Hírek
A nyárelő kultúrprogramjai Sármelléken
Sármellék 2022. június 21. kedd
 
Történelmi, néprajzi hagyományőrző rendezvények töltötték meg Sármellék közéletét a pünkösdi ünnepkörben.

A település történelmi emlékparkjában június 4-én az országrészek elcsatolását jelentő diktátum aláírásának évfordulója jegyében, a nemzeti összetartozás napja alkalmával koszorúzták meg a trianoni emlékművet. Majd Orbán-napot köszöntve, a szőlész-borász hagyományokat felidézőn Sármellék és a szomszédos Szentgyörgyvár hegyi találkozót tartott. A közös programon képviseltette magát a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete és a Da Bibere Zalai Borlovagrend, s vendégek érkeztek Sármellék vajdasági testvértelepüléséről, Törökfaluból.

- Gazdák, vincellérek, kádárok tisztelik Orbánt - mondta köszöntőjében a védőszent szobránál Horváth Tibor, Sármellék polgármestere, majd idézte a szokásokat, miszerint ünneplés vagy dorgálás jár a szentnek, ahogy névnapja időjárása bánik a szőlővel.

Beszélt a polgármester a szőlő szeretetéről, a bor nemes nedűként való élvezete jótékony hatásáról. A szőlőművelés fáradságos munkájáról szólt a borlovag Bartha Gábor azzal az örömmel, hogy két település immáron tradicionálisan közösen tart Orbán-napot, fiatalok és idősek együtt mutatnak tiszteletet a hagyomány iránt. Ádovics István, Szentgyörgyvár polgármestere kifejezte köszönetét az elődöknek, akik hagyományt teremtettek, s az ünneplőknek, akik nem hagyják feledni a tradíciókat. Orbán köszöntői a jó termés kilátása dicséretéül borral locsolták meg a szobrot, áldást adott Bóka Tibor plébános.

Pünkösd vasárnapján a kultúrhagyomány egy jeles jubileumát ünnepelte a sármelléki Tüskevár Néptáncegyüttes, 10 éves fennállása alkalmából. A folklór sármelléki hagyományain Üst Gyula vezetésével éledt újra egy évtizede a néptánc. Az ünnepségen szívhez szóló gondolatokat mondott el a táncegyüttes életéről Csepregi Lilla táncos. Az „Ablak a múltra” címmel rendezett gála műélvezetére kiállítási megnyitó hangolta a közönséget. Az alkalmi tárlat fotókkal, egyéb dokumentumokkal Sármellék helyi kultúrhagyományait idézte fel, mindezt kiegészítette a keszthelyi Balatoni Múzeum által kölcsönzött népviseletes gyűjtemény. Az intézmény képviseletében Németh Péter igazgató a Tüskevár Néptáncegyütteshez szóló jókívánságokkal, hozzájuk fűződő személyes élmények felidézésével mondott köszöntőt. Sármellék néprajzáról beszélve Molnár Csenge muzeológus ajánlotta a látogatók figyelmébe a látnivalókat, bennük a közgyűjteménytár által kölcsönzött értékes darabokat.

A Tüskevár Nép­tánc­együt­tes jó alapokra való építkezéséről beszélt köszöntőjében a településhez és annak folklórhagyományaihoz szorosan kötődő Bereczky Szilárd, a Népművészet Mestere, az egykor volt keszthelyi Georgikon Néptánc­együttes hajdani tagja.

- A kiállítás mindazoknak szól, akik kíváncsiak a régi időkre - mondta Üst Gyula, az ünnepelt táncegyüttes művészeti vezetője. - Régi idők tárgyi, szellemi értékei jelennek itt meg. Szólnak a látnivalók Sármellék lakóihoz azzal, hogy a település kincsesládájának e tartalmában ott van a jelen és a jövő is. Maradandót hordoznak, fontos, hogy ezeket át tudjuk adni az ifjúságnak, az újabb generációnak. A befogadásukhoz a szívnek meg kell nyílnia.

A gálaműsor megmutatta, hogy a Tüskevár Néptáncegyüttes nem csak megmenti, hanem meg is éli az értékeket. A táncosok az örökség szépségétől motiváltan jelenítik meg művészetükben a folklórt. Ahogy az az előadás során is elhangzott, ez az érzés ihlette a jubileumi esemény címét: arra a múltra nyitottak ablakot, amit meglátva felismerhető, hogy a modern világ biztos pilléreit mindig a tradíciók adják, s az értékeket az azokat életben tartók tudják átadni generációkról generációknak. A néptánc ablak a múltra, kapocs a nemzethez, kulcs a boldogsághoz.

Horányi Árpád

További Sármellék hírek
Sármellék 2024. február 14.
Évente tartott négy nagy rendezvénye közül az első mindig a farsang jegyében zajlik a Vöröskereszt Keszthely és Térségi Szervezete berkeiben működő Aranykorúak Társasága körében, aminek immáron tradicionális helyszíne Sármellék.
Sármellék 2022. december 13.
Sármellék eddigi fejlesztései jelentősen hozzásegítették a települést ahhoz, hogy az önkormányzati intézmények rezsiköltségei ne sújtsák túlzott mértékben a költségvetési gazdálkodást.
Sármellék 2022. május 17.
Sármellék a természeti és épített környezetének gyarapítása mellett kiemelten gondoskodik az emberi értékek megbecsüléséről, amiért idén a Nemzeti Tehetség Központ elismerésben részesítette a település önkormányzatát.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.