Hírek
Kapcsolatok írelik Vonyarcvashegy kultúrájának szálait
Vonyarcvashegy 2021. szeptember 14. kedd
Tradíciók és új értékek nyomán erősödik Vonyarcvashegy közélete, összekapcsolódik mi a múltból ered, s amit a jelen érlel.

Vonyarc és Vashegy valaha két település volt, az egyesülés idén 175 éves jubileuma is gondolatébresztő, hogy együtt cselekedve többet lehet elérni. Az évfordulót a hagyományos búcsúi rendezvény és a hősökre való emlékezés keretében ünnepelték, egyben a falunapi szezonzáróval. Az idei nyár olyan eseményekkel gazdagodott, amik nem csak az idényre szólóak, s már így kezdődött a szeptember is.

A vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola tanéve a Dzsungel könyve című musical színielőadásával lett megnyitva. A produkciót a Balaton-parti szabadtéri színpadon az Imre Sándor Szeretetszínház mutatta be, mely egy különleges társulat, ahol épek és sérültek összefogása emelkedik művészi rangra. Ők együtt színpadra állva szórakoztatják a közönséget, egyenlő emberek, barátokként.

A tanévnyitás jegyében tartott bemutatón a diákokat, szülőket Pali Róbert polgármester és Erdei Ferenc iskolaigazgató köszöntötte. Az előzményekről elhangzott: Vonyarcvashegy polgármestere a múlt nyáron találkozott a szeretetszínház vezetésével, s meghívta a társulatot az iskola akkor 125. éves fennállásának ünnepére, a Valahol Európában című musical előadásának megtartására. Hamar közös értékeket és célokat találtak, ami tartós kapcsolatot vetített előre. A szereteten alapuló befogadás a gyermekek, a szülők, a pedagógusok, a helyi és környékbeli emberek számára rögtön érezhetővé vált.

Pali Róbert és Bartokos Tamás, a színház igazgatója együttműködési megállapodást kötött a 2021/22-es évadra.

- Közös terv, hogy bérletes előadásokra kerülhessen sor gyermekek és felnőttek számára, több településen, továbbá gyógypedagógiai intézményekbe vigyünk színházi bemutatókat, s akár egy integrált színi tanodát is létrehozzunk - mondta a polgármester. - Kapcsolatokat szeretnénk kialakítani középiskolákkal, tantermi színházi és egyéb előadásokat tartva. Célok közt jelölt a gyermek­otthonokkal való kapcsolatfelvétel is, az ott élők körében a művészeti tehetséggondozás, szemléletformáló, elfogadást segítő előadások, rendezvények tartása, a nevelőszülőség népszerűsítése. A „Szeretet útja” programban integrált színházi előadás létrehozása is tervezett, családban élő ás állami gondoskodásban lévő gyermekek bevonásával. Mindezen program az integráció jegyében a szeretetszínház, a vonyarcvashegyi gyermekek és a helyi közösségek összefogására, ehhez társak megnyerésére alapozott. A szeretetszínház és a községünk művelődési intézménye a nyáron két színjátszó tábort is szervezett, azok során is színpadunkra léptek a résztvevők, a Valahol Európában és a Dzsungel könyve című darabbal. A színház tagjai mellett 28 helyi és környékbeli gyermek kapott szerepet, akik így betekintést nyerhettek a kulisszák mögé is, élményeikkel, munkájukkal részévé válhattak az értékteremtésnek. Az előadások nagy sikere révén a társulat a vendégszereplő gyermekekkel együtt meghívást kapott Balatonföldvárra, ahol ugyancsak telt házzal ünnepelt eredménnyel játszották a Dzsungel könyvét.

A helyi művészetteremtés szférájában a nyáron a II. Balatoni Képzőművészeti Napok rendezésére került sor a településen működő Balaton Art szervezésében.

- Öröm, hogy a hagyományteremtés útján sikerült elindulni ezzel a programmal - mondta Börner Ildikó, a házigazda művészeti közösség elnöke. - A meghívásos festőtáborban a kőszegi Csók István Művészeti Kör és a Letenyei Mura Art tagjai voltak a vendégeink.

A készült munkákból rövidesen kiállítás nyílik. A sport terén is kiterjedt regionális kapcsolatok jellemzik a vonyarcvashegyi eseményeket.

- Mindamellett, hogy a nyáron több országos strandi sportverseny házigazdái lehettünk, már tradicionálisan adtunk otthont augusztus végén a Mozdulj Balaton strandsport gálájának - említette még a nyárról Pali Róbert. - A vendégcsapatokat a már évek óta jellemzően 5 csillagos Kék Hullám Zászló minősítésű Lidó strandon fogadhattuk, mely idén elnyerte Zala megye önkormányzata és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park különdíját, valamint a Balaton járványügyi védekezésben kiemelkedően teljesítő strandja elismerésben részesültünk. De büszkék lehetünk a balatoni strandok sportversenyének végeredményére is: a Zala megyei szereplők közt elnyertük a legsportosabb település címet, a teljes balatoni mezőnyben pedig a második helyen végeztünk, Balatonfenyvest követve. A strandsport szervezésben hosszú időn át végzett munkáért településünk képviseletében a Mozdulj Balaton Sportprogram Szolgálatáért Díjat vehette át Horváth Tamás, a Tourinform Iroda vezetője, önkormányzati képviselő.

A helyi közösségi életet egy újabb kezdeményezéssel igyekszik tovább színesíteni az önkormányzat, ezen októberre tervezett programra való készülődésről a következőket mondta el a polgármester.

- A szezonális rendezvényeink mindenkihez szólnak, az azon kívüliek a helyi lakosságot igyekeznek kiszolgálni. Pályázatot is benyújtottunk az újonnan tervezett In Vino Vonyarcvashegy elnevezésű esemény megtartására. Vashegytől Vonyarcig járhatják majd végig a résztvevők a települést, útközben a családi borospincékbe kóstolóra betérve. A közös sétához bárhol lehet majd csatlakozni, a célállomás a Helikon Taverna Festetics Bormúzeuma lesz, ahova hangulatos zene melletti beszélgetésre kívánja összehozni a helybelieket az In Vino Vonyarcvashegy.

Horányi Árpád

További híreink
Esztergályhorváti 2024. április 18.
Nem csak lakóhelyet, hanem igazi otthont is jelent Esztergályhorváti a faluban élőknek. Ezt alapozza meg a közösségi programok rendezésére, a fejlesztésekre, a gondoskodásra koncentráló önkormányzati munka.
Gyenesdiás 2024. április 18.
A környezetvédelem széles körét átfogó munkával védik Gyenesdiáson a természeti értékeket.
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.