Hírek
Fát ültetnek az újszülöttek tiszteletére
Cserszegtomaj 2021. február 1. hétfő
Mint minden település, Cserszegtomaj életét is súlyosan befolyásolta a koronavírus-járvány. Emiatt az önkormányzatnak át kellett dolgoznia az év elején elfogadott költségvetést, ám ennek ellenére is több fejlesztés megvalósul a faluban.

Az önkormányzat szándéka volt, hogy bizonyos helyi adónemeket megszüntet, de a koronavírus-járvány miatt ez a terv egy időre meghiúsult. Ennek ellenére az ingatlan- és telekadók esetében bizonyos kedvezményeket szeretnének biztosítani a helyieknek, erről már megkezdődtek az egyeztetések. Bár az adóbevételek az elmúlt hónapokban csökkentek - főleg az idegenforgalmi adókból befolyt összegek - új adókat nem fognak bevezetni. Pályázatokon elnyert források viszont érkeztek a településre.
- Szeretnénk az Egész­ség­házban egy gyermekorvosi rendelőt is kialakítani, ennek feltételeiről egyeztetünk a szakhatósággal. Ez plusz forrásokat igényel az önkormányzat költségvetéséből. Szükséges, hogy az épület tetejét is felújítsuk, erre közel 5,2 millió forintot nyertünk. A Millennium utca, a közterületi karbantartó rendszer felújítására és az óvoda udvarának fejlesztésére benyújtott pályázat tartaléklistára került.
A Tomaji temető kerítésépítésére beadtunk pályázatot. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak segítettünk összeállítani a sportcsarnok felújításának költségvetését. A Magyar Falu programban maximum 50 millió forintos támogatást lehet lehívni, valamivel több mint 49,8 millió forintos összegre pályázik a fenntartó. Nyílászáró-cserét, a tetőburkolat felújítását, szigetelését is beterveztük, több más szükséges munkálat mellett - sorolta Elekes István polgármester a terveket.

A településvezető azt is elmondta, hogy még tavasszal, a járvány első hullámának kezdetén az önkormányzat létrehozott egy vészhelyzeti alapot, melybe több helyi vállalkozó fizetett be támogatást, s ő maga, valamint a képviselők többsége felajánlotta tiszteletdíját. Így több mint 1,3 millió forint gyűlt össze, melyből azok a helyi családok kaphatnak szociális támogatást, melyek a járványhelyzet következtében kerültek nehéz helyzetbe, például elvesztették munkájukat. Jelen pillanatban több mint 700 ezer forint áll még rendelkezésre, melyből év végéig tudnak segítséget nyújtani a rászorulóknak.

A COVID - mint mindenhol- Cserszegtomajon is nagyban befolyásolta a tervezett programokat, tehát sok rendezvény elmaradt. Az utóbbi hetekben azonban volt lehetőség néhány esemény megvalósítására. - Az augusztus 20-i ünnepségünk volt az első hosszú idő óta. Elég komoly műsorral készültünk, voltak érdeklődők, de a vártnál kevesebben érkeztek. A programban szerepelt az István, a király táncjáték és tűzzsonglőr is fellépett. A szeptember közepére tervezett szüreti felvonulást a vírushelyzet miatt lemondtuk, hiszen akkor 8-10 fő volt házi karanténban.                

Civil szervezetek szervezésében valósult meg a Cserszegtomajfutás, idén másképp, mint a megszokott. Gyermekeknek volt futóverseny és rövidebb távokon indulhattak a felnőtt nevezők. Ez nagyon népszerű rendezvény volt. Október első hétvégéjén volt a Vadlán Ultra Terep verseny. Egyéniben 50, csapatban és egyéniben 108 kilométer volt a táv, melyeket a Keszthelyi-hegységben teljesítettek a versenyzők. Több mint 280-an neveztek erre a megmérettetésre - idézte fel Elekes István.

Az év hátralévő részére is terveznek még programokat, de nagyban függ a vírushelyzet alakulásától, hogy melyiket tudják megrendezni. Ami azonban biztos: október közepén elültetik az Újszülöttek fáját. - Ez egy új kezdeményezés, mely egy régebbi hagyományra épül. Már régóta minden cserszegtomaji újszülött családja 50 ezer forintos támogatást kap. Ennek átadását zenés, műsoros program kísérte. Idén megújítjuk ezt: a támogatást továbbra is megkapják a családok, s emellé maradandóbbat is megpróbálunk adni. Az iskolások idén is fellépnek műsorukkal, majd elültetjük az Újszülöttek fáját a leendő gyermekorvosi rendelő és az iskola közötti térre. A 2019-ben született összes helyi gyermek nevét megörökítjük egy táblán. Az idén születettek nevét majd a jövő tavasszal kikerülő tábla örökíti meg, majd minden márciusban egy-egy újabb táblát helyezünk az előző években napvilágot látott gyermekek neveivel. Ezekre a szabadtéri eseményekre meghívjuk az érintett családokat. A most született és később világra jövő gyermekek, ha majd évtizedek múlva arra járnak, fogják látni azt a fát, melyet nekik is ültettünk.

Az önkormányzat egyébként több hagyományos rendezvény megújítását is célul tűzte ki. Ilyen például a Sör- és a borfesztivál, s bővíteni szeretnék a gyerekeknek szóló programok és lehetőségek körét.   

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.