Hírek
Öt esztendő sikereinek, nehézségeinek számvetése Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2023. december 12. kedd
 
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.

A fórumon nagy számban vett részt a lakosság, jelen voltak a polgármesteri hivatali vezető munkatársak. A választási ciklus közelgő lejártára tekintettel Elekes István polgármester a nagyközség jelenlegi vezetése hivatalba lépéséig tekintett vissza.

- Amikor 2019-ben elkezdtük a munkát, ahhoz képest számos körülmény változott meg - utalt ezzel a 2020-as járványhelyzet kitörésére és a vele összefüggésben kialakult anyagi helyzetre, az addig jellemző anyagi erő nagyságrendekkel való csökkenésére bevételi kiesések, elvonások miatt.

Beszélt a településvezető arról, hogy az önkormányzat a nehézségek mellett 2020-ban is több beruházást el tudott végezni, részben saját erőből, illetve vismaior pályázati forrásból. A nagyobbak közt említette a Barát, az Akácfa és a Nyárfa utca burkolatjavítását, amire 32 millió forintot költöttek, továbbá a Kőhát utcában part felépítést végeztek el 36 millió forint költséggel. Saját erőből finanszírozta az önkormányzat a közvilágítás bővítését a Millennium és a Toronyalja utcában, több mint 4 millió forintot költve. Ekkor készült el az iskolaudvari és kultúrház melletti játszótér kerítése is, az iskolainál a régi játékelemek cseréjével együtt. A COOP boltnál térburkolat készült, napelemes kandeláberekre közel 4 millió forintot költött az önkormányzat. Közterület-fenntartó gépek, eszközök beszerzése történt, 103 millió forintból.

2021-ben a költségvetés 115 milliós értékű beruházást tett lehetővé. Költöttek a Barát utcai padka megerősítésére, akkor épült a Dr. Bakonyi Károly utcában gyalogátkelőhely. Napelemes kandeláberek vásárlására került sor 8 millió forint összegben, javítani kellett az orvosi rendelő tetőzetét beázás miatt.

A múlt évről szólóan az anyagi lehetőségek bizonytalan kiszámíthatósága által okozott nehézségekről beszélt Elekes István:

- Ekkor az energiaválság nehezítette meg az életünket jelentősen, olyan mértékben emelkedtek az árak, ami nagy terhet rótt ránk csakúgy, mint az összes önkormányzatra. Nagyon óvatosan költhettünk fejlesztésekre, hiszen tartalékot kellett képezni a rezsiárak változásának kiszámíthatatlansága miatt. Az év során 58 millió forint jutott beruházásokra. Akkor történt meg a Gesztenyés utca aszfaltozása, a Rezi úti járda felújítása és egy kisteherautó beszerzése.

Idén több pályázati forrás segítségével 284 milliós értékű beruházás jellemzi Cserszegtomaj gyarapodását.

- Sikerült elvégezni az Akácfa utca burkolatának felújítását, ami pályázati forrásból 35 milliós ráfordítást jelentett, a Rezi úti gyalog­átkelőhely létesítésére közel 14,5 milliót költöttünk, építenünk kellett járdát, közvilágítást, mivel a meglévő teljesítménye nem felelt meg az előírásoknak, terveket kellett készíttetnünk. A Korona utcai közvilágítást is sikerült megoldani a lakosság kérése szerint - sorolta a polgármester. - A bölcsőde bővítésére még az előző évben adtunk be pályázatot, sok tervezésen vagyunk túl, idén kezdődik az építkezés, ami közel 100 milliós fejlesztés lesz. Ebben benne van az udvarrendezés és a felszerelés költsége is. Vis maior pályázaton elnyert közel 50 millió forint állt rendelkezésre elemi erők okozta úthibák helyreállításához. Ismert előttünk, hogy az útjaink további javításra szorulnak, sajnos nem tudunk minden igényt teljesíteni kellő anyagiak híján. A Barlang utcai járda építése testületi döntés alapján még ez évben indítandó feladat.

Saját anyagi erőről említést téve Elekes István elmondta, hogy az adóbevételek idén 264 millió forintot tettek ki, a lakossági teherbíró képességre tekintettel az önkormányzat a működése alatt nem emelt ingatlanadót. Előre tekintve beszélt arról, hogy számos tervvel néznek a jövő évre: ezek közt szerepel többek között a Pajtika utcai járdaépítés és csapadékvíz-elvezetés megoldása, az orvosi rendelővel szomszédos terület közösségi térré alakítása.

A polgármester kitért továbbá egy olyan beruházási ügyre, ami a település vezetésének örökségként gondja mindmáig:

- Konzorciumi partnerként Hévíz gesztori szerepével kerékpárút építésre 2017-ben elnyert pályázati támogatást örököltünk meg. A beruházásnak már a következő évben meg kellett valósulnia, mivel ez nem történt meg, 2019-ben fogtunk a munkálatokhoz. Költségeink merültek fel ezzel kapcsolatban, többek között ingatlan kisajátítás és közműfelmérés miatt. A megbízott vállalkozó nem készült el határidőre, így felbontottuk vele a szerződést, 15 millió forintos kártérítést követelve.

Ezzel kapcsolatosan érkezett kérdésre válaszolva a polgármester elmondta, hogy 2017-ben még sokkal több mindenre elég lett volna a pályázati összeg, ami évről évre bent maradt az önkormányzat kasszájában, miközben már lehetett látni, hogy ezt a kerékpárutat, amely Cserszegtomajt csupán a Dobogómajor előtti útszakaszon érintette, az eredetileg betervezett összegből már nem lehet megépíteni. A nyomvonal eredetileg a Dobogómajor előtti hídig ment volna el, de annyi fedezet már nem volt, csökkentett tartalommal került megvalósulásra, a kimaradt részre nyert közel 76 millió forint visszavonásra került.

Számos további felvetés érkezett lakossági körből. Ugyancsak kerékpárút építéssel kapcsolatos kérdésként hangzott el, hogy megépül-e a Cserszegtomaj Keszthely közötti kerékpár­út. Válaszként az hangzott el, hogy a beruházás fedezete Európai Uniós forrásból tervezett, biciklis körút részeként, a kivitelezés akkor történhet meg, ha a forrás megérkezik. Szó esett arról, hogy az optikai kábel folyamatban lévő építése sok gondot okoz, felhagyott munkák akadályokat képeznek a porták kocsibejáróinál. A kivitelezőnek az önkormányzat jelezte az összegyűjtött észrevételeket, de eredménytelenül. A polgármester javasolta, hogy a lakók közvetlenül is tegyenek panaszt a cégnél, melynek nevét és elérhetőségét közzétették a Cserszegtomaji Krónika újságban. Közvilágítással kapcsolatosan válaszolta a polgármester, hogy ez a Diósi utcában az oszlopok, kandeláberek telepítési lehetőségétől függ. A Sziklai utcában az építkezések miatt rongálódott út problémáinak helyreállítására az azért felelősöket az önkormányzat felszólította, s erre más helyeket érintően is került sor. A gyermekorvosi rendelő megvalósulásával kapcsolatban az a válasz hangzott el, hogy a jelenlegi anyagi helyzet erre nem ad módot.

Ajándékot hozott és kapott is a Mikulás

A cserszegtomaji gyermekek idén úgy határoztak, hogy amikor megérkezik hozzájuk a Mikulás, ők is ajándékkal fogadják. Izgalommal, teli ötlettel készültek erre a találkozásra, Mikulásváró rajzpályázaton való részvétellel. Nagyon sok szép munkát készítettek, 119 gyermek művéből nyílt meg az ajándék kiállítás. A Mikulás advent első vasárnapján a gyertyagyújtó esemény alkalmával érkezett meg Cserszegtomajra. Nagyon örült a szíves fogadtatásnak, így a kedvességet külön is viszonozta: a csomagok mellé minden alkotó egy-egy tábla csokoládét is kapott. A napot játszóházi program is színesítette, már a karácsonyi jegyben kézműves műhelyfoglalkozásokkal. Az ünnep műsora keretében a résztvevők megtekinthették a Télapó kabátja című humoros, zenés interaktív animációs mesejátékot. A program végére pedig visszatért a Grincs, akivel a gyermekek megszerettették az ünnepet, így közös tánccal zárult a nap.

 

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
Cserszegtomaj 2023. augusztus 17.
Sport, kultúra, látványosság jellemzi Cserszegtomaj közéletének immáron hagyományokra épülő őszi eseményeit is.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.