Hírek
Kettős jubileumi ünneppel kezdődött az ősz Balatonmáriafürdőn
Balatonmáriafürdő 2022. november 15. kedd
 
Két jubileumot ünnepelhetett nemrég Balatonmáriafürdő: a Csillagvirág Művészeti Óvoda 60., az Őszidő Nyugdíjas Klub pedig a 30. születésnapját tartotta.

A gyermekintézmény a Mihály-napi vásárral egybekötve köszöntötte a jeles évfordulót. Hagyomány szerint szeptemberben nem csak az új óvodásokat köszöntik szeretettel, hanem egy jeles népszokást felelevenítve Szent Mihály-napi vásárt is tartanak. Ettől a naptól kezdődik a kisfarsang, a tavasszal kihajtott állatokat ezen a napon terelték vissza téli szálláshelyükre, a pásztorokat elszámoltatták, kifizették. A vásárt hosszas készülődés előzte meg, őszi terményeket, a természet kincseit gyűjtötte az óvoda apraja-nagyja, hogy vásárfiát készítsenek belőle, és gyümölcsért, zöldségért árulják a családtagoknak, rokonoknak, barátoknak és a meghívott vendégeiknek. Az idei Mihály-nap különleges volt az óvoda életében a 60 éves működésével, 1962 október 2-án nyitotta meg kapuját, a települések gyermekei előtt. Az itt élő családok bizalma és szeretete az óvoda iránt azóta is töretlen. A születésnapi ünnepségen a vendégeket a tagóvoda vezető Virágné Molnár Anna Gabriella köszöntötte, majd beszédet mondott Galácz György Balatonmáriafürdő polgármestere és Kovács József Balatonkeresztúr polgármestere. Jelenlétével és megható gondolataival megtisztelte az óvodát és ünnepét Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

A jeles nap családias légkörben, vidám hangulatban telt a nagycsoportosok játékfűzésével, majd a vásárt kisbíró nyitotta meg, s vidám kikiáltók kíséretében minden portéka gazdára talált. Vásári játékával az Üstökös Családi Kompánia szórakoztatta a jelenlévőket, a vidám műsor után pásztorlakomával és a várva várt tortával folytatódott az este. Az esemény lehetőséget adott az óvodás gyermekeknek arra, hogy még jobban megismerkedjenek a jeles naphoz kapcsolódó népszokásokkal is.

A 30 éves Őszidő Nyugdíjas Klub 1992.október 2-án vöröskeresztes aktivistákból Balatonmáriafürdő-alsón alakult meg az akkori orvosi rendelő melletti helyiségben, erre emlékeztek ünnepélyes keretek közt a minap. A közösség aktívan közreműködött a véradás-szervezésben, jótékony adományok gyűjtésében, a klub helyiségének kialakításában, községi rendezvények szervezésében. Bálokat rendeztek farsangkor, húsvéti locsoláskor, nőnapkor, májusfa kitáncolásra, s Anna, Katalin, Erzsébet-napokra. Ez az aktivitás a mai napig jellemző a klub életére. Tagjainak fontos, hogy a családon kívül is tartozzanak valahová, részesei legyenek a közéletnek nyugdíjasként is. Minderre a klub megfelelő intézményi keretet ad. A közösségi lét segít a szellemi és fizikai frissesség fenntartásában, hozzájárul a jó köz­érzethez. Hangulatemelő hatásúak az élménydús kirándulások, az együtt látott színházi előadások, a megrendezett vetélkedők, az érdekes előadások, a táncos esték, a beszélgetések. A klubban töltött idő alatt a tagok elfelejthetik a napi problémákat. Mindezekre utalva mondott köszöntőt Anfer Lajos, a klub elnöke, Kötél Józsefné Zsuzsa alapító tag a hosszú évek emlékeit idézte vissza, Käsz József, aki Göttli Józsefnétől vette át az elnöki posztot, mesélt arról, hogy miként teremtettek kapcsolatot más települési társközösségekkel, az „Életet az éveknek” Országos Szövetségével, amelynek keretében szervezett vetélkedőkön díjakat hoztak el.

Arnold János is megemlékezett a vezetése alatt szervezett kirándulásokról, a rendezvényekről, a közös főzésekről a keresztúri hegyen, az együttes színházlátogatásokról, megannyi sok-sok feltöltődést adó eseményről.

A jubileumi programon többen Elismerő Oklevelet kaptak az Őszidő Nyugdíjas Klubban végzett kiemelkedő tevékenységért. Az okleveleket Anfer Lajos elnök Galácz György polgármester és balatonkeresztúri kollégája, Kovács József társaságában adta át. Vacsora után születésnapi torta került az asztalra, majd zenés-táncos esten pezsdült a hangulat. 

További Balatonmáriafürdő hírek
Balatonmáriafürdő 2024. április 18.
A korábbi években megvalósult fejlesztések szilárd alapját adják Balatonmáriafürdő biztonságos jövőjének, tartós fejlődésének.
Balatonmáriafürdő 2023. december 12.
Számos fejlesztés valósult meg Balatonmáriafürdőn 2023-ban is, jó hatással a település arculatára és a turizmus erősítésére.
Balatonmáriafürdő 2023. szeptember 20.
Tudomásom szerint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei lakossági bejelentések alapján elvégezték a Balatonmáriafürdőhöz kapcsolódó balatoni partszakaszon is a víz­állások (horgászstégek), vízbejárók ellenőrzését.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.