepjárós csapatának autósport világába, közelről ismerkedve a járműveikkel, a rallycrossautósporttal. A rendezvényen a helyi Nyitnikék Óvoda jótékonysági sütivásárt tartott. aminek bevételét a gyermekintézmény udvari játékainak gyarapítására fordítják.

Május végi rendezvény volt az idősek napja is, a szépkorúak köszöntése a járványhelyzet miatt két éven át elmaradt, ezt a kiesést pótolta az önkormányzat.

- Hangsúlyos dolog számunkra, hogy a településünk idős lakói érezzék a törődést, tapasztalják, hogy jelenlétük, tevékenységük Vonyarcvashegy nagy családjában betöltött szerepük fontos a nagyközség vezetése számára - mondta köszöntőjében Pali Róbert polgármester, hozzátéve, hogy mindennek jeléül szólt a meghívás, s köszönetet mondott annak elfogadásáért. A jó hangulatban eltöltött délutánon helyi művészeti csoportok léptek fel, meghívott vendégként Agárdi Szilvia adott énekes műsort, zenés szórakozást nyújtott a Gin-Tonic trió.

A már nyári hónapba lépve Érték vagy című programmal tartott sportpálya avató jótékonysági játéknapot Vonyarcvashegy, több mint 70 gyermek, a szüleik és sportkedvelők részvételével. Focimérkőzések zajlottak, bemutatót tartott Kvárta Mátyás, aki tizenhárom éve űzi a freestyle futballt. A Kvartam néven ismert freestyler e szakágban az egyik legismertebb és legeredményesebb sportoló.

A nyári szezonban a fürdőzőknek rendszeres szórakoztatást kínálnak a strandszínpadi bemutatók. Volt már Szent Mihály napi előadás, pünkösd vasárnapján a Ludas Matyi című darabot láthatták az érdeklődők az Imre Sándor Szeretetszínház játékával. Színtere a strandnak a sport is, a napokban immáron hagyományokhoz kötődve rendezte meg itt a Zala Megyei Kézilabda Szövetség a IV. Balaton Kupa Női Utánpótlás Strandkézilabda Tornát. A találkozóknak kezdettől fogva a Lido strand ad helyet, köszönhetően annak, hogy a létesítményekkel nívós körülményeket tud nyújtani a sportág alapjainak bemutatásához, így népszerűsítve azt a fiatalok körében. A csapatoknak a kiváló pályák jó játéklehetőséget, a strand látogatóinak a meccsek kellemes szórakoztatást nyújtanak. Az idei tornán nagyobb résztvevői körrel, két korosztályban zajlott a versengés. A méltó házigazda szerepet fémjelzi, hogy a Mozdulj Balaton programban Vonyarcvashegy tavaly elnyerte a Zala megye legsportosabb települése címet. De más elismerésekkel is büszkélkedhetnek: megkapta a Lido strand az 5 csillagos Kék Hullám zászló minősítést, a járvány elleni védekezés kiemelkedő teljesítéséért is díjazták, elnyerve a Zala Megyei Közgyűlés különdíját. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is jutalmazta a strandot az élőhelyvédelmi és zöldfelületi szempontok alapján.

- E minősítésekkel jegyzett tartalommal, programokkal hívjuk, várjuk a vendégeket, hogy tapasztalják meg mindazt, amiért az elismeréseket kaptuk, s ismerkedjenek meg mielőbb a szezonra elkészült újdonságokkal is, vegyék igénybe azokkal együtt a strandot minél többször - mondta Pali Róbert polgármester. Utalt arra, hogy a Kisfaludy Strandfejlesztési Program pályázat immár ötödik ütemében 30 milliós támogatást nyert a település a strandja újabb komplex élményközpontú fejlesztésére. Ennek keretében történt akadálymentesítés, létesült információs pult terminál, hangos térkép, braille tájékoztató tábla, strandkerekesszék is igénybe vehető. Elektromos kerékpártöltő készült, szélesítették a térköves sétányt, világítás épült ki, okospadok, ivókutak lettek kihelyezve. Kültéri tusolók újultak meg, wifi hálózat készült, a mobil stég felületét is növelték. Játszóterek bővültek új játékelemekkel, PET palack gyűjtőket helyeztek el, újabb digitális órát szereltek fel, kerékpár szervizoszlopot telepítettek, s növelték a kerékpártároló férőhelyeket is. Nagy gondot fordítva a közbiztonságra, további kamerák telepítésére került sor a strandon, ahogy a községben is.

Június 23-án Szent Iván éjszakája ünnepét tartják: 19.40-kor máglyát gyújtanak a strandon, harmonika koncertet ad Pozsegovits Gergely és Németh Norbert, 20 órától a strandszínpadon az Imre Sándor Szeretetszínház mutatja be a Szentivánéji álom című Shakespeare darabot, majd a Pacsai Retro Band zenél. A nyár első nagy fesztiváli eseményére június 24-26. között kerül sor, a XII. Vonyarcvashegyi Kézműves Sörök és Házi Ízek Fesztiválja rendezésével. A habos italok, ízletes falatok mellett a programok minden nap 19 órakor kezdődnek a rendezvénytéren. Zenés szórakoztatásról gondoskodik többek közt a Kiscsillag koncertje, a Jazztelen Zenekar Tátrai Tiborral, a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a Konnektion, a Helios, Dj. Szúnyog.

A további napokban strandra koncentrálódnak a rendezvények: a strandszínpadon július 10-én este a Padlás című musicalt, 16-án az Óz, a nagy varázsló című mesejátékot mutatja be az Imre Sándor Szeretetszínház a tapolcai Szöges Kerék társulattal közös produkcióként, 20-án a Hotel Menthol musicallel vendégszerepel a Pannon Várszínház. Majd hasonlóan gazdag eseménysorozat kíséri tovább Vonyarcvashegy nyári napjait.

- Mindemellett a strandunkra nem csak nyári élményhelyként tekintünk, arra is törekszünk a lehetőségekkel élve, hogy az több generációs, a látogatóinak egész évben élménygazdagságot nyújtó találkozási, rekreációs központként működjön - tette hozzá a polgármester.

Horányi Árpád

További Vonyarcvashegy hírek
Vonyarcvashegy 2024. március 13.
A korai tavaszodás korai szépítkezést hozott Vonyarcvashegy életébe, de jól hasznosultak azok a korábbi fejlesztések is, amik a Lido strand négy évszakos szolgáltatásait biztosítják.
Vonyarcvashegy 2024. február 14.
A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Vármegyei Igazgatóságával együttműködve nagyszabású kulturális találkozóra készül Vonyarcvashegy, az önkormányzat az április 27-én sorra kerülő rendezvény előkészítését már a múlt évben elkezdte.
Vonyarcvashegy 2023. december 12.
Az adventi koszorú gyertyáihoz négy égtáj települési képviselete érkezett meg az ünnepkör első vasárnapján Vonyarcvashegyre.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.