Hírek
Vasúti fejlesztést is indokol a vörsi betlehemi látogatás
Vörs 2019. április 22. hétfő
 
Vörs közélete immáron a tradicionális tavaszi programokban bővelkedik, mindemellett több fejlesztés is elindult.

Az európai hírnevet adó betlehem megépítésének tavaly ünnepelt 70. évfordulója újabb feladatot is kijelölt.- Több tízezer látogató fordult meg a betlehem látogatási időszakában - pillantott vissza Deák Tamás polgármester. - Volt, hogy óránként 50 autó fordult meg, s szinte folyamatosan érkeztek autóbuszos csoportok. Voltak vonattal érkező vendégek is, ám többek számára nagy akadálynak bizonyult, hogy a vörsi megállóhelyen nincs magasperon. Emiatt nyugdíjas csoportok, az idős emberek le- és felszállási nehézségei miatt nem tudtak így ideutazni, erre próbálunk megoldást találni.

A látogatók élményekről szóló visszajelzései, a vendégkönyvbe tett bejegyzések sok elismerésről tanúskodnak, melyek illetik a betlehem építőit, a 70 éves múltat megidéző fotókiállítás rendezőit, a bábtáncoltató csoportot az adventi időszakban való szerepléseikért. A látogatók adományai pedig komoly fejlesztési forrást is jelentenek, a templom javára.- A templom fűtésének rekonstrukciója oldódik meg a betlehem hozta pénzből - említette a polgármester. - A korábbi elavult gázüzemű fűtőrendszer az utóbbi időben már teljesen használhatatlanná vált. Most egy nagyon korszerű elektromos ülésfűtés fog elkészülni, ami több fokozatban működtethető és szakaszolható, nagyon gazdaságosan üzemeltethető. Az egyház által elnyert pályázati támogatással pedig már elkezdődött a templom külső felújítása a torony rekonstrukciójával együtt, mindez várhatóan május közepére készen lesz. Meg lesz oldva a templomkert teljes füvesítése, ehhez az önkormányzat is segítséget nyújt. Párhuzamosan a sokáig használaton kívüli, volt paplakban belső felújítás tart. Az épület új funkciója szerint rendezvények, egyházi ünnepekhez kapcsolódó programok helyszínéül fog szolgálni, a plébánosunk Balatonszentgyörgyön lakik.

A téli gondoskodás során a rászorulók tűzifa támogatásban részesültek. Erről a polgármester elmondta, hogy az önkormányzat pályázattal, állami támogatásként elnyert összegből vásárolt tüzelőn túl saját területen történt vágásból is osztott ki fát. Zavartalanul oldották meg a 12 ezer forintos gázár támogatási kompenzációt a nem vezetékes gázt használók körében. A lebonyolításról a község vezetője elmondta, hogy fabrikettet vásároltak. Ezt a kereskedő depóra szállította, onnan pedig a támogatási értéknek megfelelő 150 kilogramm fa brikettet az önkormányzat juttatta a lakásokhoz.

A faluban több területen indult el fejlesztés, s számos tervezett beruházás elé is néznek, amit a következőkben foglalt össze Deák Tamás.- Tart az orvosi rendelő belső felújítása, ezzel együtt pályázati segítséggel és önerővel együtt történik a bejárat akadálymentesítése. A külterületi utak javítására és településüzemeltetési gépek beszerzésére Balatonszentgyörggyel konzorciumban elnyert pályázat segítségével a Dózsa György út végét fogjuk aszfaltozni. Az eszközök beszerzése megtörtént, amiket közterületi fenntartó munkákra Balatonszentgyörggyel közösen használunk. A közelmúltban nyilvánították nyertessé az ugyancsak konzorciumi Balaton­berény-Balaton­szent­györgy-Vörs nyomvonalon tervezett kerékpárút építésre benyújtott pályázatot. Ez igen jelentős turisztikai beruházás lesz, a Kis-Balaton menti kerékpárútra való rácsatlakozással összeköttetést biztosít a balatoni kerékpáros körúttal.

Még az ősszel végeztük el a temetőkert fásítását 50 csemetével, köztük juhar, vadgesztenye, hárs lett elültetve. Örömmel tapasztaljuk, hogy valamennyi szépen megeredt. Áprilisi feladat lesz a temető előtti jelenlegi földút szilárd burkolattal való ellátása, s rendezi fogjuk az ottani parkolót is.

Közösségi programok gazdagították Vörs közéletét márciusban: helyi fellépőkkel műsoros vendéglátással rendezték meg az idősek napját, a nőnapi bálon mintegy 150 résztvevő körében köszöntötték az ünnepelteket. Március 15-éna templomkerti 1848-as szabadságharcos emlékműnél tartottak koszorúzási ünnepséget.- Április 13-án színes programokkal, műhelyfoglalkozásokkal került sor a kultúrházunkban a húsvétváró délután rendezésére, majd május első vasárnapján gyermekek műsoros ünnepségével lesz megtartva az anyák napja - mondta el még a tavaszi közösségi eseményekről a polgármester.

Horányi Árpád 

További Vörs hírek
Vörs 2024. május 8.
A fejlesztésért tett önkormányzati munka Vörs utóbbi évtizedében mintegy félmilliárd forint értékű gyarapodást eredményezett.
Vörs 2023. november 15.
A nyár és az őszidő még friss emlékekkel van jelen Vörsön, a tél közelítő ünnepei pedig már a település híres hagyományát ébresztik az adventi program előkészületeivel.
Vörs 2023. május 16.
Április végén még a húsvéti dekorációk éltették Vörsön az ünnepi hangulatot, s eközben elindult egy három részes jótékonysági programsorozat, az idei Falunap megrendezésének javára.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.