Hírek
Ünnepek a kultúrhagyományok jegyében Szentgyörgyváron
Szentgyörgyvár 2022. szeptember 19. hétfő
 
Több tradicionális és egy újabb hagyományteremtő programmal köszöntötte az őszt Szentgyörgyvár.

Kiállítás nyílt a település régmúltja és jelene közti párhuzamot bemutató fotókból, idén is megrendezték a felmenő rendszerű fogathajtó verseny zalai döntőjét, őszi betakarító jegyben tartottak szüretünnepet, s újra helyet adtak a tavaly először megrendezett Margófeszt kulturális programnak.

- Ahogy a település tárgyi dolgainak fejlesztéseihez, úgy a rendezvényeinkhez is igénybe vesszük a pályázati lehetőségeket - hangsúlyozta Ádovics István polgármester. - Ilyen segítséggel kerülhetett sor a településtörténeti kiállításunk megrendezésére, a TOP-5.3.1.-16-ZA1-2017-00012 azonosító számú Közösség­fejlesztő, helyi identitást erősítő programsorozat Sármellék és Szent­györgy­vár településeken című program keretében. A fotók hajdani időket és közelmúltat egyaránt idéznek. A múltban dívott, s részben azóta is tradicionálisan rendezett eseményeket tárnak a nézők elé. Tárgyi és szellemi értéktárunk jelenik meg, szép emlékek villannak fel, a közösségi élet elevenedik meg. A látnivalók az együtt töltött idő fontosságára irányítják a figyelmet.

A község archívumának is tekinthető tárlat a nemrég megújult művelődési ház előterében kapott helyet. Ugyanezen támogató pályázat adott módot az őszi betakarító és szőlőünnep megrendezésére.

- A faluhelyi élet mindenütt kötődik a gazdálkodáshoz, szőlős vidéken természetes, hogy a szüret ünnepének vannak tradíciói, így nálunk is - jegyezte meg a polgármester. - A jó termés feletti öröm tölti meg az ehhez kapcsolódó eseményeket. Ahogy az szokás: helyi lakosok fogatokra, traktorokra szállva, népi viseletben vonultak fel a település utcáin menettáncosok kíséretében. A szüretből érkezést megjelenítve a résztvevőket immár nem csak szimbolikusan vacsora és zenés táncos est várta a kultúrházban.

Hungarikum pályázat segítette hozzá Szent­györgy­várt ahhoz, hogy a felmenő rendszerű fogathajtó verseny zalai fordulójának ugyancsak hagyományosan méltó körülmények közt adhassanak helyet.

- Erre a rendezvényparkunkban került sor. A versenyizgalmak mellett hangsúlyt kapott ezúttal a lipicai ménes megismertetése. A program része volt a nemes versenyló fajta tenyésztéstörténete, bemutatása mint hungarikum, felvonulással, a huszárság megidézésével. Elleshették az érdeklődők a karikásostor készítésének fortélyait, ami főleg a gyermekeket kötötte le. A versenyen 22 fogat állt rajthoz, a zalaiak mellett vasi és somogyi hajtók is részt vettek. A döntő futamot a Zalalövő és Környéke Lovassport Egyesület színeiben nyerte Szalár Róbert.

Messze vitte Szent­györgy­vár közéletének jó hírét az idén másodszor megrendezett Margófeszt kulturális eseménysorozat, ami korábban a létrejötte óta csak Budapesthez kötődött.

- Öröm, hogy erről is immár hagyományként beszélhetünk. Mint tavaly, négy helyszínen: a kultúrházban és annak szabadtéri környezetében, a templomkertben, valamint a Széchenyi pince melletti zöldterületen zajlottak a rendezvények számos műfajban, koncertekkel, irodalmi programokkal, az ország számos részéből a múlt évinél is nagyobb létszámban ide érkezők körében - mondta el Ádovics István.

H. Á.

További Szentgyörgyvár hírek
Szentgyörgyvár 2024. március 13.
Anno hagyományos, ám mégis kivételes eseményre készül Szentgyörgyvár, visszatérve azokhoz az időkhöz, amikor faluhelyen a templom védőszentjének búcsúi ünnepét a legjelesebb napok közt tartották számon.
Szentgyörgyvár 2023. december 12.
Négy év alatt önkormányzati épületek korszerűsítésére mintegy százmillió forintot költhetett Szentgyörgyvár, s nagy összeget fordíthattak utak, járdák és árkok felújítására is. Harmadik alkalommal volt házigazdája a település az országos ér
Szentgyörgyvár 2023. július 18.
Augusztus 10-12. között harmadik alkalommal ad otthont a Margófeszt kulturális napok programjainak Szentgyörgyvár.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.