Hírek
A kultúra „morzsáit” hintik Balatongyörökön
Balatongyörök 2023. április 18. kedd
 
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával folytatódik idén Balatongyörökön a tavaly indult KultúrMorzsázó.

A szervező Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár munkatársai ezúttal is elsősorban a képzőművészet és a zene köré építették a rendezvénysorozatot oly módon, hogy életkorra és érdeklődési körre tekintettel mindenki találhasson tartalmas, nívós kikapcsolódási lehetőséget. A „morzsák” értékes szórakoztató elemek lesznek, nívós kínálattá állnak össze, amint arról Villányi Éva, a rendező művelődési intézmény vezetője beszélt.

- A tavalyi kedvező tapasztalatok alapján nagyobb biztonságérzettel foghattunk a szervező munkához. Az érdeklődés, a visszhang megerősítette a lerakott alapokat. A sok izgalomba, munkába vegyül az örömünk, ezt is szeretnénk megosztani a közönséggel. Most tovább erősítjük a hagyománytiszteletet, ezt a kulturális élet számos szereplőjével visszük a helyi és vendég közönséghez - tekintett vissza, s fogalmazta meg az újabb célt is Villányi Éva.

Ritmus a világ címmel a minap már elkezdődött a Györöki KultúrMorzsázó. A nyitóeseménnyel Varga Endre hévízi fuvolaművész, zenepedagógus vendégeskedésével ismeretterjesztő előadássorozat indult el. Mint a rendezvények háziasszonyaként Villányi Éva kiemelte, ebben a programban minden egyes alkalommal más-más ritmusok kerülnek középpontba, ezek most a latin ritmusok voltak. Az élőzenés produkciókba a közönség is aktívan bekapcsolódhat egy közös dobolás vagy akár egy-egy tánc erejéig. Április 28-án a balkáni ritmusok elevenednek majd meg.

Májustól sűrűsödik a kínálat: 4-én az Én és a hangszerem zenés beszélgetéssorozat első vendége Pély Barna, Artisjus-díjas, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenész, énekes, gitáros és dalszerző lesz. Aztán elkezdődnek az Art Piknik programok, melynek során a kulturális élet ismert, jeles szereplőivel beszélgetnek a szervezők. Május 19-én Gárdos Péter, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, író, a Hajnali láz című nagysikerű mű alkotója vendégeskedik a balatongyöröki programon. A továbbiakban Takáts Tamás gitáros-énekes (Takáts Tamás Dirty Blues Band, Karthágó), Bebe-Abebe Dániel színész-énekes, Horváth Kornél ütőhangszeres művész és Alapi István (EDDA) gitáros, zeneszerző is ott lesz a vendégek között.

- Az Art Piknik beszélgetéseken a legszellemesebb csillagász Kiss László, továbbá Nyáry Krisztián irodalomtörténész és író, valamint  Mucsi Zoltán rendező, színész, író is a meghívottak között szerepel - sorolta Villányi Éva, hozzátéve: - Szervezés alatt van még Koncz Zsuzsa és Bródy János beszélgetés, várhatóan őszi időpontra szólóan.

A kultúra értékes györöki „morzsái” közt szemezgethetnek majd a képzőművészet iránt érdeklődők is. A tavalyihoz hasonlóan szerepel a programban Kardos Laura művészettörténész Tudod mit nézel? című előadás sorozata Rejtélyek és szimbólumok jegyben. Május 18-án a tükör, mint motívum kerül górcső alá. 

A legkisebbeknek is lesz alkalmuk kultúrmorzsázni: a Zengő-ölelő foglalkozások a 3 év alatti gyermekeknek kínálnak zenés programokat, az óvodások pedig a Hangszersimogató előadások során mindig más-más zenekar segítségével ismerkednek a hangszerek és a zene világával. Április 21-én elsőként a Re-Folk zenekar látogat el a kicsik közé. A gyermekek nyáron 5 napos képzőművészeti workshopokon is részt vehetnek, ahol különféle tematikák köré építve ismerkedhetnek az alkotás örömével és a különböző művészeti technikákkal. 

- A felgyorsult, stresszel teli világunkban a Györöki KultúrMorzsázó egy olyan hely szeretne lenni, ahol a látogatók lelkileg és szellemileg is fel tudnak töltődni a programokon, ahol egy pillanatra kiszállhatnak a „körhintából”, ahol új és izgalmas impulzusok érik őket, és ahol új kapcsolatok születnek a résztvevők között. A kisebb létszámú zenei és kulturális események alkalmat adnak arra, hogy az emberek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a meghívott vendégekkel, kérdéseket tehessenek fel, valódi párbeszéd legyen a kultúra alkotói és befogadói között - summázta ajánlón az eseménysorozatot a rendező művelődési intézmény vezetője.

Horányi Árpád

További Balatongyörök hírek
Balatongyörök 2024. április 18.
Áprilistól már újra folytatódik Balatongyörökön a két éve elindított KultúrMorzsázó programsorozat.
Balatongyörök 2023. szeptember 20.
A balatongyöröki KultúrMorzsázó programsorozat keretében az Én és a hangszerem című találkozók nyár végi vendége volt Koncz Zsuzsa és Bródy János, akik 60 éve először szerepeltek együtt a településen.
Balatongyörök 2023. augusztus 17.
Balatongyörök jellemzően gazdag kulturális kínálatát idén tovább gazdagítja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz való csatlakozás, ahhoz elnyert támogatások segítségével.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.