Hírek
Fejlesztési célok és ünnepnapok Cserszegtomajon
Cserszegtomaj 2022. május 17. kedd
 
Az év első hónapjaiban 7 pályázatot nyújtott be Cserszegtomaj önkormányzata, zömmel infrastrukturális fejlesztések támogatását célozva, a járványhelyzet csendesedésével pedig idén visszatérhetett a település a hagyományos falunapi rendezvén

- Fejlesztési terveinket pályázati segítséggel tudjuk teljesíteni, kiemelt helyen szerepel ezek között az utakkal, járdákkal és a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos munka - summázta az év főbb beruházási feladatait Elekes István polgármester. Hozzátette, hogy ennek megfelelően gondoskodott az önkormányzat a szükséges önerő biztosításáról a költségvetés megalkotásakor. A településvezető részletesen is szólt a már beadott pályázatokról, melyek eredményhirdetését a napokban várják.

Belügyminisztériumi segítséggel szeretnék a Balaton utca burkolatának felújítását elvégezni, aminek költségigénye 17 millió forint, ennek 85 százalékos arányú támogatását célozták meg. A Magyar Falu Program alapjából részesedve az Akácfa utca burkolatjavítását tervezik elvégezni, ami 44 milliós ráfordítással járó munka, ennek műszaki tartalmában kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető-rendszer építése, illetve felújítása is szerepel. Pályáztak továbbá a Keszthelyi úti járda rendbetételének támogatására, a munka közel 19 milliós ráfordítást igényel, ebből az anyagköltség vagy a munkadíj finanszírozását szeretnék pályázati forrásból biztosítani.

- Túl ezeken további közlekedési infrastruktúra fejlesztésre is volna szükség, amennyiben ezt érintően lesznek újabb pályázati kiírások, élni fogunk a lehetőségekkel - folytatta a polgármester, majd beszélt arról, hogy a másik nagyobb kiadású feladatkört az önkormányzati tulajdonú épületekkel kapcsolatos tennivalók jelentik.

A sportcsarnok felújítása a tankerülettel együttműködve a Magyar Falu Programban elnyerhető 55 millió forintból tervezett nyílászárók, padozat, tetőhéjazat-cserével és külső falszigeteléssel. Megújuló energiaforrások alkalmazására 6 milliós támogatási összeget igényelt az önkormányzat napelemrendszer felújításához. Pályázott Cserszegtomaj önkormányzata óvodai játszóeszközök beszerzésére is, közel 6 milliós igénnyel. Temetői infrastruktúra fejlesztés támogatásaként ugyancsak a Magyar Falu Program segítségével új ravatalozó építését tervezik.

Az önerőt nem csak a költségvetési büdzsé jelenti, önkéntes szakipari és egyéb munkákhoz kért segítséggel tervezett az orvosi rendelő tetőterében közösségi tér kialakítása.

- Ehhez „Ha keveset adsz is, ha szívből adod, sokat számít.” jelmondattal szólítottuk meg az embereket - mondta Elekes István. - Öröm a máris tapasztalt jelentős megmozdulás: szállításra, gipszkartonozásra, nyílászárók beépítésére, betonozásra, burkolásra, festésekre, villany- és fűtésszerelési munkára vannak önkéntes jelentkezők. A tetőtér-beépítéssel használati funkciót tekintve civil szervezeteink, közösségeink juthatnak helyhez, s egy részen átmeneti jellegű ideiglenes menedék szálláshely is létesül, szükség esetén a településre érkező háborús menekültek befogadására.

A járványhelyzet visszahúzódása immár módot ad a közélet visszatérésére. Elekes István elmondta, hogy a költészet napján sor került az Aranykorúak Nyugdíjas Klub szervezésében hagyományos irodalmi délután megrendezésére. Mindenki, aki kedvet érzett hozzá, előadhatott verset, prózai művet, mesét a résztvevői körben, örömet szerezve a közönségnek. A polgármester említést tett arról is, hogy idén első alkalommal sor került egy természetismereti túrára a helyi Alternatív Természetbarát Egyesület szervezésében. Két turnusban gyermekek, fiatal és idősebb korosztálybeliek egyaránt részt vettek, összesen több mint harmincan. Ellátogattak a Csókakő sziklafalához, a Csókakői patak szurdokához, megnézték az Újévi kétlik és az Apalányai helyi elnevezésű barlangot, s a Pajtika tűzállóagyag-bánya monumentális gödrét. A résztvevők a földtani múltról, a településtörténelemről szóló ismeretekkel gazdagodtak.

- Polgár­mester­ségem idején most kerülhetett sor első ízben a járvány miatt mindeddig nélkülözött Cserszeg­tomaji Falunap megrendezésére - emelte ki Elekes István. - Április utolsó napján zajlott a program, a Sport utcai rendezvényparkban sok színes eseménnyel. Kora délelőtt pörköltfőző versennyel indult a nap, több mint 10 csapat nevezett, délidőre időzítve a tálalást.

A délutáni színes programokról a településvezető elmondta, hogy dalos játékot adtak elő az óvodások, szerepeltek a Szabó István Általános Iskola diákjai. Felnőtt művészeti csoportok váltották egymást a színpadon: énekelt a helyi Tátika Népdalkör, táncházat tartott a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület, fellépett a Kék-Balaton Citerazenekar. Majd harcművészeti bemutató nyújtott látványosságot shotokan sportágban. A civilek sátrában helyi közösségek mutatkoztak, be kiállításokkal megidézve a polgárőri, természetbaráti, hagyományőrző, barlangász és egyéb tevékenységet. Akciófestészetet jelenített meg a cserszegtomaji Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia művészházaspár nevével fémjelzett Művészek Szabad Alkotó Közössége (MŰSZAK), a nyári táboraikba való betekintést adva. A gyermekeket délelőtt arcfestő és csillámtetováló szalon, délután Varázshangok Játszóház, s egész nap körhintás szórakozás várta. Interaktív előadást tartottak Hunyadi Mátyás Fekete Seregének megidézői. Kora estétől pedig a Silver Band báli zenés szórakozást nyújtott.

- A legnagyobb öröm, amikor a településünk életekkel való gyarapodását ünnepelhetjük, ezt jelenti az újszülöttek fájának elültetése - mondta Elekes István. - Tavalyelőtt indítottuk a hagyományt: az orvosi rendelő mellett elültetett fánál évente az előző esztendőben született gyermekek nevét és születési dátumát feltüntető táblát helyezünk el. Idén így már a harmadik tábla került oda, amivel a 2021-es év 31 újszülöttjét köszöntöttük.

Cserszegtomaj következő ünnepnapja is a gyermekekhez szól, május 28-án a gyermeknapi családos programokkal. A Sport utcai rendezvényparkban 15 órától kora estig fanyűvő játszótér, körhinta, s 3 légvár is várja a kicsiket. Lesz szórakoztató bűvész és zsonglőr bemutató, Bubi show és Bubi Kánaán, Csalafintaságok a csalitosban címmel mesejáték nyújt szórakozást.

Horányi Árpád

További Cserszegtomaj hírek
Cserszegtomaj 2024. március 13.
A természettel való barátság, a közösséget erősítő programok sora és a településfejlesztés hármas egysége jegyében éli tavaszát Cserszegtomaj.
Cserszegtomaj 2023. december 12.
A napokban tartotta meg az éves közmeghallgatást Cserszegtomaj önkormányzata.
Cserszegtomaj 2023. november 15.
A gyarapodás, a gondoskodás, a közélet lakossággal való közös irányítása, az ünnepek és az emlékezések megtartása jellemzi Cserszegtomaj önkormányzatának munkáját.
nap képe
Káli-medence, Kopasz-hegy
legfrissebb újságunk
Nyugat-Balaton
Dél-Balaton
kapcsolat


Hargitai Beáta

cégvezető - főszerkesztő
hargita.bea@t-online.hu
Mobil: +3630/387-1819

Tel-Info Bt.
Ügyfélszolgálati iroda:
8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.
Telefon: +3683/511-890

Helikon Info Kft.
Ügyfélszolgálati iroda:
8600 Siófok, Kele u. 5.
Telefon: +3684/317-922

Ügyfélszolgálati irodánk: 8360 Keszthely, Széchenyi u. 1-3.

Telefon: +3683/511-890 Mobil: +3620/9392-970
E-mail: molnar.andras@regio1.hu
© 2017 inforegio.hu Minden jog fenntartva.