Hírek
Vörsi nyárelő a Kis-Balaton fővárosához méltón
Vörs 2020. július 6. hétfő
 
A természeti környezet ékes szigeteként kapta Vörs a Kis-Balaton fővárosa címet, a község lakói a növény- és állatvilággal harmóniában élve méltón őrzik ezt a rangot.

A település az idők folyamán számos helyi kezdeményezéssel teremtette meg egyedi arculatát, ami az adottságain túl is mind szélesebb körben tette ismertté. Nevezetességeihez tartozik a történelmi múltat idéző Tájház, a Tűzoltó Múzeum, a tavalyi adventi időszakban immáron 71. alkalommal megépített Európa hírűvé vált templomi betlehem.

Vörs élhető és vendégszerető helység, az igényekkel lépést tartanak a fejlesztések, amikről a következőkben szólt Deák Tamás polgármester: - Idén komfortosítani tudjuk a Flórián téri szabadidő parkunkat a Balaton Fejlesztési Tanács pályázatán elnyert 5 millió forint támogatással és a költségek 10 százalékának megfelelő anyagi önrész vállalással - kezdte a településvezető. - Kemencét, járdát építünk, fásítunk, padok lesznek kihelyezve. Mindez várhatóan szeptemberre készül el. Nyertünk 34,8 millió forintot a közösségi ház energetikai korszerűsítésére, a kapott támogatással 100 százalékban finanszírozni tudjuk anyár végén indítandó beruházást. A műszaki tartalom magába foglalja a falszigetelést, ajtók és ablakok cseréjét, a fűtés korszerűsítését, napelemek felszerelését.

Ugyancsak sikeres közös pályázat révén ősszel indulhat Balatonszentgyörgy konzorciumvezető szerepével annak a kerékpár­útnak a megépítése, ami Balatonberénnyel együtt Vörsöt összekapcsolja a kis-balatoni és a balatoni bringakörúttal. Június végén a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatással megvásárolhatjuk a falugondnoki buszt, s ekkor indítjuk el újonnan a szolgálatot is, aminek működésével több segítséget tudunk nyújtani az arra rászorulóknak.

Sikeres volt az a kezdeményezésünk is, hogy a vasúti megállóhelyen építsen ki magas peront a MÁV, a munkálatok már meg is kezdődtek. Hathatós intézkedést tett ebben a térségünk országgyűlési képviselője, Móring József Attila. A le- és felszállás kényelmesebbé, biztonságosabbá tétele nagyon jelentős, lakóink körében fontos szerepe van a vasúti közlekedésnek, de sok turista is látogatja a településünket vonattal, kiemelten a betlehem megtekintésének időszakában. Az elmúlt téli turizmusunkat illetően újabb vonzerőként jelent meg a szabadtéri betlehem, ami pályázati segítséggel készült el, s a következő évek időszakában is fel lesz építve. Nagy forgalma és jó visszhangja volt a tavaly ugyancsak első ízben tartott adventi vásárnak, a rendező családi vállalkozás ezzel hiányt pótolt.

Templomunk komfortja és esztétikája is lépést tart a minőség emelésével: télen már működött az ülésfűtés, nemrég pedig két új, 24 és 18 ágú csillárt vásárolt, s szereltetett fel az egyházközség. A pünkösdi ünnepkörre lettek először felkapcsolva.

Önkormányzati erőből két utca burkolatjavítására kerül sor a nyáron.- A pályázati források felhasználásán túl saját anyagi forrásból a Béke és a Petőfi utcában végzünk részleges helyreállítást - folytatta a polgármester. - A koronavírus járvány miatt sajnos a helyi adóbevételeink mintegy 20 százalékos csökkenésével kell számolnunk idén. A tervezett kiadásokkal szembeni hiány azzal ellensúlyozott, hogy nem lesznek rendezvényeink, amiket finanszírozni kellene. A március 15-i megemlékezés volt idén az utolsó közösségi programunk, az is szerény körülmények közt, misével és koszorúzással, műsor nélkül lett megtartva. Elmaradt a közös húsvétolás, a gyermeknap, az anyák napi ünnepség, a nálunk hagyományosan tavaszi idősek napja, s nélkülözni fogjuk a július végén szokásos falunapot is.

Deák Tamás elmondta még, hogy a járványveszély elrendeléséhez fegyelmezetten alkalmazkodott a lakosság, önkéntesek szájmaszk varrásának vállalásával segítették a helyiek védőeszközzel való ellátását. A közterületek rendszeres fertőtlenítését a közmunkában foglalkoztatottakkal tudta kezdettől fogva megszervezni az önkormányzat.    

Horányi Árpád

További Vörs hírek
Vörs 2024. május 8.
A fejlesztésért tett önkormányzati munka Vörs utóbbi évtizedében mintegy félmilliárd forint értékű gyarapodást eredményezett.
Vörs 2023. november 15.
A nyár és az őszidő még friss emlékekkel van jelen Vörsön, a tél közelítő ünnepei pedig már a település híres hagyományát ébresztik az adventi program előkészületeivel.
Vörs 2023. május 16.
Április végén még a húsvéti dekorációk éltették Vörsön az ünnepi hangulatot, s eközben elindult egy három részes jótékonysági programsorozat, az idei Falunap megrendezésének javára.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.