Hírek
Belvízvédelmi rendszer korszerűsítése Balatonmáriafürdőn
Balatonmáriafürdő 2018. április 4. szerda
2018. április 4-én hivatalosan is lezárult a Balatonmáriafürdőt Községet érintő csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztésének I. üteme.

Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata 2017. június 7. napi hatállyal Támogatási Szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a település csapadékvíz-elvezetés fejlesztésének megvalósulása érdekében. A beruházás teljes összege bruttó 312.064.991 Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

Balatonmáriafürdő csapadékvíz projektje két ütemre, ezen belül hat különböző tervezési szakaszra osztódik. Jelen ütem keretében két rész kivitelezése valósult meg. Az érvényes vízjogi engedéllyel rendelkező Rákóczi utca és környéke, a Vilma utca csapadékvíz elvezetése, valamint a Gróf Széchényi Imre téri zárt csapadékcsatorna kiváltása és a Dózsa György utcán padkafolyókák kiépítése. A kiviteli tervek elkészítését az Ipanema Mérnöki Tanácsadó Kft. végezte, az I. ütem kivitelezői közbeszerzésének nyertes ajánlattevője pedig a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt. A kivitelezői szerződés nettó összege 86.217.503 Ft. A kivitelezői közbeszerzés lezárulta után 2017. október 25-én átadásra került a munkaterület. Az építés keretében közel 1045 fm csapadékvíz csatorna és 237 fm folyóka csatorna került kiépítésre. A kivitelezési munka teljesítési határidő szerint megvalósult.

A projekt II. üteme 2018. április végén indulhat, miután az engedélyes tervek alapján elkészült a kiviteli tervdokumentáció, valamint sikeresen lezárásra került az erre vonatkozó kivitelezői közbeszerzési eljárás. Ez a szakasz többek között a Keszeg, Akácfa, Őrház és Faluház utcák csapadékcsatorna építését valósítja meg közel 3 700 fm-en, valamint része a Gróf Széchényi Imre téri zárt csatornaszakasz tisztítása is.

Balatonmáriafürdő település a Balaton vízgyűjtőjében található. A területről elfolyó vizek már meglévő árkok és csatornák közvetítésével jutnak a befogadókba, majd a Balatonba. A csapadék éves mennyisége megközelíti a 800 mm-t. Az időjárás változását mutatja, hogy az éves átlag csapadék mennyiség kevesebb esetszámú, de nagyobb intenzitású esővel teljesül. Heves esők előfordulnak késő őszi és tél eleji időszakban is.

A település csapadékvíz elöntéssel veszélyeztetett területein megoldást kell nyerjen a befogadóig történő vízlevezetés és ez által megszűnjenek az előző évekhez hasonló katasztrófa helyzetek. Kiemelt cél, hogy a teljes településen a belvíz által okozott károk megelőzésre kerüljenek. A korábban kiépített gyűjtőhálózat a környező területekről érkező és a belterületre hullott csapadékot összegyűjti, azonban a továbbvezetés a projektben szereplő szakaszokon nem biztosított. Szakmai szempontból indokolt e szakaszok vízrendezése, hiszen azok a koncentráltan érkező vizeket károkozás nélkül nem tudják elvezetni. A mértékadó vízhozamra 2018. április 4-én hivatalosan is lezárult a Balatonmáriafürdő Községet érintő csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztésének I. üteme, miután a település polgármestere, Galácz György, a térség országgyűlési képviselője, Móring József Attila, a Megyei Közgyűlés elnöke, Bíró Norbert és a kivitelező cég, Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. vezérigazgatója, Kovács Tamás részvételével ünnepélyes keretek között is megtartották a fejlesztés I. részének zárórendezvényét.

(bj)  Kovács Tamás a kivitelező cég vezérigazgatója, Móring József Attila a térség országgyűlési képviselője, Galácz György a település polgármestere, Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke

Balatonmáriafürdő fekvéséből adódik, hogy a mélyebben fekvő területeken magas a talajvíz szintje. A Balatoni üzemi vízszintjének 110 cm-en történő tartása idegenforgalmi érdekek szem előtt tartásával kerültmegállapításra, azonban ennek velejárója a magasabb talajvízszint, mely a csapadékosabb években problémátokoz. Emiatt nagy hangsúlyt kell fektetni a felszíni vízelvezetés megoldására. Rendszeresen tisztítani kell azutcai vízelvezető árkokat. A belterületek csapadékvíz-elvezetése akkor megoldott, ha a települést körülvevőterületek vízrendezése is megfelelő, hiszen a csapadékos időszakokban a magasabban fekvő területekrőlbefolyó víz okoz jelentős problémát. Ezért indokolt az elöntésekkel veszélyeztetett területek vízelvezetőrendszerének felülvizsgálata és megfelelő kiépítése. A felszíni vízelvezetéssel nem rendelkező utcákban ki kellépíteni a vízelvezető árokrendszert. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű és el nem vezetett csapadék okozelöntéseket és ezen keresztül károkat a település egyes részein. Ha a csapadékot annak intenzitásánakmegfelelően el tudjuk vezetni, akkor nem keletkezik elöntés, így kár sem. A csapadék vizek okozta károkrészben elöntések, részben a talajadottságokból fakadó létesítmény tönkremenetelek formájában jelennekmeg. Az árkokat a talaj állékonyság miatt javarészben burkolni kell. A megépülő burkolt árkok, a csapadékosabbidőjárás esetén a záporokból keletkező vizeket tűrhető idő alatt levezeti, a szikkasztó árkok pedig a kisebbcsapadékokat, alacsonyabb talajvízszint esetén elszivárogtatja. A kijelölt beavatkozások (a koncepciótervhidraulikai és hidrológiai számításaival igazolhatóan) a fentiek alapján hozzájárulnak a helyzetértékelés általfeltárt problémák megoldásához, kezeléséhez.

A projekt tervezett befejezési határideje: 2019. április 30.

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.