Hírek
Fejlesztések, ünnepnapok, szociális gondoskodás Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2023. november 15. szerda
 
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.

A történelem őszi eseményeire való emlékezés az aradi vértanúk hősiességét idéző gyásznap jegyében kezdődött. A kegyeleti eseményen résztvevők a halálra ítéltek előtt tisztelegve, a megtorlásokat felidézve tekintettek a múltba a szabadságért küzdők, azért életüket adók kopjafájánál. A 174 éve történt kivégzések idejéről, az ország gyászba borulásáról szólóan Elekes István polgármester mondott beszédet. Hangsúlyosan hívta fel a figyelmet arra, hogy legyünk méltók a magyar függetlenségért küzdők eszméjéhez.

Nemrég a település egy jeles szakemberére, díszpolgárára, dr. Bakonyi Károly híres szőlőnemesítőre emlékeztek, szimbolikus névnapot tartva. Károly nap jegyében tekintettek vissza a tudós munkásságára, ami szakmai tevékenysége és annak eredménye révén is kötődik Cserszegtomajhoz. A nagyközség nevét világszerte hordozza az általa előállított egyik legkedveltebb szőlőfajta, a cserszegi fűszeres. Ahogy ő a nemesítés helyéről adta a nevet, úgy Cserszegtomaj annak szülőatyjáról utcát nevezett el. Kőszobrot is állított tiszteletére, e helyen emlékeztek rá gyertyagyújtással. Márton-napon a szenthez kötődő hagyományos misztériumjáték, lámpás felvonulás, közös imádság szerepelt az ünnepi programban forralt bor melletti beszélgetésekkel, zsíros kenyér és sült gesztenye kínálattal, a gyermekek körében vidám játékokkal.

November 17-én a képviselőtestület 17 órára invitálja a lakosságot a Szabó István Általános Iskolába, az éves közmeghallgatáson való részvételre. November 18-án, illetve rossz idő esetén 19-én a Cserszegtomaji Alternatív Természetbarát Egyesület túrát szervez, a résztvevőket 10 órára várják a polgármesteri hivatal előtt. A Kis-Balatonhoz autóval utazva, igény esetén utaztatva a helyszínen 8 kilométeres sétával lehet megtekinteni a madárvilágot, Gidó Zsolt túravezetővel.

Az önkormányzat a gyermekek körében Mikulás váróról-fogadásról szóló rajzpályázatot hirdetett, a műveket december 2-án, az első adventi gyertyagyújtás alkalmával kiállítják. Az ünnepi események a Sport utcai rendezvényparkban 14 órakor kezdődnek, ahol játszóház, mézeskalács díszítő és sok más ajándékkészítő műhely kínál elfoglaltságot a gyermekeknek. Különleges édességeket, ünnepi italokat lehet kóstolni, miközben Vajtó László humoros, zenés, interaktív játéka fakaszt mosolyt, nem csak a gyermekek arcára. A Mikulás 16 órakor érkezik az ajándékaival.

A programok mellett számos településfejlesztő munka készül, s készül el a közelmúltban, amikről a következőkben szólt Elekes István polgármester:

- Már szolgálja a közlekedésbiztonságot a Rezi úti gyalogátkelőhely, aminek megvalósítására igen nagy szükség volt az országos közúton, kiemelten a gyermekintézményeinkhez kapcsolódó nagy gyalogosforgalom miatt. A kivitelezést a közbeszerzési eljárás nyerteseként a zalaegerszegi székhelyű Utplan’95 Kft. végezte. Elkezdődött a Pipacs Óvoda-Bölcsőde mini bölcsődéjének bővítése, nyertes ajánlattevőként a keszthelyi székhelyű Terra Épker Hungária Kft-vel kötöttük meg a kivitelezési szerződést. A tervezett ütemezés szerint az év végéig már a munkálatok fele el lesz végezve, 2024 március végére valósul meg a teljes beruházás. Elkészültével további 8 kisgyermek befogadására alkalmas korszerű csoportszobával, kiszolgáló helyiségekkel, fedett terasszal, nagyobb játszóudvarral bővül a meglévő intézményünk.

Az otthon melegéért és a biztonságért

A gondoskodás jegyében Cserszeg­tomaj lakói november 30-ig igényelhetik a szociális tűzifa támogatást, idős, egyedül élő rászorulók számára az önkormányzat ingyenesen biztosít 24 órás segélyhívó rendszerhez kapcsolt jelzőkészüléket.

A tűzifa juttatási lehetőség a településen a jelenlegi képviselőtestület működése óta fennáll, az önkormányzat idén is eredményesen szerepelve nyert támogatást a Belügyminisztérium által kiírt szociális célú tüzelőanyag vásárlást segítő pályázaton. A kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány letölthető a www.­cserszegtomaj.hu honlapról, vagy kérhető a polgármesteri hivatalban Ádámné Szilágyi Mária ügyintézőtől személyesen, illetve elektronikus úton a szocialis@cserszegtomaj.hu e-mail címen. A támogatással kapcsolatosan felmerülő kérdések esetén a 83/531-912 telefonszámon kaphatnak információt az érdeklődők.

A segélyhívó készülék igénylésével, használatával kapcsolatosan a hévízi Teréz Anya szociális intézmény munkatársa, Remeténé Kakuk Tímea ad felvilágosítást telefonos érdeklődésre a 06-30/860-5429 hívószámon, vagy a hazi-jelzo@­hevizterezanya.hu e-mail címen való megkeresésre válaszolva. A készülékkel igénybe vett szolgáltatások díját Cserszegtomaj önkormányzata átvállalja.

 

- Lefolytattuk a közbeszerzési eljárást a Barlang utca Majori és Szivárvány utca közötti járdaszakaszának építésére, és a Barlang utcai csapadékvíz-elvezetés átépítésére vonatkozóan. A munkát a helyi Unofix Kft. végzi, s fejezi be még idén a megállapodás szerint. Ezt a beruházást az önkormányzatunk már 2021 óta tervezi, főként a temető és az oktatási-nevelési intézmények közelségéből adódó nagy gyalogosforgalom miatt. Közel 500 négyzetméter térkő burkolatú járda épül, a megvalósítás teljes egészében önerőből történik. A vis maior pályázaton nyert támogatásból végzett útfelújítási programunk szeptemberben lezárult, többek között megújult a Páfrány, a Kőris és a Szabolcs utca burkolata, a Gubacs és a Kőhát utca egyenkénti 60 folyóméteres szakasza. A zúzottköves helyreállítások és a padkarendezések 24 utcát érintettek.

Elekes István polgármester beszélt még arról, hogy kiépült a Szupergyors Internet Program optikai hálózata. A kivitelezés során lakossági kezdeményezésre több vezetéktartó oszlop lett áthelyezve, néhány utcában főként közlekedésbiztonsági okból nem épült légvezetékes hálózat. Szerelvényezési munkák vannak még hátra, a műszaki átadás lefolytatása, a használatba vételi engedély kiadása után a hálózatot a Magyar Telekom Nyrt. veszi majd át üzemeltetésre. A szolgáltatást várhatóan idén lehet már igényelni, ennek idejéről, díjairól az önkormányzat a honlapján és a Cserszegtomaji Krónika újságjában tájékoztatja a lakosságot.

Horányi Árpád 

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. augusztus 17.
Sport, kultúra, látványosság jellemzi Cserszegtomaj közéletének immáron hagyományokra épülő őszi eseményeit is.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.