Hírek
Esztergályhorvátira az elszármazottak is büszkék lehetnek
Esztergályhorváti 2024. április 18. csütörtök
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.

A nyári hónapok első felében két nagy rendezvényre is sor kerül, a hétköznapokat pedig a település komfortját és arculatát formáló munka jellemzi, s jövőképet alakít a minden korosztályt érintő támogatási rendszer.

- A családi nap lesz idén az első nagy rendezvényünk, amire már jubileumi jegyben kerül sor, ötödik alkalommal tartjuk - kezdte sorra venni az aktualitásokat Brunner Tibor polgármester. - Június vége, július eleje táján tervezzük ezt megrendezni. Kellemes környezetet ad hozzá a nemrég elkészült közösségi tér, a szokott módon megvendégeléssel, élőzenés műsorral, gyermekeknek szólóan játszóudvarral nyújt majd kellemes programot a rendezvény. Rákövetkezően pár hét múlva tartjuk meg az elszármazottak találkozóját, ezt kétévente rendezzük. Jellemzően száznál is többen szoktak eljönni, most is ilyen látogatottságra számítunk. Kinek-kinek családi kötődése van ma is itt élő szülők, rokonság révén. Egykor volt falubeliek, iskolatársak örülnek egymásnak ezeken az összejöveteleken. Műsoros programmal fogadjuk a vendégeket, tartunk közös település bejárást, megmutatva a fejlődést.

Körülnézve elmondható, hogy Esztergályhorvátira az elszármazottak is büszkék lehetnek. Brunner Tibor polgármester az utóbbi négy évre tekintve a következőkben foglalta össze a főbb fejlesztéseket, a teljesség igénye nélkül:

- A Magyar Falu Programban való sikeres indulás és egyéb nyertes pályázatok segítségével 25 millió forint költséggel megtörtént a kultúrház felújítása, 30 millió forintból a Jókai és az Iskola utca lett aszfaltozva a járulékos munkák elvégzésével együtt, 50 milliót költöttünk a Deák Ferenc utcai partfal rendbe hozására. A régi temetőnél a leszakadt járdát tettük rendbe 15 milliós ráfordítással. Kiépítettünk egy csapadékvíz felfogó rendszert, ami ellensúlyozza a hirtelen lezúduló nagy esőzések által okozott villámárvizeket és sárelöntéseket. Ennek nagyon fontos kármegelőzési szerepe van. Településünket három patak szeli át, megtörtént ezek hosszabb távon megfelelő medertisztítása, amivel ugyancsak sokat tudtunk javítani az esőzésekkel is összefüggően a megfelelő vízelvezetésen. A rendezvénytér 10 milliós ráfordítással valósul meg, ott a további komfortosítás hamarosan egy közösségi kemence megépítésével folytatódik. Több ütemben önerőből fejlesztjük, bővítjük a közbiztonsági szempontból fontos térfigyelő kamerarendszert, erre eddig 6 millió forintot költöttünk. Egyéb fejlesztések révén a település több pontján elérhető az ingyenes tér WiFi használat. A közterületeink karbantartásának része a virágosítás. A magánportákat illetően a virágosításba versenyjelleggel bevonjuk a lakosságot. A nevezőket arra kérjük, hogy fotókat küldjenek be az udvaruk, házuk növényekkel való díszítéséről, virágvásárlási ajándékutalványok adásával ismerjük el a munkát. Folyamatban lévő munka második ütemben a polgármesteri hivatali helyet és az orvosi rendelőt is magában foglaló önkormányzati épület elülső traktusának felújítása, ezzel az egész ház rekonstrukciója fejeződik be 36 milliós ráfordítással, várhatóan az év végéig.

A lakossági körben az anyagiakkal való segítségnyújtás lehetőségeit jóléti rendelkezések szabályozzák. Az idősek, a fiatalok, a családosok támogatási rendszere mellett alkotta meg az önkormányzat az Esztergályhorváti Ifjúságáért Programot.

- Elértük, hogy Eszter­gályhorvátinak szinte minden polgárát valamilyen formában anyagilag támogatni tudjuk, az igazságosság elve mentén - mondta Brunner Tibor, részleteiben is szólva az újabb programról, melyben az összegek idén növekedtek. - Gyermek születésével, óvodáztatásával, iskoláztatásával kapcsolatos költségek terhének enyhítésére rendkívüli támogatást nyújtunk. Születést követően egy éven belül gyermekenként 50 ezer forintot kaphat a család, majd az önkormányzati társulásban működő gyermekintézmények igénybevétele esetén óvodába, bölcsődébe íratást követően 30 ezer, iskolakezdéskor 40 ezer, a nyolcadik osztály befejezését követően 20 ezer forint támogatást ad az önkormányzat. Célozzuk mindezzel az Esztergályhorvátiban lakó gyermekek falujukhoz való kötődésének erősítését is. Továbbtanulásnál a Bursa Hungarica programban való részvétellel nyújtunk segítséget.

A polgármester beszélt még arról, hogy a jövőt illetően az újabb beruházások tervezése, programalkotása van folyamatban. Nemrég érkeztek meg a Balaton Fejlesztési Tanács Pályázatán nyert 3,6 millió forintból megvásárolt közterület fenntartó eszközök: egy akkumulátoros fűnyíró traktor és akkumulátoros fűkaszák. A géppark bővítése a zöldmunkák településszinten való időbeni, minőségi elvégzését teszi könnyebbé.

Horányi Árpád

További híreink
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
Balatonmáriafürdő 2024. április 18.
A korábbi években megvalósult fejlesztések szilárd alapját adják Balatonmáriafürdő biztonságos jövőjének, tartós fejlődésének.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.