Hírek
Dolgos hétköznapok és ünnepek Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2021. november 16. kedd
 
Több infrastrukturális fejlesztés indításáról, szociális támogatásokról döntött nemrég Cserszegtomaj önkormányzata, jeles közéleti esemény volt a településen az idősek napjának megtartása, s összeállították az adventi időszakban való ünnepi

- Az utóbbi években közel 20 millió forintot költött az önkormányzat a közvilágítás bővítésére, fejlesztésre - emelte ki Elekes István polgármester. - A közterületi világítás helyzetét évről évre vizsgáljuk, az így észlelt hiányosságok és a kapott lakossági jelzések összesítésre kerülnek, ennek alapján történik a hálózatépítés és korszerűsítés. Nagyon fontos tényezőként kezeljük ebből eredően az üzemeltetési költségekből való megtakarítások lehetőségét. Mindemellett ezt egy olyan fontos alapszolgáltatásként tartjuk számon, ami hatással van a lakosság komfortérzetére, a hiányosság növelheti a balesetveszélyt, ronthatja a közbiztonságot. Idén nyáron a Millennium utcában lett elvégezve nagyobb munka, korszerű energiatakarékos LED-es fényforrások felszerelésével. A Toronyalja úton az első ütemnél tartunk, további munka indítására a közelmúltban történt meg a kivitelezésre kiírt pályázat elbírálása, a keszthelyi székhelyű Jano General Kft. ajánlatát fogadta el a képviselő-testület. Új lámpatestek és kandeláberek is lesznek kihelyezve, többek közt a Barát, az Akácfa, a Diófa, a Barlang, a Csanádi utcában.

Az úthálózat fenntartása hasonlóképp folyamatosan nagy feladatot jelent.

- A cserszegi részen még az idei költségvetés általános tartaléknak terhére biztosított a kátyúzások elvégzéséhez 3 millió forint, ennek indítása folyamatban van - mondta Elekes István. - A Major és az Ipar utca szakaszos burkolatjavítása mart aszfalt bedolgozásával a nagy mértékben károsodott helyeken megtörtént, további részeken még kátyúzási munkákra kerül sor, mindösszesen 6,7 millió forint költséggel. További közlekedési infrastruktúra fejlesztő munka lett elvégezve még a nyár végén a Dr. Bakonyi Károly utcában forgalomlassító burkolatemelés és gyalogátkelőhely kialakításával. Várhatóan november végére befejeződik a 46 milliós Kútcsapás út beruházása, 8 milliós vis maior pályázati támogatással együtt. Ez érinti a Csókakői és a Hegyalja utcát is. Közel 3 millió forint támogatást nyertünk a Magyar Falu Programban a Rezi úti járdaépítés anyagköltségének finanszírozására. Jövőbeni feladataink közt járdaépítés és a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése szerepel prioritással, köztük a Pajtika és a Barlang utcai munkálatok tervezése már tart, a munkálatokra önerővel is készülünk. Befejeződött az orvosi rendelő épületének tetőszerkezeti megerősítése új tetőablakok beépítésével, a bitumenzsindelyes héjazat kerámiacserép fedéssel lett kiváltva.

A település őszi arculatának formálásából közösségi virágosítással vette ki részét a lakosság.

- A Virágos Cserszeg­tomajért mozgalom keretében 9 helyszínen 800 növény lett elültetve még szeptemberben - tett említést a településszépítési akcióról Elekes István. - Levendula, terülő rózsa, bugás hortenzia és egyéb növények díszítik a közterületeinket. A 260 ezer forintért megvásárolt növények elültetése egy példaértékű összefogással lezajlott jó hangulatú közösségi esemény volt. Köszönjük valamennyi résztvevőnek, hogy szabadidejükből egy délelőttöt áldoztak a nagyközség szépítéséért. Ebből szeretnénk hagyományt teremteni, megismételve az akciót tavasszal is. A gondozás aztán a továbbiakban már önkormányzati feladatkörben történik.

A Magyar Falu Program pályázat segítségével kerülhetett sor a polgármesteri hivatali épület földszinti előterében és folyosóján burkolatcserére aljzatszigeteléssel együtt. Döntött a képviselő-testület a tomaji temetőben újabb urnafal létesítéséről. Erre 1,7 millió forintot költenek, amiből 30 férőhellyel bővül az urnás temetkezési lehetőség, a meglévő urnafalhoz kapcsolódva, hozzá illő impozáns megjelenéssel.

- Nagyon örvendetes, hogy a Cserszegtomajon átmenő Rezi-Keszthely összekötő útvonal 71-es főúttal való kereszteződésénél finiséhez érkezett a körforgalmú csomópont létesítése - emelte ki a településvezető - A munkálatok miatt való forgalomkorlátozás már megszűnt, várhatóan november végén megtörténhet a hivatalos átadás.

A polgármester támogatások nyújtásáról szólóan emelte ki, hogy csatlakozott az önkormányzat a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjpályázat 2022. évi fordulójához. Döntöttek, hogy erre a célra a jövő évi költségvetésben egymillió forintos keretet biztosítanak. A 65 év felettieket karácsony jegyében vásárlási utalvánnyal ajándékozzák meg. Lakossági körben rászorultság alapján szociális tűzifa kiosztásra kerül sor, annak megvásárlására 2,6 millió forint pályázati támogatási összeget nyert a település.

- Jeles eseményünk volt az idősek napjának megtartása október közepén, nagy örömünkre szolgált, hogy az ünnepeltek közt köszönthettük a 101 éves Pátkai Lajosné Annus nénit - hangsúlyozta Elekes István, aki a rendezvényen Kupár-Kovács Fruzsina alpolgármesterrel a jókívánságokkal együtt adott át ajándékot a település legidősebb lakójának. Sor került a 90 év felettiek és a dísz­polgárok külön személyes köszöntésére is.

A település kulturális életében büszkeséget jelent, hogy a tradicionális nyári művésztelep alkotásai idén is kiállításra kerültek Keszthelyen a Balatoni Múzeumban, ugyanott a Pelso Kerámia és Gobelin tárlaton szerepel több munkájával is a helybeli Takács-Szencz Lívia, akit idén fogadott tagjai sorába a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. Irodalmi mű is született helyi szerző munkájával: a gyermekként 1956-ban emigrációba kényszerült, Cserszegtomajon 1999 óta élő Basilides Bálint Géza írt korrajzi könyvet saját sorsa megélésén keresztül. Rendezvények tartását illetően a polgármester elmondta, hogy a vírushelyzet miatt csak szabadtéri programokat terveznek. Advent második vasárnapján, december 5-én a Sport utcában 15 órakor kezdődő gyertyagyújtást és egyházi áldást követően fogadják a Mikulást, majd Erdélyi Csilla ad koncertet. December 19-én ugyancsak a Sport utcai rendezvénytéren lesz karácsonyünnepi közös gyertyagyújtás 15 órakor. Óvodások és iskolások adnak műsort, vendégként Singh Viki, majd pedig Vastag Tamás koncertezik. Mindkét programon fajátékok, a Varázshangok játszóház, bárányok és kiskecskék kedves látványossága várja az érdeklődőket sült gesztenye, forralt bor és ételek kínálata mellett.

Horányi Árpád

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.