Hírek
Egy boldog nyár adta élmények Balatonmáriafürdőn
Balatonmáriafürdő 2021. szeptember 14. kedd
 
Balatonmáriafürdőn, mint más hasonló üdülőhelyeken a turizmus meghatározója a település életének, fejlődésének. Ebbe fektetnek be az ott élők, az önkormányzatok a vonzerő növelésével, minőségi szolgáltatásokkal, s ennek az értékítéletét jel

Balatonmáriafürdő idén is sokat tett azért, hogy sikeres legyen a szezon, a helybeliek és a településre látogató turisták számára egyaránt kellemesen, élményekkel telve teljenek a nyári napok.

- Célunk községünk folyamatos fejlesztése, a minőségre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ez az alapja annak, hogy a településünk élhető, megbecsült, szerethető hely legyen - mondta Galácz György polgármester. – Bevételeink szempontjából meghatározó szerepet játszik az idegenforgalmi adó összege, így nagyban múlik a turizmuson, hogy milyen nagyságrendű fejlesztési forrásokra tudunk szert tenni. A lakosság segítőkészségének ebben igen fontos szerepe van, ami nálunk jól érvényesül.

Ahogy ismert: tavaly a vendégek mentesültek a tartózkodási idő szerinti díjfizetéstől, a szállásadóknak a vendégéjszakákat csak regisztrálniuk kellett, és az állam a bevallott vendég­éjszaka szám után biztosította az önkormányzatok számára az adó utáni hozzájárulást. Idén már terheli a vendégeket az idegenforgalmi adó, a pénz a szálláshelyeken keresztül jut el az önkormányzathoz.

- Joggal megbízunk a szállásadóinkban, nem is foglalkoztattunk üdülőhelyi ellenőröket - említette Galácz György, hozzátéve: - Abban is bízunk, hogy a korábbi évek szerinti állami hozzájárulás az idei évben is folyósításra kerül.

A strandok fejlesztésére már évek óta jelentős összegeket fordított az önkormányzat, ezt a továbbiakban is folytatni kívánják. Mindemellett megvan a menetrendje a település jövőbeni infrastrukturális beruházásainak is. Ezekről a következőkben beszélt a polgármester:

- A Magyar Falu Program keretében két pályázatunk már nyertes, így 30 millió forintos támogatással sor kerülhet az óvodaépület energetikai korszerűsítésére, 20 millióból pedig a Keszeg utcát tudjuk felújítani. Ezek 2022-ben induló munkák lesznek. Több éven át tartó fejlesztésként indul el a településünk egészét érintően a közvilágítás korszerűsítése mintegy 90 milliós költséggel, ennek anyagi forrását önerőből fedezzük, hitel igénybevételével együtt. Összességében körülbelül ezer darab lámpatest cseréjére kerül majd sor. Várjuk a strandok fejlesztésére szóló újabb pályázati kiírást, e téren is fontos feladataink vannak még.

Idén a Rákóczi utca felújításával érett be ugyancsak több éves munka eredménye, avatása méltóképpen a község hagyományos ünnepén, a Mária Napok programjai sorában történt. A polgármester szólt arról, hogy a munka elkészültével a településközpont egy része újult meg. Továbbá elmondta: hagyományok szerint a falunapi rendezvényen ünneplik meg minden év legörvendetesebb eseményeként a lélekszám születésekkel való növekedését. Így ezúttal is köszöntötték, s ajándékozták meg Balatonmáriafürdő ifjú polgáraiként az előző 12 hónapban született gyermekeket. Az önkormányzat immáron tradicionálisan ekkor fejezi ki tiszteletét és megbecsülését a település javát hosszú időn át elkötelezettséggel, példa értékkel szolgálóknak, a Balaton­mária­fürdőért kitüntető cím adományozásával.

Az oklevéllel és bronz plakettel járó elismerésben részesült idén Ujságh Andrea Anna, a Csillagvirág Művészeti Modell Óvoda vezetője, aki szakmai és közéleti munkájával járult hozzá a település jó híréhez. Greffer József nyugalmazott tűzoltó ezredes a parancsnoki teendőinek példamutató ellátása, hivatástudata, a térségi katasztrófavédelem feltételeinek fejlesztésében végzett munkája révén érdemesült a kitüntetésre. Varga Imre az önkormányzat és a civil szféra szereplőjeként betöltött meghatározó tevékenységéért vehette át a kitüntetést.

- A jövőnk múlik azon, hogy az értékeinket, azok teremtőit és fenntartóit megbecsüljük - fogalmazott így a településvezető. - Távolabbra is visszatekintünk: az 5 éve működő Értéktár Bizottság gyűjtőmunkájának köszönhetően most a történelmünk mérföldkövei is feltárulnak napjainkig a községháza galériájában nemrég megnyitott poszter kiállítással. Jelenünk örömteli tendenciája, hogy magánerős beruházásokkal zajlik egy olyan folyamat, mely során régi nevezetes házak újulnak meg, így most az egykori Mária Hotel és a volt Áfész épülete. Mindez fontos része Balatonmáriafürdő arculatformálásának. Ebből a lakosság is szépen kiveszi a részét a porták rendben tartásával, a szállásadással foglalkozók minőségre törekvését pedig jól jellemzi, hogy igen nagy számban éltek a Kisfaludy Program pályázati lehetőségével, igénybe véve a kiadó szobánkénti egymillió forintos minőségfejlesztési célú támogatást.

Helyi értékek nyomán

Poszter kiállítással tárja közönség elé Balatonmáriafürdő Értéktár Bizottsága a település jelenét is meghatározó múltat.A tárlat a napokban nyílt meg a községháza galériájában. A gyűjtőmunka 5 éve kezdődött meg, erről az értéktár bizottság képviseletében Benczik Ildikó, az Andrássy Mária Közösségi Ház nyugalmazott vezetője beszélt. A feltáró, rendszerező munkát Galácz György polgármester köszöntő beszédében méltatta. Mint mondta: jól koordinált együttműködés eredményeként vehető számba a látnivalókkal az a múlt, ami Balatonmáriafürdő jelenében is meghatározó. Így a település kezdeti felemelkedését jelentő szőlő- és borkultúra, annak a turisztikához való későbbi kapcsolódása, a falu innen eredő önállósulása, a természeti és épített örökségei, fontos személyiségek, neves szülöttek emléke, s nevükkel is fémjelzett mai művészetteremtő közösségek.Galácz György élményt adó emlékezés jegyében ajánlotta az értéktári kiállítást a közönség figyelmébe azzal együtt, hogy az emlékek legyenek jó példák, s nyomukban jöjjenek létre hasonlóképpen becsülendő értékek a jövőben is. A kiállítást Lovász Henriett, a Nemzeti Művelődési Intézet Somogy megyei igazgatója nyitotta meg, majd bemutató tárlatvezetést tartott Huszár Mihály, az értéktár bizottság elnöke.

 

Horányi Árpád

További Balatonmáriafürdő hírek
Balatonmáriafürdő 2024. április 18.
A korábbi években megvalósult fejlesztések szilárd alapját adják Balatonmáriafürdő biztonságos jövőjének, tartós fejlődésének.
Balatonmáriafürdő 2023. december 12.
Számos fejlesztés valósult meg Balatonmáriafürdőn 2023-ban is, jó hatással a település arculatára és a turizmus erősítésére.
Balatonmáriafürdő 2023. szeptember 20.
Tudomásom szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei lakossági bejelentések alapján elvégezték a Balatonmáriafürdőhöz kapcsolódó balatoni partszakaszon is a víz­állások (horgászstégek), vízbejárók ellenőrzését.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.