Hírek
Infrastrukturális fejlesztéseken a hangsúly Balatonmáriafürdőn
Balatonmáriafürdő 2021. január 5. kedd
A gazdálkodást tekintve az év vége közelségével immáron derűlátóbb Balatonmáriafürdő önkormányzati vezetése, mint a vírusjárvány kezdetén volt.

A gazdálkodást tekintve az év vége közelségével immáron derűlátóbb Balatonmáriafürdő önkormányzati vezetése, mint a vírusjárvány kezdetén volt.

- A tavasszal történtek annyira átírták a költségvetésünket, hogy teljesen új pénzügyi tervet kellett alkotnunk a nyári szezon előtti időben, egy mérsékeltebb bevételi oldallal - pillantott vissza Galácz György polgármester. - Gondot okoztak az állami elvonások, a saját bevételi forráscsökkenések. Mindemellett a járványhelyzet következtében nem várt kiadások váltak szükségessé, önerős fejlesztéseket kellett visszafogni. Volt, ahol megkezdett munka befejezésének finanszírozása vált kérdésessé, ezért beruházási hitelkeret szerződés megkötésére is sort kellett kerítenünk. Működési költségeink tekintetében tudtunk megtakarításokhoz jutni munkaszervezeti változásokkal, több olyan feladatot vettünk át, amik eddig megbízások útján voltak ellátva, zömmel közterület fenntartási téren. Így sikerült megőrizni minden önkormányzati dolgozó munkahelyét, s biztosítani a működés, a fejlődés stabilitását. A pénzügyi helyzet idejében lett felülvizsgálva, drasztikus intézkedésekre nem volt szükség.

Bár a nyári turizmus elé bizakodva néztünk, de az évközi újratervezésénél számoltunk azzal is, hogy mérséklődhet a turizmusból származó bevétel. Ez okozott bizonytalanságot, ugyanakkor a szokott módon mindent megtettünk a településünk kellő vonzerejének biztosításáért. A közterületeket, a strandjainkat felkészítettük a vendégeink igényes körülmények közti fogadására. A biztonságos működés körülményeit mindenütt maradéktalanul megteremtettük, erre a takarékosság mellett kiemelt figyelmet fordítottunk. Mindemellett a szezon kedvezőbb alakulásához reményt adott a kormányzat üdülőhelyi díj fizetéssel kapcsolatos intézkedése, hogy a vendégek ettől mentesültek, a pótlást felvállalta az állami költségvetés.

A megszokottakhoz viszonyítva késéssel ugyan, de elindult a nyári vendégforgalom, majd nem is remélt intenzitással erősödött meg olyannyira, hogy a strandi bevételek nem csak a szerényebbre vett tervet, hanem az előző évi hozamokat is felülmúlták.

- Ennek köszönhető, hogy az említett hitelkerethez még nem kellett hozzányúlnunk - tette hozzá a településvezető. - El kell viszont mondani, hogy a megszokott nyári rendezvények azért nagyon hiányoztak, nem csak látogatóinknak, a helybelieknek is. Augusztus 20-át ünnepeltük meg úgy, hogy ez alkalommal igyekeztünk pótolni, ami elmaradt, természetesen a járványügyi előírások betartása mellett. Ekkor került sor az előző év újszülöttjei, Balatonmáriafürdő ifjú polgárainak köszöntésére, megajándékozásukra, ami máskor jóval korábbi program szokott lenni. Ugyancsak a nyári idény végéhez közeledő időben tartottuk meg az üdülőhelyi fórumot, jelentős érdeklődés mellett. Fejlesztési, gazdálkodási kérdések merültek fel a településünk anyagi helyzetével, jövőjével kapcsolatosan.

Balatonmáriafürdő infrastruktúra fejlesztése terén 300 millió forinton felüli beruházás van folyamatban, ami a Rákóczi utcát érinti, teljes felújítással. A polgármester ennek finanszírozásával kapcsolatosan elmondta, hogy a különféle munkálatok költségeire több pályázaton is elnyert támogatás nyújt fedezetet. A tervezett feladatok egyes részeinek elvégzése mindemellett önerőt is igényel, részben ennek biztosítékát jelenti a megkötött hitelkeret szerződés. A nyomvonalon a közműrendszer megújítása már befejeződött, jelenleg az úttest és a járdák burkolásának előkészítő munkáit végzik. A teljes beruházás várhatón a tavasszal fejeződik be.

- Pályázati pénzből a strandjainkon készülnek fejlesztő, felújító munkák, ezekkel a szolgáltatási minőséget kívánjuk tovább javítani - folytatta a polgármester. - A támogatásokat a Kisfaludy-program keretében nyertük el. A Központi strandunkon már októberben elkezdődött egy 70 milliós beruházás, a meglévő szociális blokk kerül felújításra, bővítésre, új kültéri öltözők épülnek. Továbbá a Bárdos és az Őrház utcai strandok fejlesztésére is elnyertünk egyenként 30-30 millió forintot hasonló céllal. A Bárdos strandon új szociális blokk épül, családbarát mosdóval, illetve baba-mama szobával, kültéri ivókút és napvitorlák kerülnek még kihelyezésre. Az Őrház utcai strand esetében a már meglévő vizesblokkot bővítjük ki, amelyben szintén helyet kap a családbarát mosdó és baba-mama szoba, új kültéri öltöző, napvitorlák és ivókút telepítését tervezzük. Ezen fejlesztések befejezésének határideje jövő nyár eleje.

A turisztikai célú fejlesztésekből a vendéglátásban érdekelt helybeliek is kiveszik a részüket. Galácz György elmondta, hogy a panziótulajdonosok és a magánszállásadók is éltek a Kisfaludy-programban számukra elnyerhető minőségfokozó célú támogatási lehetőséggel. Balatonmáriafürdőn mintegy 600 fizetővendéglátó van, jelentős részük szerepelt sikeresen a pályázaton. Kedvezően befolyásolja a település arculatát a lakosság igényessége. A polgármester ennek kapcsán elmondta, hogy az utóbbi években sok régi nyaralóépület újult meg. Modernizálták a házakat a tulajdonosok, az élénkülő ingatlanforgalommal új kezekbe került épületek külleme is előnyükre változott.

- Az önkormányzat már dolgozik a jövő évi feladatok előkészítésén - tekintett előre a polgármester. - A rendelkezésre álló és a kalkulálható adatokkal, így a saját bevételek tekintetében legjelentősebb építményi és telekadókból várható összegeket számba véve költségvetési vázlat készül. A működési költségek már látható fedezete a legszükségesebb fejlesztések forrásaival együtt biztosítja 2021-re a pénzügyi stabilitást. Bizakodással tekintünk a jövőbe, az eddigi munkánk ad alapot arra, hogy optimizmussal tervezhessük a további feladatokat. Figyelünk a pályázati lehetőségekre, egyik kiemelt cél a csapadékvíz-elvezető rendszerünk megújításának folytatása.

A falu karácsonyfájával, az esti díszvilágítással és a gondoskodás szellemiségével Balaton­mária­fürdőn ott van az ünnep fénye. Segíti az önkormányzat a rászorulókat a szociális tűzifa juttatással, az ajándékozás örömével szebbé téve az idősek ünnepét a 65 felettiek 5 ezer forint összegben pénzbeli támogatást kapnak.

- A hagyományoktól eltérően települési rendezvények nélkül telik az idei advent, de azt kívánom mindenkinek, hogy szellemiségében legyen most is közös a karácsony, s békés, sikeres és örömteli az új esztendő - mondta az ünnepek jegyében Galácz György.

Horányi Árpád

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.